Veľká noc je sviatkom nielen pre kresťanov – vďaka tradíciám si nájde to svoje naozaj každý. A ako už to tak býva, s významnými dňami sa spájajú isté zvyky a typické jedlá. Možno, že doma tieto recepty pripravujete už po generácie – v tom prípade si samozrejme nemusíte nič odopierať. Pokiaľ by ste ale chceli vyskúšať niečo nové, máme pre vás 14 viac či menej tradičných veľkonočných receptov, ktoré sú nabité živinami.
V článku nájdete sekcie venované vajciam, zeleným potravinám a tiež sladkým dezertom – všetko je samozrejme previazané s Veľkou nocou a príchodom jari.
1. Veľkonočné vajcia
Vajcia sú typickou potravinou spojenou s Veľkou nocou. V poslednej dobe ich pri korbáčoch často nahrádzajú čokoládové alternatívy, čo je veľká škoda – vajcia sú totiž bohatým zdrojom mnohých dôležitých nutrientov. Nasledujúce riadky vám objasnia, prečo tento rok staviť na klasiku, a prinesú vám inšpiráciu na tradičné aj netradičné recepty s obsahom vajec.
Ľudstvo vajcia konzumuje už milióny rokov
Súčasťou ľudskej výživy sú vajcia už dlhú dobu, konkrétne sa uvádza cca 6 miliónov rokov, zdroje týchto tvrdení je ale ťažké overiť. Pôvodne sa vajcia konzumovali surové a boli zbierané z hniezd divokých vtákov. K domestikácii vtákov nesúcich vajcia došlo pravdepodobne pred 7 – 10 000 rokmi na území juhovýchodnej Ázie a Oceánie.
Zo záznamov z čias Rímskej ríše, teda (27 p.n.l.–476 n.l.), je doložené, že vajcia boli v tejto spoločnosti dôležitou zložkou výživy a upravovali sa natvrdo, namäkko, vyprážane alebo tiež ako prísada do pečenia a dezertov.
Aké benefity konzumácia vajec prináša?
Vajcia sú v prvom rade významným zdrojom kvalitných bielkovín, priemerne ich obsahujú 12,5 g/100 g. Bielkoviny ľudské telo potrebuje pre celý rad funkcií, ako sa napokon môžete dočítať v našom článku Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov. Okrem toho však majú aj vysokú sýtiacu schopnosť, čo znamená, že po vajciach na vás hlad len tak nepríde.
Vajcia sú tiež zdrojom mnohých mikronutrientov a bioaktívnych látok. Najvýznamnejšími sú luteín a zeaxantín, čo sú antioxidanty podporujúce zdravie očí. Vo vajciach nájdete aj selén, ktorý má tiež antioxidačný účinok. V malom množstve sa vo vajciach vyskytuje aj vitamín D, pri pravidelnej konzumácii však možno vajcia pokladať aj za zdroj tohto vitamínu.
Ako je to s obsahom cholesterolu?
Vajcia sú často zatracované kvôli obsahu cholesterolu – podľa najnovších výskumov je však konzumácia 1 – 3 vajec denne pre zdravých jedincov bezpečná. Ukazuje sa totiž, že množstvo samotného cholesterolu zo stravy (pokiaľ nie je vyložene extrémne) nemá na jeho hladinu v krvi taký priamy vplyv, ako sa pôvodne predpokladalo. Oveľa väčšia zodpovednosť leží na celkovom životnom štýle – zanechanie fajčenia, pravidelný pohyb, udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti alebo obmedzenie príjmu trans‑nenasýtených mastných kyselín na minimum. U osôb s vrodenou metabolickou poruchou je však samozrejme potrebné riadiť sa radami lekára. Pokiaľ vás táto téma zaujíma, prečítajte si náš ďalší článok Vajcia a cholesterol: Koľko ich denne môžeme zjesť?
5 chutných veľkonočných receptov s vajcami
1. Vajíčková nátierka v pite
Toto jedlo je ideálne na spotrebovanie vykoledovaných vajec. V tomto prípade bola klasická nátierka povýšená do formy výživnej desiaty na cesty, alebo dokonca aj hlavného jedla. Trik je v tom, že je servírovaná v lahodnom pita chlebe, takže je oveľa praktickejší ako napr. chlebíčky. Vďaka spojeniu cottage syra a vajec navyše toto jedlo obsahuje 33 g kvalitných bielkovín na porciu. Pre recept stačí jediné kliknutie.
2. Turecké vajcia
Turecké vajcia sú skvelou alternatívou klasickej praženice. Spojenie vajec a kyslastého bieleho jogurtu je neuveriteľne osviežujúce a hodí sa najmä na jarné a letné dni, keď nemáte na ťažké a teplé jedlá chuť pomyslieť. V kombinácii s chrumkavým toastom alebo pita chlebom dovediete toto jedlo k skutočnej dokonalosti. PS: pokiaľ si neviete rady so strateným vajcom, tento recept vás nesklame ani vo variante s volským okom. Recept tu.
3. Vajcia mimóza
Ak počas veľkonočných sviatkov čakáte návštevu alebo ste fanúšikovia najrôznejších jednohubiek a kanapiek, tento recept bude presne pre vás – za málo času a peňazí totiž dostanete veľa muziky. Uvarené bielky naplníte krémom zo zmesi žĺtkov, avokáda a korenia. Potom už len ozdobíte a budete sledovať, ako zbesilým tempom miznú z taniera. K vajciam môžete podávať opečený toast, pitu, bagetky alebo napríklad aj domáce bezlepkové pečivo. Recept nájdete na tomto odkaze.
4. Zapečené vajcia so syrom feta
Tento recept oceníte najmä vo chvíli, keď máte skutočne len pár minút na prípravu. Vajcia jednoducho rozklepnete do misky, pridáte špenát, syr feta a zmes korenia – o zvyšok sa už postará rúra, zatiaľ čo vy sa môžete chystať na korbáč. Pre recept kliknite sem.
5. Jarný quiche
Kto by nemiloval koláče – aj tie slané vám môžu priniesť naozaj skvelý chuťový zážitok. V tomto jarnom quiche nájdete okrem ospevovaných vajec aj špenát, pór, červenú papriku a cherry paradajky, skrátka celú jarnú paletu farieb a chutí. Dobrou správou navyše je, že sa nemusíte moriť s cestom a ako základ vám poslúži obyčajná tortilla. V jednej porcii koláča nájdete 20 g kvalitných bielkovín. Recept nájdete tu.
2. Zelené potraviny
Zelené potraviny sú symbolom jari, na Veľkú noc je však ich posolstvo ešte posilnené o tradičné zvyky. Podľa tradície by mali na Zelený štvrtok ľudia zjesť niečo zelené, aby boli po celý rok zdraví. Najčastejšie v praxi ide o špenát, hrach, medvedí cesnak alebo zelené bylinky. Zelené potraviny navyše obsahujú chlorofyl alebo polyfenoly, ktoré vykazujú antioxidačné účinky – v tomto prípade je teda na tradícii skutočne trocha pravdy, pretože pravidelnou konzumáciou týchto potravín môžete podporiť svoje zdravie.
5 zelených veľkonočných receptov
1. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak je jednou z prvých jarných bylín a vďaka svojej zelenej farbe a sviežej štipľavej chuti je naozaj ideálnym adeptom na privítanie jari. Medvedí cesnak je známy najmä pre svoje antibakteriálne účinky a podľa niektorých štúdií môže pri vyššej miere konzumácie pozitívne pôsobiť aj na hladinu cholesterolu v krvi. Skúste si teda pripraviť tento rýchly recept, kde okrem medvedieho cesnaku nájdete aj 35 gramov bielkovín v 1 porcii. Recept nájdete na tejto stránke.
2. Špenátové palacinky
Špenátové palacinky sú naozajstná klasika a svojou neobvyklou farbou potešia deti aj dospelých. Celé kúzlo samozrejme tkvie v zapracovaní špenátu do cesta, čo robí z palaciniek ideálne raňajky na Zelený štvrtok. Vďaka obsahu vajec, náplni s obsahom tvarohu a hrášku navyše toto jedlo obsahuje 28 g bielkovín. Recept nájdete tu.
3. Indický špenát so syrom alebo tofu
Ak ste milovníci exotických jedál, ani na tradičný Zelený štvrtok o nič neprídete. Skvelou a chutnou alternatívou k typicky českému špenátu je totiž indický Palak paneer, ktorý si môžete pripraviť v klasickej verzii so syrom alebo na vegánsky spôsob s tofu. Pre recept kliknite sem.
4. Hrášková polievka
Nechce sa vám počas sviatočného týždňa „vyvárať“, a napriek tomu máte chuť na vynikajúcu krémovú polievku? S týmto jedlom, kde je hlavnou ingredienciou hrášok, zabijete dve muchy jednou ranou. Zeleným hráškom navyše dodržíte pravidlo zelenej potraviny, a máte teda všetko splnené. Recept nájdete na tomto odkaze.
TIP: Polievka obsahuje málo kalórií a bielkovín, pokiaľ by ste o nej teda uvažovali ako o hlavnom jedle, naberte si dupľu a namiesto krutónov si zapečte toast so syrom, ktorý potom môžete máčať v polievke.
5. Veľkonočná plnka
Túto veľkonočnú plnku si pripravíte za pár minút a navyše z ingrediencií, ktoré máte určite doma. Ako tajná prísada sú v nej zakomponované 2 druhy syrov, takže plnka vám poslúži aj ako samostatné a vyvážené jedlo. Obsahuje navyše vajcia aj zelený hrášok, takže si môžete odškrtnúť všetky „povinné“ veľkonočné ingrediencie. Recept nájdete tu.
3. Sladká Veľká noc
K Veľkej noci bezpochyby patria aj sladké recepty – a aby ste nemuseli siahať po čokoládových vajíčkach, inšpirujte sa radšej ďalšími typickými veľkonočnými receptami, ktoré nielen chutia skvele, ale dodajú vám aj potrebné živiny.
4 sladké veľkonočné recepty
1. Tvarohové judáše
Judáše sú typický druh pečiva, ktorý sa podľa tradície pečie a je na Zelený štvrtok, aby bol jeho konzument zdravý. Tvar pečiva symbolizuje povraz, na ktorom sa Judáš obesil po tom, čo zradil Ježiša za 30 strieborných. Veľkonočný judáš z receptu vás ale nezradí – minimálne nie v obsahu bielkovín, ktorých má vďaka tvarohu 17 g na porciu. Pre recept stačí jedno kliknutie.
2. Veľkonočný mazanec
Veľkonočný mazanec je rovnaká klasika ako vianočka na Vianoce – s týmto sladkým pečivom skrátka nešliapnete vedľa. Možno vás ale doma nie je toľko, aby ste počas pár dní zvládli zjesť celý bochník, a ten potom zbytočne tvrdne. Riešením tohto problému môžu byť mini mazance, ktoré sa lepšie uchovávajú a pokiaľ by naozaj prebývali, môžete ich rozdať aj šibačom. V zložení opäť nájdete tvaroh, takže skvelá chuť, vláčnosť a bielkoviny sú v mazanci zaručené! Recept nájdete na tejto stránke.
3. Veľkonočný baránok
Baránok symbolizuje čistotu a nevinnosť, pre kresťanov má ešte hlbší význam – predstavuje Ježiša Krista, ktorý sa, hoci sám bez hriechu, vydal ako obeť na spasenie všetkých ľudí. Ide tak o typicky veľkonočný pokrm, ktorý sa pripravuje už mnoho rokov. Ak milujete klasiku, nemusíte si na Veľkú noc odopierať tradičného baránka, ak by ste však chceli vyskúšať našu alternatívu nabitú bielkovinami, recept nájdete tu.
4. Machová torta
A na záver možno prekvapenie – machová torta. Nejde síce o tradičný veľkonočný pokrm, ale vo svojej podstate spĺňa všetky body dnešného zoznamu – obsahuje vajcia, špenát pre zelenú farbu a ide aj o chutný a bielkovinami nabitý sladký pokrm. Takže vlastne, prečo nie? Recept nájdete tu.
Čo si z toho odniesť?
Veľká noc je významným sviatkom, s ktorým sa spája množstvo tradícií a typických jedál. Jednými z charakteristických ingrediencií sú napr. vajcia, ktoré sú zdrojom bielkovín, ale aj ďalších živín, čo z nich robí ideálnu súčasť veľkonočných pokrmov. Pozadu by nemali zostať ani zelené potraviny, ktoré by ste do svojho jedálnička mali zakomponovať nielen na Zelený štvrtok. A ak si chcete počas veľkonočných sviatkov dopriať niečo sladké pod zub, aj tu máte veľa zdravých a nutrične vyvážených možností.