Srvátkové proteíny / whey protein

Produktov: 177
Radenie
:
Predvolené

Čo je whey proteín?

Srvátkové proteíny, známe ako whey protein, sú získavané z kravského mlieka a patria medzi najpredávanejšie doplnky stravy športovej výživy. Ich použitie však ďaleko presahuje oblasť športu. Ako vysoko kvalitný zdroj bielkovín ho totiž môže na navýšenie svojho denného príjmu bielkovín použiť aj bežný nešportujúci človek.

Typy srvátkových proteínov

V závislosti na technologickom postupe výroby je možné sa stretnúť s niekoľkými typmi whey proteínov, u ktorých sa líši podiel bielkovín, sacharidov (laktózy), tukov:

  • Srvátkový koncentrát (WPC - Whey protein concentrate) vzniká procesom mikrofiltrácie skríženým tokom (CFM) a obvykle obsahuje 70‑80% bielkovín. Obsahuje vyššie množstvo tuku a laktózy, čo mu ale na druhú stranu zaisťuje lepšiu chuť. V kombinácii s priaznivou cenou sú potom koncentráty voľbou číslo 1, ktorá drvivej väčšine užívateľov ku vytúženým výsledkom bohato postačí. Do tejto skupiny patria naše bestsellery Vilgain Whey Protein a prémiový Vilgain Grass‑Fed Whey Protein, ktoré sú sladené stéviou.
  • Srvátkový izolát (WPI - Whey protein isolate) vzniká tiež procesom mikrofiltrácie skríženým tokom a obsahuje 85‑95% bielkovín. Je vhodný aj pre osoby s intoleranciou laktózy, avšak s vyšším obsahom bielkovín prichádza aj vyššia cena. Vyskúšaj náš prémiový Vilgain Grass‑Fed Whey Protein Isolate s minimom cukru alebo osviežujúci nápoj Vilgain Clear Whey Isolate, vďaka ktorému zabudneš na mliečnu chuť všetkých srvátkových proteínov.
  • Srvátkový hydrolyzát (WPH - Whey protein hydrolysate) sa vyrába hydrolýzou koncentrátu alebo izolátu (prípadne ich kombináciou), čo sa odráža aj na konečnom obsahu bielkovín - tých je 70‑95 %. Hydrolyzát vyniká najrýchlejším zásobením svalových tkanív aminokyselinami, nevýhodou je však vysoká cena a horšie chuťové vlastnosti. Používanie tohto typu výrobku je však nutné iba v špecifických prípadoch.

Základné rozdiely jednotlivých typov je možné porovnať v nasledujúcej tabuľke:

Druh proteínu Rýchlosť stráviteľnosti Najčastejší obsah bielkovín Obsah tukov Obsah sacharidov
Koncentrát 8‑10 g/h 70‑80% 4‑10 g 4‑8 g
Izolát 8‑10 g/h 85‑95% 1‑2 g 1‑2 g
Hydrolyzát viac ako 10 g/h 70‑95% 1‑10 g 1‑8 g

Prečo užívať whey proteín?

Srvátkový proteín platí za najkvalitnejší a najhodnotnejší proteín, v porovnaní s ďalšími živočíšnymi a rastlinnými zdrojmi. Medzi výhody užívania srvátkovej proteínu patria:

  • rýchle a bezproblémové trávenie,
  • vhodné na naberanie svalov i chudnutie,
  • maximalizuje regeneráciu a silu,
  • prirodzený príjem BCAA,
  • vhodné na doplnenie bielkovín počas dňa, ale aj v okolí tréningu,
  • vhodné aj pre nešportovcov
  • je možné využiť ako prísadu na varenie a pečenie.

V prípade intolerancie na laktózu je nutné sa pri užívaní srvátkových proteínov riadiť vlastnou citlivosťou. Niektorí jedinci môžu zvládnuť koncentrát, lepšou voľbou však spravidla bude izolát. Whey proteíny bohužiaľ nie sú vhodné pre osoby s alergiou na bielkovinu kravského mlieka, jedinú výnimku môžu tvoriť extenzívne hydrolyzáty – v tomto prípade je však nutná bezpodmienečná porada s ošetrujúcim lekárom (niekedy sú na mieste aj prípravky s obsahom samotných aminokyselín). Ďalšou alternatívou sú aj vegán proteíny.