Srvátkové proteíny / whey protein

Srvátkové proteíny pôvodom z mlieka patria medzi najpoužívanejšie a najúčinnejšie doplnky stravy na podporu rastu svalovej hmoty, regenerácie, ale aj na podporu chudnutia počas diéty.

Radenie
Prečo proteín a ako si ho vybrať

Čo je whey proteín

Srvátkové proteíny , známe ako whey proteín , sú získavané z kravského mlieka a patria medzi najpredávanejšie doplnky stravy športovej výživy . Ich použitie však ďaleko presahuje oblasť športu. Ako vysoko kvalitný zdroj bielkovín ho totiž môže na navýšenie svojho denného príjmu bielkovín použiť aj bežný nešportujúci človek.

Typy srvátkových proteínov

V závislosti na technologickom postupe výroby je možné sa stretnúť s niekoľkými typmi whey proteínov, u ktorých sa líši podiel bielkovín, sacharidov (laktózy), tukov:

  • Srvátkový koncentrát (WPC - Whey protein concentrate) vzniká procesom mikrofiltrácie skríženým tokom (CFM) a obvykle obsahuje 70-80% bielkovín. Obsahuje vyššie množstvo tuku a laktózy , čo mu ale na druhú stranu zaisťuje lepšiu chuť . V kombinácii s priaznivou cenou sú potom koncentráty voľbou číslo 1, ktorá drvivej väčšine užívateľov ku vytúženým výsledkom bohato postačí.
  • Srvátkový izolát (WPI - Whey protein isolate) vzniká tiež procesom mikrofiltrácie skríženým tokom a obsahuje 85-95% bielkovín. Je vhodný aj pre osoby s intoleranciou laktózy , avšak s vyšším obsahom bielkovín prichádza aj vyššia cena.
  • Srvátkový hydrolyzát (WPH - Whey protein hydrolysate) sa vyrába hydrolýzou koncentrátu alebo izolátu (prípadne ich kombináciou), čo sa odráža aj na konečnom obsahu bielkovín - tých je 70-95 %. Hydrolyzát vyniká najrýchlejším zásobením svalových tkanív aminokyselinami , nevýhodou je však vysoká cena a horšie chuťové vlastnosti. Používanie tohto typu výrobku je však nutné iba v špecifických prípadoch.

Základné rozdiely jednotlivých typov je možné porovnať v nasledujúcej tabuľke:

Druh proteínu Rýchlosť stráviteľnosti Najčastejší obsah bielkovín Obsah tukov Obsah sacharidov
Koncentrát 8-10 g/h 70-80% 4-10 g 4-8 g
Izolát 8-10 g/h 85-95% 1-2 g 1-2 g
Hydrolyzát viac ako 10 g/h 70-95% 1-10 g 1-8 g

Prečo užívať whey proteín

Srvátkový proteín platí za najkvalitnejší a najhodnotnejší proteín , v porovnaní s ďalšími živočíšnymi a rastlinnými zdrojmi. Medzi výhody užívania srvátkovej proteínu patria:

  • rýchle a bezproblémové trávenie,
  • vhodné na naberanie svalov i chudnutie ,
  • maximalizuje regeneráciu a silu,
  • prirodzený príjem BCAA ,
  • vhodné na doplnenie bielkovín počas dňa, ale aj v okolí tréningu,
  • vhodné aj pre nešportovcov
  • je možné využiť ako prísadu na varenie a pečenie.

V prípade intolerancie na laktózu je nutné sa pri užívaní srvátkových proteínov riadiť vlastnou citlivosťou. Niektorí jedinci môžu zvládnuť koncentrát, lepšou voľbou však spravidla bude izolát. Whey proteíny bohužiaľ nie sú vhodné pre osoby s alergiou na bielkovinu kravského mlieka , jedinú výnimku môžu tvoriť extenzívne hydrolyzáty – v tomto prípade je však nutná bezpodmienečná porada s ošetrujúcim lekárom (niekedy sú na mieste aj prípravky s obsahom samotných aminokyselín). Ďalšou alternatívou sú aj vegán proteíny .

Najlepšie srvátkové proteíny

Whey proteíny sa líšia technológiou výroby, vlastnosťami aj zložením, a vybrať si ten správny môže byť celkom oriešok. Pripravili sme pre vás krátky zoznam najpredávanejších a zároveň najlepšie hodnotených srvátkových proteínov:

  1. Vilgain Whey Protein - srvátkový koncentrát z našej dielne sa pýši 100% prírodným zložením . Proteín je sladený stéviou, dochutený prírodnými ingredienciami a mlieko pochádza z kvalitného kravského mlieka. Koncentrát je k dostaniu v 6 príchutiach.
  2. Myprotein Impact Whey Protein - 80% srvátkový koncentrát v 20 príchutiach.
  3. Prom-IN Essential CFM Evolution - 73% srvátkový koncentrát je k dostaniu v 10 príchutiach.
  4. Biotech ISO Whey Zero Native - bezlaktózový 92,5% srvátkový izolát v 15 príchutiach.
  5. Scitec 100% Whey Protein Professional - 73% srvátkový koncentrát je k dostaniu v 8 príchutiach.