- AllNutrition (1)
- Amix (1)
- Applied Nutrition (3)
- Best Body Nutrition (1)
- BIG BOY (1)
- BioTech USA (5)
- Czech Virus (1)
- Easy Body (3)
- Extrifit (5)
- Frontrunner (4)
- IronMaxx (1)
- MAMMUT NUTRITION (3)
- Mars (4)
- Myprotein (4)
- Nutrend (4)
- Nutriversum (1)
- ONE LIFE (1)
- Optimum nutrition (5)
- Prom-IN (6)
- Protein & Co. (1)
- PureGold (3)
- Reflex Nutrition (2)
- SciTec Nutrition (5)
- Semix (1)
- Smartlabs (1)
- Vilgain (100)
- Voxberg (3)
- Ananás (1)
- Arašidové maslo (5)
- Arašidy (5)
- Banán (26)
- Bez príchute (7)
- Biela čokoláda (20)
- Broskyňa (6)
- Brownie (7)
- Brusinka (1)
- Citrón (5)
- Cookie (15)
- Čaj (3)
- Čokoláda (72)
- Čučoriedka (1)
- Grep (3)
- Jablko (3)
- Jahoda (39)
- Karamel (24)
- Káva (12)
- Kokos (22)
- Lesné ovocie (2)
- Lieskové orechy (13)
- Limetka (1)
- Malina (7)
- Mango (4)
- Marcipán (1)
- Med (3)
- Pistácie (7)
- Pomaranč (2)
- Slaný karamel (23)
- Škorica (6)
- Tropické ovocie (1)
- Vanilka (47)
- Vlašské orechy (1)
Výborne vstrebateľný srvátkový proteín 💪🏻
Srvátkový proteín, ktorý možno poznáš pod označením whey proteín, má podobnú biodostupnosť ako mäso, čo ho radí na vrchol využiteľnosti pre ľudský organizmus. Má vynikajúcu stráviteľnosť a obsahuje vysoký podiel esenciálnych aminokyselín, ktorých prirodzenou súčasťou sú aj vetvené aminokyseliny BCAA vrátane leucínu. Tieto aminokyseliny sú dôležitou stavebnou látkou na stimuláciu svalového rastu a regeneráciu, ktoré si telo nedokáže samo vyprodukovať, a tak je nevyhnutné ich dodávať v strave.
Ako srvátkový proteín vzniká?
Základom je mlieko, ktoré z 20 % obsahuje srvátkové bielkoviny a z 80 % kazeínové bielkoviny. Počas procesu výroby dochádza k vyzrážaniu kazeínových bielkovín, ktoré sa ďalej využívajú na výrobu tvarohu či syrov a oddelenie tekutej srvátky. Srvátka je tá časť, ktorá obsahuje veľké množstvo laktózy a vody, ktoré musia preč. Voda sa čiastočne odparí ešte v tekutej forme, so zvyškom as laktózou pomôže proces filtrácie, pri ktorej dôjde k väčšinovému oddeleniu laktózy. Tá tvorí najväčší podiel tuku a bielkovín v srvátke. Dnes sa štandardne využíva cross‑flow membránová filtrácia. Po oddelení sa produkt kompletne vysuší a zbaví všetkej vody.
Nakoniec zostane len sypká koncentrát bielkovín, ktorý dochutíme 100% prírodnými surovinami, ako je lyofilizované ovocie, obľúbené korenie, kvalitné kakao alebo pravá vanilka. Sladkosť jej dodá prírodné sladidlo z listov stévie. Priprav sa preto na maximálne autentickú chuť bez nepríjemnej pachuti.
Na čo je srvátkový proteín dobrý?
Whey proteín je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú kľúčové pre svalový rast a regeneráciu. Vďaka rýchlej stráviteľnosti tvoje telo dostane zásobu bielkovín v čo najkratšom čase po jeho konzumácii, a tak sa stáva ideálnym nielen parťákom po tréningu, kedy dostane potrebné aminokyseliny rýchlo k svalom.
Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a naopak nízke množstvo tukov a sacharidov. Pomôže ti pri chudnutí, kedy ťa zasýti na dlhšiu dobu a podporí udržanie svalovej hmoty pri redukcii telesného tuku. Navyše je to maximálne praktický spôsob zahnania hladu, ktorý môžeš mať vo forme prášku kedykoľvek po ruke a len zaliať vodou a rozmiešať v obľúbenom shakeri. Dokonale krémovú desiatu, čo zlepší tvoj športový výkon, budeš mať ready za pár sekúnd.
Ako vybrať ten správny?
Nevieš, aký srvátkový proteín je pre teba ideálny? Najdôležitejšie je si vždy poriadne prečítať jeho zloženie. Kvalitný proteín bude obsahovať minimum pridaných surovín a ich pôvod bude maximálne prírodný.
Jednoduché a čisté zloženie 🌱
Skús vyberať produkty s vysokým obsahom bielkovín a čo najnižšie množstvom pridaných látok ako sú cukry, umelé sladidlá, farbivá alebo konzervačné látky. Hľadaj tiež produkty, ktoré sú certifikované nezávislými organizáciami pre kvalitu a čistotu ich pôvodu.
Príchute, ktoré ťa nebudú nudiť
Sto ľudí, sto chutí, pri proteíne to platí dvojnásobne. Vilgain sortiment ti ponúka klasické príchute, medzi ktoré sa radí vanilka, čokoláda alebo napríklad karamel. Na svoje si ale prídu aj milovníci exotických kombinácií ako je mango lassi, banán alebo fancy čučoriedkový cheesecake, chai latte a biely marcipán.
Nemôžeš sa rozhodnúť, po akej príchuti siahnuť? Vytvor si tú vlastnú a dochuť si náš proteín bez príchuti obľúbeným korením alebo lyofilizovaným ovocím.
Druhy srvátkových proteínov
Srvátkový koncentrát - voľba č. 1
Srvátkový koncentrát obvykle obsahuje okolo 70‑80 % bielkovín. To znamená, že je to dobrý zdroj bielkovín, ktorý môže pomôcť podporiť svalový rast a regeneráciu. Ide o univerzálny proteínový doplnok s neprekonateľným pomerom cena/výkon. Obsahuje síce vyššie množstvo tuku a laktózy, to ale napomáha jeho lepšej a plnšej chuti. Medzi srvátkové koncentráty sa radia:
- Vilgain Whey Protein - Najobľúbenejší proteín, ktorý sa hodí pre každého športovca. Jeho šetrná výroba prispieva k maximálnej čistote, kvalite a koncentrácii bielkovín.
- Vilgain Grass‑Fed Whey Protein 🐮 - Proteínový prášok z radu grass‑fed je vyrobený z vysoko kvalitného mlieka kráv z etických chovov, ktoré sú kŕmené trávou až 10 mesiacov v roku. Vďaka tomu má priaznivejšie zastúpenie mastných kyselín, čo sa premieta aj do výslednej kvality proteínu.
- Vilgain Lactose Free Whey Protein - Nemôžeš laktózu? Žiadny problém! Vďaka špeciálnej metóde výroby ju možno z proteínu väčšinovo odstrániť, ale stále zachovať perfektnú chuť a rozpustnosť aj obsah bielkovín.
Srvátkový izolát - s maximálne čistým zložením
Vďaka svojmu zloženiu predstavuje srvátkový izolát najčistejšiu formu srvátkového proteínu. Vyznačuje sa vysokým podielom bielkovín (85‑95 %) a nízkym obsahom tukov, sacharidov a laktózy. Ideálne je tak pre tých, ktorí práve dodržiavajú striktný diétny plán alebo nemôžu či obmedzujú laktózu. Jeho výsadou je tiež rýchla a efektívna vstrebateľnosť. Vilgain Grass‑Fed Whey Protein Isolate sa preto bude hodiť po tréningu, ale môžeš ho prihodiť aj do obľúbených receptov.
Srvátkový hydrolyzát - so super‑rýchlym vstrebávaním
Srvátkový hydrolyzát, skrátene hydro, predstavuje enzymaticky naštiepený proteín, ktorý sa ľahšie vstrebáva a vyniká najrýchlejším zásobením svalového tkaniva aminokyselinami. Jeho výroba prechádza procesom hydrolýzy, čo je chemický proces, pri ktorom vznikajú tzv. krátšie peptidy. Tie prestupujú črevnou bariérou oveľa rýchlejšie a zaistia tak bleskový prísun aminokyselín k svalom. Je vhodný pre športovcov a jedincov, ktorí hľadajú rýchly a efektívny spôsob dodania bielkovín a aminokyselín do tela, najmä po tréningu.
Základné rozdiely jednotlivých typov si možno porovnať v nasledujúcej tabuľke:
Druh proteínu | Rýchlosť stráviteľnosti | Najčastejší obsah bielkovín | Obsah tukov | Obsah sacharidov |
Koncentrát | 8‑10 g/h | 70‑80 % | 4‑10 g | 4‑8 g |
Izolát | 8‑10 g/h | 85‑95 % | 1‑2 g | 1‑2 g |
Hydrolyzát | viac ako 10 g/h | 70‑95 % | 1‑10 g | 1‑8 g |
Špeciálne srvátkové proteíny
Diet Whey Protein - Má menej kalórií, tuku a cukru, ale zároveň ti dodá poriadnu nálož kvalitných bielkovín a zasýti ťa na dlhšiu dobu. Obsahuje garcíniu, extrakt zo zeleného čaju, chróm a guarovú gumu, ktoré ešte viac podporia proces chudnutia a spaľovania tukov.
Vilgain Clear Whey Isolate 🍹 - Ideálny srvátkový izolát pre tých, ktorí neznášajú chuť mliečneho proteínu. V podobe malinovky bez proteínovej pachuti do seba dostaneš poriadnu dávku bielkovín, zároveň si ale vychutnáš fresh drink zmiešaný s vodou alebo čajom, ktorý ťa dokonale zasýti.
Vilgain Proteín na pečenie 🧁 - Jedná sa o srvátkový izolát, ktorý obsahuje minimum laktózy a vykúzliš z neho bielkovinami nabité sladké i slané dobroty. Navyše je navrhnutý tak, aby nevysušoval cesto a zachoval perfektne nadýchanú štruktúru finálneho produktu.
Kedy po srvátkovom proteíne siahnuť?
Nedá sa presne určiť, kedy je na proteín ideálny čas. Všetko sa odvíja od tvojich cieľov a situácie, v ktorej sa nachádzaš. Treba tiež myslieť na to, že základom je pestrá a vyvážená strava z čerstvých surovín, ktoré dajú tvojmu telu najviac. Všeobecne sa ale doplnenie proteínu napríklad v podobe kokteilu s mliekom či vodou odporúča:
- Po tréningu, počas ktorého svaly v tele trpia na extrémnu záťaž. V tej chvíli sú náchylné na rýchlu regeneráciu a príjem bielkovín môže pomôcť pri obnove svalových vlákien a podpore ich rastu. V tomto prípade je vhodné proteínový prášok zmiešať s vodou a vypiť.
- Pred tréningom, kedy potrebuješ poriadne nakopnúť.
- Ráno počas raňajok.
- Kedykoľvek počas dňa, keď potrebuješ rýchlo zasýtiť a dodať bielkoviny. Po ruke stačí mať len nádobu a vodu a za chvíľu vykúzliš chutný nápoj.
A čo používanie srvátkového proteínu na noc?
Ak chceš telu bielkoviny dopriať aj počas spánku, siahni radšej po kazeínovom proteíne. Kazeín je mliečny proteín, ktorý sa trávi a vstrebáva oveľa pomalšie ako srvátkový proteín. Tento pomalý proces uvoľňovania aminokyselín do krvného obehu je ideálny najmä počas noci, keď telo neprijíma žiadnu stravu. To pomáha predchádzať svalovému katabolizmu (rozkladu svalových proteínov) a podporuje regeneráciu počas spánku, keď dochádza k opravám svalového tkaniva.
Ako proteín používať?
- Priprav si lahodný shake. Zmiešaj ho s vodu či mliekom a do pol minútky máš hotovo. Ideálne je zmiešať 30 g proteínu s 200‑250 ml tekutiny. Pokiaľ chceš mať nápoj krémovejší, daj jej menej.
- Pridaj ho do ovsenej kaše alebo do jogurtu a spolu s ovocím vykúzli dokonalé raňajky.
- Proteín môžeš nasypať aj do obľúbených dezertov, kde najviac využiješ náš špeciálne upravený proteín na pečenie.
- Pre viac tipov, čo s proteínom, môžeš žmurknúť do sekcie receptov.
Pre koho je srvátkový proteín vhodný?
Srvátkový proteín je univerzálny doplnok stravy, ktorého benefity ocení takmer každý.
- Športovci, ktorí chcú kvalitnú regeneráciu a budovanie svalovej hmoty.
- Ľudia s potrebou zvýšeného príjmu bielkovín, medzi ktoré patria napríklad seniori, vegetariáni alebo deti a tehotné a dojčiace ženy. U tých sa ale treba zamerať na prírodné zloženie bez umelých aditív.
- Tí, čo sa snažia schudnúť. Vyšší príjem bielkovín ich zasýti na dlhšiu dobu. Bielkoviny navyše majú vyšší termický efekt ako tuky a sacharidy, čo znamená, že telo spáli viac kalórií pri ich trávení.
- Vyšší príjem proteínu sa hodí aj po zranení, kedy je potrebné telo maximálne podporiť v regenerácii.
Je srvátkový proteín vhodný pre tehotné ženy a deti?
V prvom rade je potrebné dbať na vyvážený jedálniček a pestrú stravu z čerstvých surovín, ktorá telu dopraje najviac. To platí tak u tehotných a dojčiacich žien, ako aj u detí. Ďalej je ale užívanie proteínu bezpečné. Jeho potreba je u tehotných aj dojčiacich zvýšená, a pokiaľ nemajú dostatok bielkovín zo stravy, srvátkový proteín je vhodná voľba. Deti dopĺňať bielkoviny vo forme proteínových práškov nepotrebujú, zároveň ale ničomu nevadí, keď zje kúsok koláča s proteínom. Je však dôležité strážiť, aby ich denný príjem bielkovín nebol príliš veľký. V oboch prípadoch odporúčame proteíny s prírodným zložením maximálnej kvality.