Aminokyseliny

Radenie
:
Predvolené

Čo sú aminokyseliny?

Aminokyseliny sú organické kyseliny predstavujúce základnú stavebnú zložku bielkovín. Hoci sa v prírode vyskytuje 500 rôznych aminokyselín, pre správne fungovanie tele je potrebných iba 21 aminokyselín, z ktorých 9 si naše telo nevie syntetizovať. Tieto aminokyseliny nazývame esenciálne, a je nutné ich prijímať v potrave. Za semiesenciálne sa označujú aminokyseliny arginín a histidín, ktoré sa v niektorých situáciách (rast, choroba,...) môžu stať esenciálnymi.

Aminokyseliny v potravinách

Za najlepšie zdroje bielkovín sa považujú potraviny, ktoré obsahujú kompletné spektrum esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín - mäso, morské plody, vajcia alebo mlieko. Využiteľnosť rastlinných bielkovín a niektorých menej kvalitných živočíšnych zdrojov často znižuje prítomnosť tzv. limitujúcej aminokyseliny, čo je aminokyselina, ktorá sa v danom proteíne nachádza najmenej a bráni tak využitiu ostatných aminokyselín. Aj napriek tomu je možné vďaka rozmanitej rastlinnej strave doplniť všetky esenciálne aminokyseliny, je však nutné ich prijímať vo zvýšenom množstve.

Funkcia aminokyselín

Aminokyseliny zohrávajú kľúčovú úlohu v takmer všetkých procesoch ľudského tela, napr.

  • pomáhajú pri tvorbe a raste svalov,
  • pomáhajú udržať svalové napätie a silu,
  • zdroj energie,
  • zaisťujú správne trávenie,
  • sú súčasťou hormonálnych štruktúr a enzýmov,
  • ovplyvňujú imunitný systém,
  • udržujú optimálny stav kostí,
  • zaisťujú správne fungovanie metabolických reakcií a transport látok v krvi,
  • pomáhajú udržať stálosť vnútorného prostredia, a
  • udržujú zdravú kožu, vlasy a nechty.

Dostatočný príjem všetkých aminokyselín je predpoklad pre zaistenie celkového zdravia. Príjem neesenciálnych nie je životne dôležitý, pretože si ich naše telo dokáže vytvoriť samo, každopádne aj tieto aminokyseliny majú stavebnú funkciu a na zaistenie optimálnych funkcií organizmu a rast svalovej hmoty je vhodné prijímať ich v strave dostatok. Nedostatok esenciálnych aminokyselín môže naproti tomu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie - zhoršená imunita, strata svalovej hmoty, zhoršenie regenerácie alebo zníženie chuti do jedla atď.

Typy aminokyselín

Aminokyselinové doplnky stravy by v žiadnom prípade nemali nahrádzal pestrú a vyváženú stravu. Športovci, ktorí sa snažia svoje telo posúvať na ďalšiu úroveň, však môžu mať potrebu vyššieho príjmu niektorých aminokyselín. V ponuke Aktinu môžete nájsť tieto:

  • BCAA - skupina troch aminokyselín (valín, leucín a izoleucín), ktoré pomáhajú znižovať degradáciu svalov, napomáhajú s regeneráciou a syntézou svalových bielkovín.
  • EAA - zmes esenciálnych aminokyselín (teda aj BCAA), ktoré sú potrebné na zabezpečenie všetkých metabolických pochodov v ľudskom tele.
  • Beta alanín - umožňuje v ľudskom tele zvýšiť tvorbu karnozínu, ktorý znižuje mieru zakyslenia svalov a pomáha oddialiť únavu a zvyšuje vytrvalosť.
  • HMB - látka syntetizovaná z aminokyseliny leucínu má anabolické a anti‑katabolické účinky, umožňujúce, v kombinácii s pestrou a vyváženou stravou, efektívnejšie budovanie svalov.
  • L‑Arginín - aminokyselina napomáhajúca k rozšíreniu ciev a vyššiemu prísunu kyslíka a živín do svalov, čo znižuje poškodenie svalov a urýchľuje regeneráciu.
  • L‑Citrulín - má podobné vlastnosti ako arganín, na ktorý sa v tele rozkladá. Lepšie a dlhšie sa trávia a javia sa tak ako účinnejšie.
  • L‑Glutamín - jedna z najrozšírenejších aminokyselín v našom tele, ktorá pozitívne ovplyvňuje prácu čriev, zlepšuje imunitu a regeneráciu. Je obľúbená počas redukčných diét, pretože sa zdá, že môže pomôcť so znížením chutí na sladké. Na potvrdenie je však potrebných ďalších štúdií.