

Čo sú to antioxidanty?
Antioxidanty sú látky neutralizujúce pôsobenie voľných radikálov (reaktívne formy kyslíka), ktoré majú negatívny vplyv na zdravie buniek a starnutie organizmu - v zdravom tele však tieto látky udržujú rovnováhu. Vplyvom nevhodného životného štýlu (fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, zlé stravovacie návyky, apod.) môže dôjsť k prevahe voľných radikálov spôsobujúcich tzv. oxidačný stres, ktorý sa môže podieľať na rozvoji niektorých ochorení.
Antioxidanty sa, za predpokladu dodržiavania zásad zdravého životného štýlu, prirodzene produkujú v ľudskom tele. Doplniť ich možno aj vďaka pestrej a vyváženej strave. Vo výnimočných prípadoch (nedostupnosť sezónneho ovocia a zeleniny, alergie na potraviny a pod.) je možné siahnuť aj po doplnkoch stravy s vysokým obsahom antioxidantov.
Prírodné antioxidanty
Najlepšími antioxidačnými účinkami sa pýšia najmä vitamíny (obzvlášť vitamíny C, A a E), niektoré mikronutrienty (samy o sebe, alebo súčasťou antioxidačných enzýmov, napr. selén, zinok, mangán), rastlinné farbivá, flavonoidy a ďalšie bioaktívne látky (napr. koenzým Q10, melatonín). Vďaka vysokému obsahu týchto látok platí za dobré zdroje antioxidantov napr.
- horká čokoláda a ďalšie kakaové výrobky
- bobuľovité ovocie - goji, acai, brusnice alebo šípky
- zelené superpotraviny - mladý jačmeň, chlorella alebo spirulina
- zelenina - červená repa, artičoky alebo cesnak
- vitálne huby - chaga, hliva ustricová alebo shiitake
- korenie a bylinky - kurkuma, škorica, oregano alebo bazalka
- microgreens
- čierny čaj a káva
Antioxidanty sa v dnešnej dobe vyrábajú aj synteticky a ich účinkov sa, rovnako ako u tých prírodných, využíva napr. v konzervácii potravín či kozmetike.