Jerky - ideálna desiata nielen na cesty
Sušené mäso je stále viac obľúbenou desiatou nielen u športovcov, ale u všetkých, ktorí si radi doprajú rýchly a výdatný snack kedykoľvek počas dňa. Tešiť sa môžete na:
- zdroj bielkovín a energie,
- nízky obsah sacharidov a tukov,
- malé a kompaktné balenie,
- dlhú trvanlivosť, a
- nulový obsah chemických konzervantov a farbív.
Dehydratované mäso je v prípade potreby možné uviesť do „pôvodného stavu“, kedy ho stačí povariť vo vode.
Druhy sušeného mäsa
V súčasnej dobe je možné sa stretnúť s najrôznejšími druhmi sušeného mäsa. Každý si tak môže vybrať podľa svojej chuti a osobných preferencií:
- Hovädzie mäso si drží dominantné postavenie, ako jeden z najlepších a najchutnejších zdrojov bielkovín. Hovädzie jerky okrem proteínov obsahujú výdatnú porciu zinku, selénu aj ďalších minerálnych látok.
- Hydinové mäso je najčastejšou alternatívou hovädzieho mäsa. Vyrába sa zo všetkých druhov domácej hydiny - morky, kurčaťa, kačice a husi. Kuracie a morčacie jerky obsahujú menšie množstvo tuku. Kačacie a husie jerky sú podstatne tučnejšie, čo je dané silnejšou a tučnejšou kožou.
- Rybie mäso je populárne ako zdravšia náhrada tradičných sušených mäsa. Je bohaté na bielkovín a omega 3 mastné kyseliny, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť srdca, zlepšujú pamäť a imunitu. Vyskúšajte napr. sušeného lososa od Speyside Smokehouse.
Mimo tieto druhy mäsa sa môžete u jednotlivých výrobcov stretnúť aj s bravčovým, diviačiem, jelením, žrebím, ale aj sobím sušeným mäsom.
Aké jerky si vybrať?
Ponuka sušeného mäsa je skutočne široká. Je teda iba na rozhodnutí a chuti každého, či staví na istotu a dá prednosť kvalitnému hovädziemu mäsu, alebo zvolí alternatívu v podobe hydinového, rybieho alebo úplne iného sušeného mäsa. V ponuke Aktinu nájdete sušené mäso od značiek Fine Gusto, Indiana Jerky alebo Vilgain. Vyskúšaj naše Grass‑Fed Hovädzie jerky BIO, Grass‑Fed Hovädzí biltong alebo šťavnaté Jerky Bites. Okrem hovädzieho mäsa tiež ponúkame morčacie a danielie sušené mäso.