Sušené mäso
Jerky - ideálna desiata nielen na cesty
Sušené mäso je stále viac obľúbenou desiatou nielen u športovcov, ale u všetkých, ktorí si radi doprajú rýchly a výdatný snack kedykoľvek počas dňa. Tešiť sa môžete na:
- zdroj bielkovín a energie,
- nízky obsah sacharidov a tukov,
- malé a kompaktné balenie,
- dlhú trvanlivosť, a
- nulový obsah chemických konzervantov a farbív.
Dehydratované mäso je v prípade potreby možné uviesť do „pôvodného stavu“, kedy ho stačí povariť vo vode.
Druhy sušeného mäsa
V súčasnej dobe je možné sa stretnúť s najrôznejšími druhmi sušeného mäsa. Každý si tak môže vybrať podľa svojej chuti a osobných preferencií.
Hovädzie mäso
Dominantné postavenie si drží sušené hovädzie mäso, ako jeden z najlepších a najchutnejších zdrojov bielkovín. Hovädzie jerky okrem proteínov obsahujú výdatnú porciu zinku, selénu aj ďalších minerálnych látok. Ochutnajte naše sušené hovädzie mäso, na ktorého výrobu bolo použité prémiové české mäso.
Hydinové mäso
Sušené hydinové mäso je najčastejšou alternatívou hovädzieho mäsa. Vyrába sa zo všetkých druhov domácej hydiny - morky, kurčaťa, kačice a husi. Kuracie a morčacie jerky obsahujú menšie množstvo tuku. Kačacie a husie jerky sú podstatne tučnejšie, čo je dané silnejšou a tučnejšou kožou.
Rybie mäso
Sušené rybie mäso je populárne ako zdravšia náhrada tradičných sušených mäsa. Je bohaté na bielkovín a omega 3 mastné kyseliny, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť srdca, zlepšujú pamäť a imunitu. Vyskúšajte napr. sušeného lososa od Speyside Smokehouse.
Mimo tieto druhy mäsa sa môžete u jednotlivých výrobcov stretnúť aj s bravčovým, diviačiem, jelením, žrebím, ale aj sobím sušeným mäsom.
Sušenie mäsa
Sušenie predstavuje jeden z najstarších spôsobov pre dlhodobé uchovanie (nielen) mäsa. Pôvodnou metódou bolo sušenie mäsa na vzduchu, kedy sa za nízkej vlhkosti a normálnych teplôt využíva slnečný svitu a prúdenie vzduchu na pozvoľnú dehydratáciu mäsa. Týmto spôsobom sa mäso suší aj niekoľko dní.
V dnešnej dobe však kvôli veľkému dopytu prevláda sušenie mäsa v sušičke, ktoré prebieha za vyšších teplôt a nízkej cirkulácie vzduchu, čo celý proces značne zrýchli. V domácich podmienkach sa najčastejšie stretneme so sušením mäsa v rúre, populárne sú však aj metódy sušenia v chladničke alebo vo vinotéke za nižších teplôt.
Jerky vs biltong
V pomenovaní sušeného mäsa sa najčastejšie objavujú dva názvy - jerky a biltong. Jedným z ich prvých rozdielov je pôvod. Názov jerky je odvodený od slova „ch'arki“, čo bol výraz pre vysušené mäso, ktoré vyrábali juhoamerické kultúry. Sušené mäso biltong naopak pochádza z Afriky a toto pomenovanie vychádza z označenia zadnej časti zvieraťa, ktorá bola považovaná za najkvalitnejšiu. Základné všeobecné rozdiely sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke:
Jerky | Biltong | |
Pôvod | Amerika | Afrika |
Ingrediencie | mix korenia a dochucovadiel | ocot a zmes korenia |
Spôsob sušenia | teplom; rádovo hodín | na vzduchu; rádovo dní |
Porciovanie | pred sušením | po sušení |
Obsah živín | menej tuku, viac sacharidov | viac tuku, menej sacharidov |
Tabuľku nemožno brať exaktne, proces výroby a následná podoba jednotlivých typov sa môže podľa výrobcu líšiť.
So sušeným mäsom sa môžeme stretnúť v takmer každej svetovej kuchyni. Vo Fínsku sa jedná o tzv. kuivaliha, čo je sušené mäso obvykle zo soba. Bakkwa je sladko-slané sušené mäso pôvodom z Číny. Za zmienku stojí ešte napr. bresaola – vzduchom sušené hovädzie mäso pôvodom z Talianska.
Aké jerky si vybrať?
Ponuka sušeného mäsa je skutočne široká. Je teda iba na rozhodnutí a chuti každého, či staví na istotu a dá prednosť kvalitnému hovädziemu mäsu, alebo zvolí alternatívu v podobe hydinového, rybieho alebo úplne iného sušeného mäsa. V ponuke Aktinu nájdete sušené mäso od značiek Fine Gusto, Indiana Jerky alebo Vilgain. Ak by sa vám desiata v podobe sušeného mäsa už zajedala, vyskúšajte proteínové tyčinky, raw bary alebo flapjacky.