Čo je srvátkový hydrolyzát?
Srvátkový hydrolyzát (WPH - Whey protein hydrolysate), známy tiež ako hydro, je srvátkový proteín, ktorý vzniká enzymatickou hydrolýzou koncentrátu, izolátu alebo ich kombinácie. Obsahuje 70‑95% bielkovín v závislosti od typu štiepeného proteínu. Hydrolyzát sa vyznačuje schopnosťou najrýchlejšieho zásobenia svalových tkanív aminokyselinami.
Stupeň hydrolýzy
Stupeň hydrolýzy (DH) vyjadruje, koľko percent peptidových väzieb je v proteíne naštiepených. Čím vyšší stupeň hydrolýzy, tým viac bielkovín je vo výslednom výrobku naštiepených na kratšie peptidy, ktoré sa rýchlejšie trávia a sú tak lepšie využiteľné. Najčastejšie sa vyskytujú hydrolyzáty s DH 32.
Prečo si vybrať hydrolyzát?
Hydrolyzovaný proteín patrí k najkvalitnejším proteínom na trhu, čo sa však odráža na jeho vyššej cene. Medzi jeho hlavné vlastnosti patrí:
- rýchla vstrebateľnosť a veľká využiteľnosť,
- rýchla regenerácia a návrat sily po fyzickej záťaži,
- zmiernenie svalového poškodenia (pri užití pred záťažou),
- prirodzený obsah BCAA, a
- podpora udržania svalovej hmoty počas redukcie.
Srvátkový hydrolyzát je vzhľadom na svoju povahu vhodný užívať v tesnom období okolo tréningu. Hydrolyzát môže mať kvôli spôsobu výroby špecifickú horkastú chuť, v súčasnej dobe je však tento problém často eliminovaný.
Extenzívne (úplne) hydrolyzované proteíny môžu byť, vďaka odstráneniu alergénneho potenciálu bielkovín, vhodnou voľbou aj pre jedincov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Vždy je však potrebné poradiť sa s lekárom a zvoliť prípravok s dostatočným stupňom hydrolýzy – bežne dostupné doplnky stravy nemusia v mnohých prípadoch stačiť