Kvalitné zelené čaje
Zelený čaj sa vyrába z lístkov čajovníka čínskeho. Narozdiel od čierneho čaju však nie je zelený čaj fermentovaný a je čo najskôr tepelne ošetrený - pri čínskych čajoch sa obvykle využíva sušenie na panvici, pri japonských naopak naparovaní. Táto rozdielna metóda spracovania sa podpisuje aj na chuti a japonské čaje sa vyznačujú sladšou a zemitou chuťou. Zelený čaj je obľúbený stimulant a antioxidant. Vďaka obsahu EGCG, ktorý stimuluje metabolizmus, je tiež obľúbeným doplnkom pri chudnutí.
Špeciálny druh zeleného čaju predstavuje matcha, ktorá sa melie na prášok a vyznačuje sa vyšším obsahom chlorofylu.
Kvalitný zelený čaj je možné pripravovať na viac ako jeden nálev. U ďalších sa obvykle zvyšuje teplota vody alebo dĺžka macerácie. Odporúčaná teplota vody a dĺžka macerácie sa líšia podľa čaju. Medzi najpopulárnejšie zelené čaje sa radia:
- gyokura sa, rovnako ako matcha, pred zberom zatieňujú, vďaka čomu obsahuje väčšie percento chlorofylu aj kofeínu. Radí sa medzi čaje najvyššej kvality;
- gunpowder je pôvodne taiwanský čaj, ktorý je celosvetovo populárny. Ochutnaj Vilgain Gunpowder, pôvodom z Číny, ktorý má typickú ľahko horkastú chuť;
- sencha patrí medzi najpopulárnejšie japonské zelené čaje, a vyrába sa z mladých a jemných lístkov čajovníka. Senchu je možné piť teplú aj studenú.
V ponuke nájdeš aj jazmínový čaj, ktorý sa vyrába zmiešaním zeleného čaju s jazmínovými kvetmi, alebo polozelený čaj Oolong, ktorého tajomstvo spočíva iba v čiastočnej fermentácii.