Granola
Čo je granola?
Klasické müsli pozná asi každý - zmes ovsených vločiek so sušeným ovocím, orieškami, semienkami a čokoládou, väčšinou doplnená najrôznejšími sladidlami. Odtiaľ zostáva už iba malý kúsok ku granole - zmiešanie s tukom, vďaka ktorému má výsledná granola vyššiu kalorickú hodnotu ako müsli, a zapečenie celej zmesi. Práve vďaka pečeniu získa zmes zlatistú farbu a vzniknú veľké a chrumkavé kúsky.
Ako spoznať kvalitné granolu?
Rovnako ako u ostatných potravín, aj tu môže platiť, že čím kratšie zloženie, tým kvalitnejšie granoly. Nie je ale treba zbytočne vylučovať granolu, ktorá má veľa ingrediencií. Dôležité je, aby neobsahovala už priemyselne spracované potraviny, palmový alebo kokosový olej.
Kvalitné granoly sa vyrábajú z čerstvých surovín. Takú vyrábame našu Vilgain Granolu, pri ktorej tuk pochádza hlavne z obsiahnutých orechov. Granola je navyše bez lepku a vhodná pre celiakov alebo alergikov na lepok.
Recepty na zdravé domáce granoly
Pokiaľ si sa všetkých našich granol už prejedol/a a chceš vyskúšať niečo nové, mrkni na Aktin recepty a vyskúšaj si prípravu pečenej granoly v pohodlí domova: