Ázijské omáčky k ryži, mäsu aj na rezance
Ázijská kuchyňa, to nie je iba "sójovka". Omáčky majú v ázijskej kuchyni nezastupiteľnú úlohu a zaisťujú jedinečnú a nezameniteľnú chuť každého pokrmu. S rastúcou obľúbenosťou tejto kuchyne rastú aj zásoby ázijských potravín v špajze každej domácnosti. Do základnej omáčkovej výbavy patria:
- sójová omáčka predstavuje esenciálnu ingredienciu ázijskej kuchyne, ideálna na marinovanie, do zmesí wok alebo ako dip na sushi. Alternatívu predstavuje kokosová amino omáčka;
- teriyaki omáčka je sladko‑slaná omáčka, perfektná na grilovanie, vyprážanie alebo do woku;
- hoisin omáčka reprezentuje kantonský región, kde sa tradične používa na vyprážanie. Jedná sa o hustú sladko‑slanú omáčku na sójovom základe;
- ustricová omáčka je kombináciou kyslej, slanej a pikantnej chuti., najčastejšie slúži ako dochucovadlo;
- rybia omáčka sa v juhovýchodnej Ázii používa ako náhrada soli či dochucovadlo rybích pokrmov, šalátov či polievok;
- sriracha je pikantná chilli omáčka, ktorá pridá na chuti každému jedlu.
Okrem základných omáčok môžeš vyskúšať aj tie už pripravené - na poke, pad thai alebo vietnamskej BBQ. A ak si milovníkom sushi, nezabudni ani na sushi mayo alebo ryžový ocot.
Na ázijskú kuchyňu sa viaže pojem umami – piata chuť, často prekladaná ako „mäsitá“. Táto špecifická chuť je spôsobená niektorými aminokyselinami, ktoré sú obsiahnuté napr. v sójovej, ustricovej či rybej omáčke. Okrem iného aj v miso paste, hubách shiitake, morskej riase alebo kimchi.
Z potravín, ktoré využiješ v ázijskej kuchyni, u nás môžeš nakúpiť aj sushi ryžu, rezance, ryžový papier, kokosové mlieko a nepreberné množstvo korenia, orieškov či semienok.