Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou
Kyselina hyalurónová je v tele sa prirodzene vyskytujúca látka, ktorej kľúčovou vlastnosťou je schopnosť na seba viazať veľké množstvo vody, čím zaisťuje pružnosť a pevnosť pokožky a spojivových tkanív. Rovnako ako u kolagénu, dochádza medzi 20. a 30. rokom života k poklesu prirodzenej tvorby kyseliny hyalurónovej v tele, čo môže zapríčiniť zvýšenú bolestivosť kĺbov či horšiu kvalitu pokožky.
Zachovanie prirodzenej hladiny hyaluronátu je možné podporiť pravidelnou konzumáciou mäsových vývarov, mäsa, vnútorností, listovej zeleniny či sóje. Alternatívu predstavujú doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou. Tvorbu kyseliny hyalurónovej možno podporiť aj príjmom vitamínu C.
Účinky kyseliny hyalurónovej
Dostatočné zásoby kyseliny hyalurónovej v tele som predpokladom normálnej funkcie pohybovej sústavy a rovnako tak zdravia pokožky. Suplementácia kyseliny hyalurónovej môže:
- podporiť hydratáciu pleti,
- znížiť výskyt a hĺbku vrások,
- urýchliť hojenie jaziev,
- znížiť bolestivosť kĺbov.
Medzi ďalšie možné účinky kyseliny hyalurónovej sa často uvádza aj podpora normálnej funkcie močového mechúra, zníženie pravdepodobnosti refluxu či čiastočné zníženie vysychania očí (tu sa ako lepší spôsob javí aplikácia kyseliny hyalurónovej v podobe kvapiek).
Dávkovanie kyseliny hyalurónovej
Pre doplnky s kyselinou hyalurónovou neexistuje odporúčaná denná dávka, ktorá by bola platná pre všetkých. V štúdiách sa možno najčastejšie stretnúť s dávkami v rozmedzí 120‑240 mg denne po dobu aspoň 1 mesiaca. Všeobecne je vhodné sa riadiť odporúčaným dávkovaním uvedeným na výrobku.
Kyselina hyalurónová sa často kombinuje s kolagénom či vitamínom C, s ktorými pôsobí synergicky.