Doplnky stravy s vitamínom D
Vitamín D je dôležitý pre správny vývoj a zdravie kostí a zubov, okrem toho sa zasluhuje aj o našu imunitu. Jeho zásoby si možno doplniť vďaka pobytu na slnku, najmä v zimných mesiacoch však dochádza u väčšiny populácie k deficitu. V tomto období je tak vhodné siahnuť po doplnku stravy s týmto vitamínom. Vitamín D je možné čiastočne doplniť aj zo stravy - tučné ryby, morské plody, vajcia či mliečne výrobky.
Formy vitamínu D
Vitamín D sa vyskytuje v niekoľkých formách. Medzi tie hlavné, s ktorými sa stretneme v doplnkoch stravy sa radí:
- vitamín D2 (ergokalciferol) je vitamín rastlinného pôvodu, ktorý sa získava najmä z húb rastúcich na slnku či kvasiniek. Pre svoj pôvod je obľúbený medzi vegánmi a vegetariánmi;
- vitamín D3 (cholekalciferol) je vitamín, ktorý sa prirodzene vytvára v koži pri jej vystavení slnku. Táto forma je niekoľkonásobne účinnejšia oproti vitamínu D2. Vitamín D3 v doplnkoch najčastejšie pochádza z lanolínu či rybieho oleja. Vegánsky vitamín D3 sa získava extrakciou z morských rias či lišajníkov.
Účinky vitamínu D
Vitamín D je pre ľudský organizmus nevyhnutný. Jeho dostatočný príjem môže znižovať riziko niektorých ochorení. Hlavný je aj v detstve, kedy zaisťuje správny vývoj. Vitamín D prispieva k:
- normálnej hladine vápnika v krvi,
- udržanie normálneho stavu kostí a zubov,
- normálnu funkciu imunitného systému, a
- udržanie normálnej činnosti svalov.
Okrem toho môže vitamín D regulovať náladu a znižovať depresiu alebo čiastočne prispieť k redukcii hmotnosti vďaka zapojeniu sa do normálnej funkcie metabolizmu.
Nedostatok vitamínu D
Prirodzenú tvorbu vitamínu D môže negatívne ovplyvniť život v oblasti s vysokým znečistením, trávenie veľkej časti dňa vo vnútri, fototyp kože či nadmerné používanie opaľovacieho krému. Deficit vitamínu D sa potom môže prejaviť náladovosťou, únavou, bolesťou svalov a kostí, alebo zvýšeným výskytom zlomenín. Dlhodobý nedostatok môže tiež prispieť k rozvoju autoimunitných alebo kardiovaskulárnych ochorení.
Dávkovanie vitamínu D
Napriek tomu, že je legislatívne odporúčanou dávkou 200 UI (5 μg) - a u detí, tehotných a dojčiacich žien dvojnásobok - všeobecne sa za bezpečné množstvo považuje dávka 1000‑2000 UI vitamínu D denne. Toto množstvo by malo zaistiť dostatočnú hladinu vitamínu D v krvi. Vyššie dávky je vhodné konzultovať s lekárom.
Vitamín D sa radí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, a preto je možné sa ním predávkovať. Nejedná sa však o príliš častý jav, ktorý môže byť spôsobený nadmerným užívaním doplnkov stravy s vitamínom D. Predávkovanie sa prejavuje napr. nevoľnosťou, zvracaním, slabosťou či závratmi.
Doplnky stravy s vitamínom D sa najčastejšie užívajú v podobe tabliet a kapsúl, pre jednoduchšie podávanie sú však dostupné aj doplnky vo forme kvapiek či spreja.