Proteíny z tekvicových semienok
Tekvicový proteín sa radí medzi menej časté, napriek tomu kvalitné rastlinné proteíny. Na 100 g proteínu pripadá 65% bielkovín a platí aj za dobrý zdroj horčíka, mangánu, železa, vitamínu E alebo zdraviu prospešných tukov. Proteín sa vyrába lisovaním tekvicových semienok, počas ktorého dôjde k oddeleniu tekvicového oleja. Zvyšná zmes sa následne rozomelie na jemný prášok svetlo hnedej farby.
Hoci obsahuje proteín z tekvicových semienok všetky esenciálne aminokyseliny, nízky obsah lyzínu a treonínu značne obmedzuje jeho využiteľnosť. V proteínových doplnkoch sa tak často vyskytuje v kombinácii s hrachovým či ryžovým proteínom.
Tekvicový proteín je možné užívať ako klasický proteínový nápoj, primiešať ho to raňajkových kaší či smoothies. Uplatnenie nájde aj pri príprave polievok či omáčok.