Články
Reverzná „diéta“ alebo diéta bez reštrikcie
Stále dodržujete svoj už zabehnutý a veľmi funkčný redukčný jedálniček, ale zrazu – vytúžený pokles hmotnosti sa zastavil a žiadna ďalšia zmena neprichádza! Čo sa to deje? A hlavne, čo robiť ďalej? Čítajte viac!
Turistika v horúčave: aké nebezpečenstvá vám hrozia a ako minimalizovať riziko?
Slnečné počasie a voľnejší režim lákajú v lete na dlhé prechádzky či túry. Táto aktivita vám prinesie mnoho benefitov, pozor však na vysoké teploty. K prehriatiu, či iným nepríjemnostiam spôsobeným horúčavou, totiž môže dôjsť ľahšie, než sa zdá.
Betakarotén: čo to je, jeho účinky a riziká
Betakarotén, oranžový pigment nachádzajúci sa napríklad v mrkve a sladkých zemiakoch, je dôležitým prekurzorom na tvorbu vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravý zrak, imunitný systém a správny rast buniek. Tento prírodný karotenoid má aj silné antioxidačné vlastnosti. Podrobnosti a ďalšie zaujímavosti sa dozviete v tomto článku!
Soľ: koľko jej prijímať a existujú nezdravé druhy?
Soľ je, nielen v kuchyni, nad zlato – viete však, aké je maximálne odporúčané denné množstvo soli a čo môže spôsobiť jej nadmerný príjem? A existujú skutočne zdraviu prospešnejšie varianty soli?
Ako vybrať opaľovací krém
Leto je tu a s ním aj potreba dostatočnej ochrany pred slnečným žiarením! Tento článok poradí, aký opaľovací produkt bude ten pravý, teda akú formu zvoliť či na čo si dať pozor pri zložení!
Ako často sa sprchovať?
Pre väčšinu ľudí je večerná/ranná sprcha súčasťou každodennej rutiny, ktorú nemožno vynechať. Naozaj je ale pre zdravie nutné umývať sa každý deň? A od čoho sa bude odvíjať ideálna frekvencia sprchovania? Dozviete sa v novom článku.
25 tipov na preháňavé potraviny
Zápcha patrí medzi časté problémy celosvetovej populácie. Zároveň ide o efektívneho narušiteľa fyzickej i psychickej pohody. Tento článok sa zaoberá predovšetkým faktorom diéty, teda ako pomocou správne vybraných potravín poskladať váš jedálniček tak, aby ste so zápchou skoncovali!
Špirálna stabilizácia: venujem teraz čas pohybu, alebo neskôr bolesti?
Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí sa neustále sťažujú na bolesti všetkého druhu. Keď sa ich ale človek spýta, čo robili pre to, aby ich bolesť prešla, väčšinou odpovedia, že nič. Teraz vyvstáva hlavná otázka: „Chcem si teraz nájsť čas na prevenciu proti bolesti alebo až neskôr na bolesť samotnú?“ Jedna z možných prevencií je popisovaná v tomto článku, tak čítajte ďalej!
„Alergia“ na slnko: prečo vzniká a ako sa chrániť?
Už vám niekedy po pobyte na slnku vnikli na exponovaných miestach nepríjemné vyrážky, alebo dokonca bolestivé pľuzgiere? Možno máte na slnečné žiarenie zvýšenú citlivosť – čo tento stav spôsobuje a ako mu predchádzať, sa dozviete v novom článku.
Vynárajúca sa dospelosť: fenomén mladých ľudí
V dnešnej dobe ste už istotne narazili na študenta, ktorý sa zámerne rozhodol svoje štúdium predĺžiť. Nech už išlo o akýkoľvek osobný dôvod, záver bol zakaždým rovnaký – dotyčný zostane po dlhšie v škole. Prečo sa to opakovane deje? A stávalo sa to aj skôr? Čítajte ďalej!
Pikantné jedlá v lete: prečo sú pre teplejšie podnebie typické?
V horúcich letných dňoch je ostré jedlo možno tým posledným, čo by ste si dali na obed. Pravdou však je, že tieto pikantné pokrmy sú typické práve pre oblasti s teplým podnebím. Prečo to tak je a kde sa vlastne ostrosť v jedle berie?
Opuchnutie rúk a nôh v lete: prečo k nemu dochádza a kto je najviac ohrozený?
Možno ste si niekedy všimli, že sú vám pri dlhotrvajúcom pobyte v horúcom prostredí nápadne tesnejšie hodinky, prstene alebo remienok na sandáloch. Nie je to len vaša domnienka – opuchy z horúčavy sú skutočná vec. Prečo vznikajú a kto je najviac ohrozený, sa dozviete v novom článku.
Prečo nechudnem v kalorickom deficite a čo s tým?
Podstatou chudnutia je, ako iste viete, kalorický deficit. Čo však, keď je situácia opačná, a vy prijímate stravy príliš málo? Môže paradoxne dôjsť aj k zvýšeniu hmotnosti? A ako sa tomu brániť? Všetko sa dozviete v novom článku.
Čo je anémia, aké typy existujú a kto je ňou najviac ohrozený?
Anémiou, čiže chudokrvnosťou, trpí globálne takmer 30 % populácie. Najrozšírenejšia je anémia sideropenická, existuje však mnoho ďalších typov. Kto môže byť anémiou ohrozený a v akých potravinách hľadať rizikové nutrienty?
Menopauza: obdobie generačného pokoja
Proces biologického starnutia sa do životnej cesty nevyhnutne pripletie každému z nás. Konkrétne ženy si jeho existenciu môžu s istotou potvrdiť cez zmeny, medzi ktoré nespochybniteľne patrí menopauza. O čo ide a prečo vôbec vzniká? Aj keď nie ste ženy, alebo sa nimi necítite byť, čítajte ďalej!
Ako na kofeínový „detox“?
Kto by ráno nemal rád šálku kávy, matche či zeleného alebo čierneho čaju? V každom z týchto nápojov sa však skrýva kofeín, ktorý môže mať na vaše telo pozitívne i negatívne dopady. Tento článok skúma benefity kofeínového detoxu, ako naň a na čo si prípadne dať pozor.
Výkyvy teplôt a ich vplyv na zdravie srdca: kto by si mal dať pozor?
Jar je v rámci počasia a vonkajších teplôt typicky dynamickým obdobím. Vedeli ste však, že výrazné kolísanie teplôt znamená pre vaše telo záťaž? Na pozore by sa tak mali mať nielen ľudia s ochorením srdca a ciev.
Spánkový rozvod: Byť, či bdieť?
Je tmavá noc a vy sa stále prevaľujete zo strany na stranu a nie a nie zaspať. Rušivým elementom je vaša drahá polovička, ktorá si spokojne drieme po vašom boku. Čo robiť, keď sa táto situácia opakuje každú noc a vy zároveň chcete, ale aj nechcete, zmenu, aby ste sa už konečne poriadne vyspali? Čítajte ďalej!
Znamienka: ako vznikajú a je dôvod sa ich obávať?
Na 30. mája pripadá Európsky deň melanómu – v rámci tohto mesiaca sa môžete stretnúť s mnohými akciami, ktoré zadarmo ponúkajú vyšetrenie znamienok. Ako znamienka na koži vlastne vznikajú a u ktorých osôb je riziko rozvoja melanómu zvýšené?
Čajovníkový olej: účinky a použitie
Tea tree olej je obľúbeným preparátom domácich lekárničiek – pomáha na problematickú pleť, s vlasovou starostlivosťou, ale poslúži aj ako bojovník proti plesňovým infekciám. Tento článok podrobne rozoberá ďalšie benefity a možné riziká tohto esenciálneho oleja.
Sú „škodlivé“ látky v kozmetike skutočnou hrozbou, alebo len nafúknutou bublinou?
Stalo sa vám niekedy, že ste zle reagovali na krém, šampón či rúž? Jedným z dôvodov mohol byť obsah produktu, konkrétne škodlivých látok, napríklad parabénov či ftalátov. Tento článok vysvetlí dôvody ich výskytu v kozmetike a presný opis toho, na čo si dať pozor a čo naopak vyhľadávať!
Zdravé srdce: kto je ohrozený kardiovaskulárnym ochorením a ako mu predchádzať?
Vedeli ste, že ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou úmrtí na Sloensku? Aké sú rizikové faktory rozvoja týchto ochorení, a ako im najlepšie predchádzať, sa dozviete v novom článku.
Senzorické preťaženie: jeho prejavy a kto je jeho rozvojom najviac ohrozený?
Počuli ste už niekedy o senzorickom preťažení? Alebo ste ho dokonca zažili? Čo je príčinou rozvoja tohto stavu a ako si rýchlo uľaviť od nepríjemných prejavov?