Doplnky stravy na cholesterol
Cholesterol predstavuje steroidnú látku, ktorá je súčasťou bunkových membrán a prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Jej normálnu hladinu môže narušiť zvýšenie príjem cholesterolu z potravy, u ktorého dochádza k postupnému usadzovaniu v cievach. Horšie priestupné cievy môžu spôsobovať zvýšený krvný tlak a ďalším zdravotným problémom.
Zásadným faktorom, ktorý ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, je životný štýl. Aj ten však možno podporiť niektorými doplnkami stravy, ktoré prispievajú k zníženiu cholesterolu:
- rozpustná vláknina v črevách zachytáva cholesterol a znižuje jeho vstrebávanie do krvného obehu. Z bežných potravín je vhodné sa zamerať na ovsené vločky, ovocie či zeleninu, v rámci doplnkov na psyllium či inulín;
- omega 3 sa radí medzi zdraviu prospešné tuky, ktorých užívanie pozitívne ovplyvňuje zdravie srdca a hladinu cholesterolu;
- beta glukány patria medzi polysacharidy prirodzene sa vyskytujúce v obilninách alebo hubách. Pozitívne ovplyvňujú fungovanie imunitného systému a znižujú hladinu cholesterolu.
Z ďalších látok, ktoré môžu pomôcť so znížením cholesterolu sa radí lecitín, kyselina linolová, monakolin K, vitálne huby či pestrec mariánsky.
Ako prirodzene znížiť cholesterol?
Základom na udržanie normálnych hodín cholesterolu v krvi je dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu - vyvážená strava, pravidelný pohyb, dostatočný spánok a zvládanie stresu. Za najviac rizikové faktory sa radia:
- nadmerná konzumácia tučných jedál,
- fajčenie,
- konzumácia alkoholu,
- nadváha a obezita.
K zvýšeným hodnotám cholesterolu môžu prispieť aj dedičné predispozície, a v tomto prípade by mal byť stav pravidelne kontrolovaný u lekára. Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu je však možné tieto predispozície minimalizovať.
V prípade vysokých hodnôt cholesterolu nie je vhodné spoliehať na „samoliečbu“ a vyhľadať pomoc odborníka.