L-Citrulín

Citrulín je aminokyselina, ktorá zvyšuje priesvit ciev, čím zlepšuje prietok krvi pracujúcimi svalmi. Efekt citrulínu je v tomto ohľade silnejší ako pri arginíne, dokonca dochádza k preukázateľnému zlepšeniu intenzívneho fyzického výkonu.

Radenie

Čo je citrulín?

L-citrulín je neesenciálna aminokyselina, ktorej hlavným účinkom je rozšírenie krvných ciev, ku ktorému dochádza vďaka zvýšenej produkcii oxidu dusnatého. Širšie cievy potom umožňujú zvýšený prietok krvi a lepšie zásobenie svalov kyslíkom. L-citrulín je nevyhnutnou súčasťou močovinového cyklu, v tele sa ďalej rozkladá na aminokyselinu arginín. Citrulín sa bežne používa ako súčasť pre-workoutov.

Ako doplnok stravy je k dostaniu v dvoch formách - L-citrulín a L-citrulín malát. Citrulín-malát predstavuje kombináciu l-citrulínu s kyselinou jablčnou, ktorá urýchľuje a podporuje odstránenie kyseliny mliečnej (laktátu), čím ďalej podporuje športový výkon. V potravinách sa citrulín vyskytuje napr. vo vodnom melóne, granátovom jablku či citrusoch.

Účinky citrulínu

Ako už bolo spomenuté, hlavným účinkom citrulínu je rozšírenie krvných ciev, vďaka čomu dokáže podporiť silový aj vytrvalostný tréning. Citrulín tak:

  • znižuje svalovú únavu,
  • zvyšuje vytrvalosť a silu,
  • podporuje svalový rast,
  • podporuje regeneráciu svalov, a
  • pomáha obnoviť zásoby energie.

Okrem športového tréningu nájde citrulín uplatnenie aj v bežnom živote – dlhodobé užívanie môže pomôcť jedincom s hypertenziou znížiť tlak.

Pri dlhodobom užívaní l-citrulínu neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky. Jedinci s nízkym tlakom by užívanie citrulínu mali radšej konzultovať so svojím lekárom.

Dávkovanie citrulínu

Citrulín by sa mal užívať asi hodinu pred fyzickou aktivitou. Odporúčaná dávka je 3,5-4,5 g l-citrulínu, prípadne 6-8 g citrulín-malátu. Vyššia dávka citrulín-malátu je daná obsahom kyseliny jablčnej, ktorá je tu zastúpená v pomere 2:1.

V rámci dávkovania citrulínu sa ponúka otázka, či by nebolo jednoduchšie rovno užívať arginín, na ktorý sa l-citrulín v tele rozkladá? Nebolo. Vedecké štúdie preukázali, že citrulín zvyšuje koncentráciu arginínu po dlhšiu dobu, než v prípade užívania samotného arginínu.