Ghí

Produktov: 13
Radenie
:
Predvolené
  • Vilgain Ghee v spreji
    Vilgain Ghee v spreji ⁠–⁠ prepustené maslo s avokádovým olejom v spreji, bez laktózy, s praktickým dávkovačom
    200 ml
    6,29 € (3,15 € / 100 ml)
  • Vilgain Ghí
    Vilgain Ghí ⁠–⁠ prepustené maslo vhodné na varenie a pečenie z českého a slovenského mlieka
    330 ml
    158
    7,99 € (2,42 € / 100 ml)
  • Vilgain Ghí
    Vilgain Ghí ⁠–⁠ prepustené maslo vhodné na varenie a pečenie z českého a slovenského mlieka
    1000 ml
    158
    19,99 € (2,00 € / 100 ml)
  • Vilgain Čokoládová ghí nátierka BIO
    • -26 %
    • Akcie týždňa
    Vilgain Čokoládová ghí nátierka BIO ⁠–⁠ super krémová as vysokým obsahom kakaových bôbov
    250 g
    5,19 € 6,99 € (2,08 € / 100 g)
  • Allnature Ghí
    Allnature Ghí
    450 ml
    141
    8,99 € (2,00 € / 100 ml)
  • Allnature Ghí
    • -10 %
    Allnature Ghí
    1000 ml
    141
    14,19 € 15,79 € (1,42 € / 100 ml)
  • Natural Jihlava GHÍ
    Natural Jihlava GHÍ
    400 g
    413
    8,99 € (2,25 € / 100 g)
  • České Ghíčko Ghí
    České Ghíčko Ghí
    Natural 1000 ml
    162
    19,29 € (1,93 € / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí
    České Ghíčko Ghí
    Natural 720 ml
    162
    14,99 € (2,08 € / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí BIO
    České Ghíčko Ghí BIO
    1000 ml
    21
    25,69 € (2,57 € / 100 ml)
  • Wolfberry GHÍ
    Wolfberry GHÍ
    400 ml
    120
    9,39 € (2,35 € / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí
    České Ghíčko Ghí
    Natural 340 ml
    162
    9,79 € (2,88 € / 100 ml)
  • Wolfberry GHÍ
    • Očakávame dnes
    Wolfberry GHÍ
    200 ml
    120
    Očakávame dnes

Čo je prepustené maslo?

Prepustené maslo zažíva vďaka narastajúcej obľube indickej kuchyne, odkiaľ pochádza pomenovanie masla ghí, renesanciu. Napriek tomu sa jedná o rovnaký produkt, ktorý sa v minulosti označoval aj ako maslo prečistené.

Maslo vs. ghí

Klasické maslo obsahuje okolo 80% mliečneho tuku, zvyšok tvorí voda (cca 15%), mliečna bielkovina a laktóza. Práve obsah vody, bielkoviny a laktózy spôsobuje, že maslo nevydrží dlhú dobu mimo chladničky a má bod zafajčenia okolo 150 °C. Je tak nevhodné na vyprážanie, pretože pri vyšších teplotách môže dochádzať k prepaľovaniu a vzniku zdraviu škodlivých látok.

Ghí predstavuje 100% maslový tuk, ktorý sa vyrába postupným zahrievaním masla, počas ktorého dochádza k oddeľovaniu tuku od ostatných prímesí. Absencia vody v prepustenom masle znižuje riziko žltnutia masla a ghí tak možno skladovať v suchu pri izbovej teplote aj niekoľko mesiacov. Teplota, pri ktorej dochádza k prepaľovaniu, je pri ghí okolo 250 °C, vďaka čomu je vhodné do teplej i studenej kuchyne.

Použitie prepusteného masla

Ghí sa nevyužíva iba v indických pokrmoch, jeho uplatnenie je oveľa širšie. Možno ho použiť napr. pri restovaní zeleniny, príprave zápražky, omastení knedlí či zemiakov, alebo pri pečení. Je tiež vhodným tukom na vyprážanie. Jedlám dodáva slabo sladkastú a jemnú orieškovú chuť a vôňu, ktorá môže aj obyčajným jedlám dodať ten správny šmrnc.

Ghí je vhodné pre jedincov s laktózovou intoleranciou, vždy je však nutné pamätať na vlastnú citlivosť - každému môže vyhovovať niečo iné. Prepustené maslo je tiež prirodzene bezlepkové a vhodné pre celiakov.

Vyskúšaj naše Vilgain Ghí, ktoré pochádza z regionálnych fariem. Prémiovú kvalitu môžeš vyskúšať vďaka Vilgain Grass‑Fed Ghí, ktoré má navyše BIO kvalitu. Gurmánsky zážitok predstavuje kombinácia prepusteného masla a kakaa, ktorú ponúkame v produkte Vilgain Čokoládová ghí nátierka BIO.