Vajcia sú neodmysliteľnou súčasťou jedálnička väčšiny z nás. Pokiaľ však tiež točíte stále dookola praženice a volské oká, je najvyšší čas tento stereotyp rozbiť niečím netradičným.
Pripravte si tieto trendové turecké vajcia s domácim chlebom pita. Raňajky či večera plné bielkovín, čo nielen dobre vyzerajú, ale aj skvelo chutia!
PS: Ak sa vám nechce pripravovať domáci chlieb pita, siahnite po tom od Vilgain.
1 porcia obsahuje
- 400 kcal
- 4,5 g sacharidov
- 32,3 g tukov
- 23,6 g bielkovín
Na 1 porciu
- 2 vajcia
- 100 g gréckeho jogurtu
- sušený cesnak
- šťava z citróna
- soľ
- čierne korenie
- 2 lyžice ghee
- 1/2 čajové lyžičky mletej papriky
- 250 g špaldovej múky
- 6 g sušeného droždia
- 10 g soli
- 5 g trstinového cukru
- 170 ml vody
- rozmarín
- olivový olej
- sušený cesnak
- ligurček
Postup
-
Začneme prípravou domáceho pita chleba. -
V mise zmiešame múku spoločne so sušeným droždím, soľou, trstinovým cukrom a sušeným rozmarínom. K suchej zmesi prilejeme vlažnú vodu a vymieste hladké a pružné cesto. Keby bolo veľmi hutné, pridáme ešte trochu vody. Hotové cesto necháme odpočívať aspoň hodinu na teplom mieste.
-
Nakysnuté cesto znovu spracujeme a uváľame valček, ktorý rozkrájame na 6 dielov. Každý kúsok cesta pomúčime a uváľame na placku. Pripravíme si panvicu, ktorú nasucho zahrejeme. Placky opečieme z oboch strán. Hotové placky potrieme olivovým olejom zmiešaným s ligurčekom a sušeným cesnakom.
-
Keď máme hotové placky, vrhneme sa na turecké vajcia. -
Pripravíme si pošírované vajíčka. Vodu s trochou octu zahrejeme, aby bola horúca, ale nevarila sa. V horúcej vode urobíme lyžicou vír a necháme do nej vkĺznuť vajíčko. Varíme cca 3 minúty. Potom vajcia opatrne vyberieme.
-
Grécky jogurt zmiešame s citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. Preložíme do misy a na jogurt položíme pošírované vajcia.
-
Ghí maslo rozpustíme a zmiešame s mletou sladkou paprikou. Maslo vlejeme na vajcia.
-
Podávame s teplým domácim alebo kupovaným pita chlebom.
Tak dobrú chuť!