Kuchynské oleje v spreji
Rovnako ako tie klasické, kuchynské oleje v spreji sa perfektne hodia na pečenie, varenie a využitie nájdu aj v studenej kuchyni, pokiaľ chceme niečo len "zakvapnúť". Sprej umožňuje rovnomerné nanesenie oleja, čo sa hodí najmä pri nerovných povrchoch, napr. vymazanie formy na muffiny.
Najväčšiu výhodu však predstavuje jednoduchšie a presnejšie dávkovanie, ktoré ocenia najmä tí, ktorí počítajú každú kalóriu. Čajová lyžička, ktorá platí za bežne používanú mernú jednotku, pojme približne 5 g oleja, zatiaľ čo jedným stlačením oleja v spreji nanesieme menej ako 2 g, navyše rovnomerne.
Aký olej si vybrať?
Pri výbere oleja v spreji by mala pozornosť smerovať najmä na jeho kvalitu, ktorú ľahko zhodnotíme podľa zloženia daného výrobku – ideálne by nemal obsahovať žiadne prímesi. Rovnako dôležitým kritériom je použitie oleja. Každý olej sa líši tzv. bodom zafajčenia, teda momentom, kedy sa olej začne prepaľovať a nie je vhodný na konzumáciu:
avokádový olej | 270 °C |
repkový olej | 240 °C |
olivový olej | 210 °C |
kokosový olej | 200 °C |
slnečnicový olej | 110 °C |
Z tabuľky je jasné, že pre teplú kuchyňu sú najlepšími spoločníkmi avokádový alebo repkový olej. Aj keď je to možno pre niektorých prekvapením, nevhodným absolútne nepoužiteľným olejom je v tomto ohľade olej slnečnicový. Aj keď je olivový olej vhodný na tepelnú úpravu, extra panenský olej, ktorý sa lisuje za studena na uchovanie zdraviu prospešných látok, sa pri tepelnej úprave znehodnocuje a podiel prospešných látok sa znižuje.
Pokiaľ nevieš, po ktorom kuchynskom oleji v spreji siahnuť, vyskúšaj našu značku Vilgain, ktorá ťa ohromí svojim unikátnym dávkovacím systémom.