Oleje v spreji

Oleje v spreji sú ideálnym pomocníkom vo vašej kuchyni. S touto formou oleja sa vám nikdy nestane, že by ste oleja na panvicu naliali príliš. Výsledok? Ideálne množstvo použitého oleja a diétnejšia príprava vašich pokrmov

Radenie

Prečo používať oleje v spreji?

Rovnako ako tie klasické, kuchynské oleje v spreji sa perfektne hodia na pečenie, varenie a využitie nájdu aj v studenej kuchyni, pokiaľ chceme niečo len „zakvapnúť“. Sprej umožňuje rovnomerné nanesenie oleja, čo sa hodí najmä pri nerovných povrchoch, napr. vystreknutie formičky na muffiny.

Najväčšiu výhodu však predstavuje jednoduchšie a presnejšie dávkovanie, ktoré ocenia najmä tí, ktorí počítajú každú kalóriu. Čajová lyžička, ktorá platí za bežne používanú mernú jednotku, pojme približne 5 g oleja, zatiaľ čo jedným stlačením oleja v spreji nanesieme menej ako 2 g, navyše rovnomerne.

Aký olej si vybrať?

Pri výbere oleja v spreji by mala pozornosť smerovať najmä na jeho kvalitu, ktorú ľahko zhodnotíme podľa zloženia daného výrobku – ideálne by nemal obsahovať žiadne prímesi. Rovnako dôležitým kritériom je použitie oleja. Každý olej sa líši tzv. bodom zadymenia, teda momentom, kedy sa olej začne prepaľovať a nie je vhodný na konzumáciu:

avokádový olej 270 °C
repkový olej 240 °C
olivový olej 210 °C
kokosový olej 200 °C
slnečnicový olej 110 °C

Z tabuľky je jasné, že pre teplú kuchyňu sú najlepšími spoločníkmi avokádový alebo repkový olej. Aj keď je to možno pre niektorých prekvapením, nevhodným absolútne nepoužiteľným olejom je v tomto ohľade olej slnečnicový. Aj keď je olivový olej vhodný na tepelnú úpravu, extrapanenský olej, ktorý sa lisuje za studena na uchovanie zdraviu prospešných látok, sa pri tepelnej úprave znehodnocuje a podiel prospešných látok sa znižuje.

Pokiaľ nevieš, po ktorom kuchynskom oleji v spreji siahnuť, vyskúšaj našu značku Vilgain, ktorá ťa ohromí svojim unikátnym dávkovacím systémom.

Mohlo by ťa tiež zaujímať