Srvátkové koncentráty

Srvátkový koncentrát je v dnešnej dobe považovaný za akýsi zlatý štandard pri voľbe kvalitného proteínového prípravku. Rýchla stráviteľnosť, vysoká využiteľnosť a vyvážený podiel všetkých aminokyselín z neho robí ideálny zdroj bielkovín.

Radenie
Prečo srvátkový koncentrát a ako si ho vybrať

Čo je srvátkový koncentrát?

Srvátkový koncentrát (WPC - Whey protein concentrate) je srvátkový proteín, ktorý vzniká procesom mikrofiltrácie a obvykle obsahuje 70-80% bielkovín. Vyznačuje sa vyšším obsahom tuku a laktózy, v porovnaní s izolátom alebo hydrolyzátom. Vzhľadom na nižšiu obstarávaciu cenu a vysokú efektivitu je ale stále považovaný za zlatý štandard.

Prečo si vybrať koncentrát?

Koncentrát je najvyhľadávanejším proteínovým doplnkom stravy na trhu, a to najmä vďaka jeho nižšej obstarávacej cene, ktorá sa však v žiadnom prípade neodráža na kvalite výrobku. Medzi hlavné vlastnosti sa radí:

  • univerzálne využitie - proteín alebo ingrediencie pri príprave jedla,
  • najlepší pomer cena/výkon,
  • vysoký obsah esenciálnych aminokyselín,
  • prirodzený obsah BCAA,
  • lepšia chuť - vďaka vyššiemu podielu tuku a laktózy, a
  • rýchle a bezproblémové trávenie.

Srvátkový proteínový koncentrát je vhodný počas naberania hmoty, chudnutia, ale aj na doplnenie celkového denného príjmu bielkovín. Koncentrát je všeobecne nevhodný pre jedincov s intoleranciou laktózy (tu je dobré sa riadiť vlastnou citlivosťou) alebo s alergiou na bielkovinu kravského mlieka.

Ak neviete, aký proteínový koncentrát vybrať, skúste siahnuť po našom Vilgain Whey protein, ktorý sa vyznačuje 100% prírodným zložením, je sladený stéviou a dochutený prírodnými ingredienciami, a pochádza z mlieka voľne sa pasúcich kráv. Ďalšími obľúbenými variantmi sú Myprotein Impact Whey Protein alebo Prom-IN Essential CFM Evolution.