Hráškové proteíny
Hrachový proteín sa radí medzi najžiadanejšie a najkvalitnejšie rastlinné proteíny. Obsahuje okolo 80 % bielkovín a je tiež bohatý na železo, arginín alebo BCAA. Hrachový proteín sa vyrába zo sušeného žltého hrášku, nie zeleného, čo spôsobuje jeho béžovú farbu. Hoci obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, kvôli nízkemu obsahuje limitujúcich aminokyselín metionínu a cysteínu, je jeho využiteľnosť obmedzená.
Kvôli svojim nedostatkom sa v proteínových prípravkoch často kombinuje s ďalšími zdrojmi proteínu – najčastejšie s ryžovým či konopným. Tento princíp využívame aj v našom Vilgain Plant Based Proteine, ktorý disponuje kompletným aminokyselinovým spektrom (aminokyseliny z jednotlivých zdrojov sa vzájomne dopĺňajú), čo zaisťuje jeho dobrú využiteľnosť.
Vďaka výrobnému procesu, pri ktorom dochádza k zníženiu obsahu vlákniny, nespôsobuje hráškový proteín nadúvanie či plynatosť. Je vhodný do raňajkových kaší, smoothies, polievok, omáčok či ako klasický proteínový drink.