Prírodné tráviace enzýmy
Tráviace enzýmy predstavujú katalyzátory biochemických reakcií, vďaka ktorým sa zložité molekuly rozkladajú na jednoduché. Pomáhajú tak zaistiť optimálne trávenie a tým aj efektívne vstrebávanie jednotlivých živín. Tráviace enzýmy dosahujú najvyššiu aktivitu v črevách, čiastočne pôsobia aj v ústach či žalúdku. Všeobecne rozlišujeme enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, sacharidy, tuky a nukleové kyseliny.
Kedy a ako dlho užívať tráviace enzýmy?
Doplnky stravy s tráviacimi enzýmami sú vhodné pre osoby, u ktorých došlo k poklesu tvorby tráviacich enzýmov, pri pooperačnej rekonvalescencii alebo pre jedincov s laktózovou intoleranciou (doplnky s enzýmom laktáza). Ich účinkov však možno využiť aj na podporu zažívania pri akútnych problémoch, ktoré sú spôsobené neschopnosťou tela tráviť určité zložky potravy. Jedná sa napr. o nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha či hnačky.
Tráviace enzýmy sa odporúčajú užívať počas trvania zažívacích problémov, ale je možné ich tiež užívať dlhodobo spoločne s jedlom. Ich spoločné užívanie spoločne s liekmi je vhodné konzultovať s lekárom.
Tráviace enzýmy v potravinách
Niektoré tráviace enzýmy sú prirodzenou súčasťou určitých potravín. Medzi najlepšie prírodné zdroje enzýmov sa radí ovocie (ananás, papája, mango či banán), fermentovaná zelenina (napr. obľúbené kórejské kimchi) alebo kyslé mliečne produkty ako je kefír.