Zdravé stravovanie
Sekcie
- Výživa (117)
- Zdravie (104)
- Chudnutie (23)
- Tréning (7)
- Naberanie svalov (1)
Téma
- Zdravé stravovanie (134) Reset Zdravé stravovanie
- Behanie (30)
- Diéty (71)
- Domáce cvičenie (30)
- Doplnky stravy (75)
- Kalkulačky (1)
- Láska a sex (14)
- Mýty vo výžive (18)
- Zdravé stravovanie (134) Reset Zdravé stravovanie
- Behanie (30)
- Diéty (71)
- Domáce cvičenie (30)
- Doplnky stravy (75)
- Kalkulačky (1)
- Láska a sex (14)
- Mýty vo výžive (18)
- Posilňovanie (32)
- Príprava jedla (28)
- Psychická pohoda (113)
- Regenerácia (32)
- Spánok (41)
- Voľnočasový pohyb (30)
- Zdravie a krása (58)
- Zdravý životný štýl (195)
- Žena (41)
Rezistentní škrob: Jak působí na zdraví, a které potraviny jej obsahují?
Slyšeli jste už někdy o rezistentním škrobu? Dnešní článek vám osvětlí, kde jej hledat, jak působí na vaše zdraví a zda vám může být dokonce prospěšný.
9 min.
Ako strava ovplyvňuje naše zdravie?
Nevhodná strava je dnes najväčším rizikovým faktorom predčasného úmrtia – v ktorých oblastiach zdravia platí jej dôležitosť dvojnásobne a akými zásadami sa riadiť pre obmedzenie rizík?
10 min.
Bylinky a koreniny: ako ovplyvňujú zdravie, a ktoré sú najlepšie?
Bylinky a korenia sú neodmysliteľnou súčasťou prípravy pokrmov. Premýšľali ste niekedy nad tým, že aj tieto zdanlivo nepodstatné ingrediencie môžu vášmu zdraviu pri pravidelnej konzumácii prinášať isté benefity? Ktorými druhmi korenín nešetriť, sa dozviete v novom článku.
9 min.
Psychobiotiká: baktérie, ktoré sú dobré nielen pre váš mozog
Tiež ste niekedy počuli príslovie „láska prechádza cez žalúdok“? Možno sa pod týmto slovným spojením schováva ešte viac, než sa na prvý pohľad zdá. Je pravdepodobné, že sa časť našej tráviacej sústavy, v tomto prípade konkrétne črevá, „rozpráva“ s mozgom? Ak áno, koľko a čo všetko sú si schopní povedať a ako veľmi sa navzájom ovplyvnia?
5 min.
Brokolica: nenávidená zelenina s veľkým zdravotným potenciálom
Brokolicu buď nenávidíte, alebo milujete – jej odporcovia však možno nevedia, koľko benefitov môže táto zelenina ich zdraviu ponúknuť. A ako si brokolicu pripraviť, aby ste v nej zachovali čo najviac cenných látok? Všetko nájdete v novom článku.
8 min.
Spracované potraviny a suplementy v športovej výžive: pomáhajú, alebo škodia?
Iste ste už niekde počuli, že nadmerná konzumácia spracovaných potravín vášmu zdraviu nepomôže. Veľa produktov patriacich do športových doplnkov stravy však do tejto kategórie potravín patrí – znamená to teda, že nie sú pre atlétov vhodné?
12 min.
Funkčné potraviny: prečo ich zaradiť do jedálnička?
Počuli ste už o funkčných potravinách? Pre vaše zdravie sú výhodné v tom, že okrem nutrientov obsahujú aj ďalšie látky s pozitívnym vplyvom na najrôznejšie telesné systémy. Dokonca sa stavíme, že niektoré z nich sú bežnou súčasťou vášho jedálnička.
7 min.
Bariatria ako liečba obezity – jednoduché riešenie?
Bariatrická operácia býva v liečbe obezity často vnímaná ako jednoduché a univerzálne riešenie – málokto však vie, že jej úspech závisí od zmeny stravovacích návykov a životného štýlu. Pre koho je táto terapia vhodná, a čo očakávať po samotnej operácii, sa dozviete v novom článku.
9 min.
Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?
Možno ste už počuli, že základ vášho jedálnička by mali tvoriť tzv. wholefoods. O aké potraviny konkrétne ide? Znamená to, že žiadne potraviny vyrábané vyšším stupňom spracovania nemajú v zdravom stravovaní miesto? Dozviete sa v novom článku.
11 min.
Čo (ne)jesť pri chudnutí a aké princípy vám pomôžu vydržať?
Možno ste na internete či v časopisoch narazili na nekonečný zoznam potravín, ktoré je potrebné pri chudnutí striktne vyradiť. Ak sa chcete dozvedieť, ako chudnutie skutočne funguje, a ktoré potraviny naozaj (ne)jesť, prečítajte si nový článok.
12 min.
Svalový glykogén: najcennejšia zásoba energie pre športový výkon
Svalový glykogén je najzásadnejším zdrojom energie pre športový výkon. Ako ho teda efektívne dopĺňať a ktorí športovci potrebujú najviac glykogénových zásob? Dozviete sa v novom článku.
9 min.
Veganuary: čo to je a oplatí sa ho vyskúšať?
Veganuary je výzva nabádajúca k vyskúšaniu rastlinnej stravy, a to najmä za účelom ochrany života zvierat, podpore zdravia a zníženiu vplyvu človeka na životné prostredie. Sú ale tieto sľubované výhody vedecky overené?
7 min.
Aditíva v potravinách: čo znamenajú a treba sa im vyhýbať?
Už ste niekedy vrátili potravinu do regálu len preto, že obsahovala nejaké to „éčko“? Ako je to s bezpečnosťou potravinových aditív a ako ich rozlišovať? Dozviete sa v novom článku.
9 min.

Najlepšie science based tipy, ktoré ťa zbavia rannej opice
Hoci konzumáciu alkoholu nemožno nikdy považovať za bezpečnú, existujú – pokiaľ k nej dôjde – účinné postupy, ktoré môžu pomôcť zmierniť následnú opicu. A ako sa proti bolehlavu „poistiť“ už pred samotnou akciou? To sa dozviete v novom článku.
6 min.
Detská obezita: aké sú príčiny, ako ju liečiť a predchádzať jej?
Obezita je prezývaná pandémiou 21. storočia, a to nielen u dospelých, ale aj u detí. Rozvoj obezity v mladom veku však predstavuje ešte väčšie riziko ako pri rozvoji v dospelosti. Aké sú najčastejšie príčiny a čo všetko sa musí zmeniť, aby bolo dieťa schopné trvalo dosiahnuť normálnu hmotnosť?
8 min.
Ústny mikrobióm: čo o ňom vieme a ako ho podporiť?
O črevnom mikrobióme ste už nepochybne počuli – vedeli ste, že priateľské baktérie vyskytujúce sa na koži alebo napríklad v ústach sú nemenej dôležité? Ako môže ústny mikrobióm ovplyvniť zdravie a ako ho môžete podporiť, sa dozviete v článku.
7 min.
Fenomén skinny fat, čiže štíhla obezita
Máte dojem, že nadváha a obezita musí byť na prvý pohľad viditeľná a spojená s nadmernou hmotnosťou? Fenomén skinny fat vás presvedčí o opaku – čo je „štíhla obezita“, prečo sa môže rozvinúť a v čom môže byť nebezpečná?
2
6 min.
Zahrievacie potraviny: môže nás niektorá z nich v jesennom období ohriať a „oživiť“?
Jeseň je tu a začínate premýšľate, aká potravina či jedlo by vám na tanieri urobilo radosť? A čo viac, neprinieslo iba potešenie a slasť, ale aj potenciálne zdravotné benefity? Čítajte ďalej a dozviete sa, čo je vhodné jesť práve počas tohto ročného obdobia podľa čínskej medicíny!
9 min.
Bod zadymenia pre oleje a tuky
Ako sa bod zadymenia odráža na vhodnosti tukov a olejov na tepelnú úpravu a na čo si dať pri výbere pozor? Poradí vám nový komplexný článok.
9 min.
Domáce varenie: ako vám pomôže schudnúť alebo zlepšiť svoje zdravie?
Vyskúšali ste už v snahe o chudnutie alebo zdravší životný štýl všetko, ale stále bez výsledku? A čo domáce varenie? Tento zdanlivo nedôležitý bod môže byť posledným kúskom skladačky do vášho plánu, pretože vám môže ponúknuť veľa výhod.
9 min.
Čo sú betaglukány a aké majú účinky?
Zaoberáte sa otázkou, ako si v tieto začínajúce jesenné dni čo najviac posilniť imunitu? Chcete vyskúšať niečo iné ako osvedčené vitamíny? Prečítajte si viac o betaglukánoch a možno im potom, doslova, prídete na chuť!
6 min.
Ako sa stravovať počas choroby a čomu sa radšej vyhnúť?
S príchodom jesene sa typicky vracia vlna infekčných ochorení – čo robiť, ak vás nejaký bacil naozaj skolí? Dnešný článok vám poradí, ako sa pri chorobe stravovať, a ako telu najlepšie pomôcť v boji s infekciou.
9 min.