Sušenié červy a cvrčky

Produktov: 26
Radenie
:
Predvolené

Sušený hmyz do jedla

Hmyz je súčasťou kultúry a stravy niekoľkých miliárd ľudí na svete. Napriek tomu, že si veľa ľudí túto skutočnosť nedokáže vôbec predstaviť, sušenie cvrčky, červy či kobylky si postupne "prehrýzajú" cestu do jedálnička aj u nás. Okrem vysokého obsahu bielkovín sa jedlý hmyz pýši tiež:

  • nízkym obsahom sacharidov,
  • vyváženým obsahom tukov (10‑36 %),
  • ako zdroj vlákniny, železa, zinku či horčíka.

U jedlého hmyzu je dôležitým aspektom udržateľnosť. Produkcia jedlého hmyzu je v porovnaní s produkciou tradičných zdroj bielkovín ekologickejšia - využíva menej vody a potravy, menej poľnohospodárskej pôdy a produkuje menej skleníkových plynov. Nejedná sa však o hmyz žijúci vo voľnej prírode, ich chov aj následné spracovanie podliehajú prísnej regulácii.

Ak sa necítiš hneď na kobylku na večeru, môžeš začať postupne. Prvý krok môže predstavovať konzumácia potravín s podielom hmyzej múky - na trhu sú v predaji chipsy, čokolády, tyčinky či pečivo. Neskôr môžeš zaradiť celé sušené cvrčky alebo červy, ktoré môžu skvele doplniť tvoje jedlo či dezert, prípadne ako snack k televízii či na výlet.

Vyskúšaj hmyzie pochúťky od českých značiek WormUp alebo GRIG a obohať svoje chuťové bunky o nový zážitok. Sušený hmyz sa vyznačuje orieškovou chuťou, k dostaniu je ale aj v rôznych príchutiach, ktoré dajú na chuť hmyzu zabudnúť. Stačí sa preniesť cez pomyselné chrumknutie.

Konzumácia hmyzu môže byť nevhodná pre osoby s alergiou na kôrovce a morské plody.