- Ananás (1)
- Arašidy (2)
- BBQ (2)
- Bez príchute (1)
- Biela čokoláda (1)
- Čerešňa (1)
- Čokoláda (5)
- Hrozno/hrozienka (4)
- Chilli (5)
- Jablko (1)
- Javorový sirup (3)
- Kešu (4)
- Kokos (2)
- Korenie a bylinky (7)
- Limetka (1)
- Malina (1)
- Mandle (3)
- Med (5)
- Pekany (2)
- Perník (3)
- Pistácie (1)
- Solené (13)
- Syr (1)
- Škorica (3)
- Tropické ovocie (1)
- Zelenina (1)
Zdravé orechy
Orechy a oriešky patria do jedálnička snáď všetkých zástancov zdravej výživy. Platí za kvalitné zdroje zdravých tukov, vlákniny, radu vitamínov a minerálnych látok. Okrem toho môžu pomôcť aj s doplnením bielkovín. Orechy majú široké využitie:
- orechové oleje majú uplatnenie najmä v studenej kuchyni, výnimkou nie je ale ani kuchyňa teplá;
- orechové maslá sú obľúbenou prísadou do kaší, pudingov, dezertov alebo omáčok;
- orechové múky predstavujú dokonalú náhradu klasickej múky, sú vhodné najmä pre celiakov. Obsahujú však vyššie množstvo tukov.
- rastlinné nápoje /mlieka z orechov predstavujú alternatívu pre jedincov s laktózovou intoleranciou, alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo vegánmi.
- ďalej sa využívajú napr. v kozmetike či pri výrobe alkoholu.
Najčastejšie si však oriešky kupujeme ako zdravú pochúťku k televízii, desiatu, drobné pohostenie pre návštevu alebo spoločne s ďalšími sušenými plodmi ako zdravý snack na cesty. Svoje miesto nájdu aj v rade šalátov či polievok.
Ako správne skladovať orechy?
Kvôli obsahu nenasýtených tukov, môže u väčšiny orechov dochádzať k procesu žltnutia, ktorý môže byť urýchlený za prítomnosti svetla, tepla a vlhkosti. Jedným z najlepších spôsobov, ako životnosť orieškov predĺžiť, je ich skladovanie v uzavretých obaloch v chladničke či mrazničke. V rámci krátkodobého skladovania je dobré nedávať orechy do igelitových vrecúšok, ktoré by mohli prispieť k vzniku plesní.
Druhy orechov
- Arašidy - hoci sa jedná o strukovinu, málokto by búrske oriešky v sekcii Orechov nehľadal. Vďaka svojmu pôvodu však disponujú vysokým obsahom bielkovín. Z nich vyrábané arašidové maslo sa radí k vôbec najpopulárnejším fitness potravinám.
- Kešu - plody ľadvinovníka sú vynikajúcim zdrojom horčíka, zinku a medi. Stále populárnejšia sa stáva výroba vegánskej alternatívy syra - stačí kešu orechy cez noc namočiť, a v mixérov spoločne s ďalším korením rozomlieť.
- Kokos - atypický zástupca orechov si svoje pevné miesto našiel cez Vianoce, kedy sa v strúhanej podobe pridáva do nepreberného množstva cukroviniek. V podobe kokosových chipsov slúži ako ozdoba alebo oživenie niektorých jedál.
- Lieskové orechy - lieskovce sa pýšia vysokým obsahom vitamínu E, horčíka či medi, ale aj nenasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém. Obľúbené sú obzvlášť pri výrobe čokolád.
- Makadamové orechy - makadamy sa kvôli nízkej dostupnosti radia medzi menej známe, ale tiež drahšie orechy. Vyznačujú sa vysokým podielom zdraviu prospešných tukov (okolo 75%) a maslovou chuťou.
- Mandle - vlákninou a vitamínom E nabité orechy sa radia medzi tie vôbec najobľúbenejšie. Konzumácia so šupkou im dodá typickú horkastú chuť. Celé mandle sa skvele hodia k vínu, nasekané potom na ozdobu dezertov.
- Para orechy - už jeden brazílsky orech dokážem splniť odporúčanú dennú dávku selénu. Para orechy sú bohaté aj na zdraviu prospešné tuky.
- Pekany - pekanové orechy sú v anglosaských krajinách to, čo vlašské orechy pre nás, na rozdiel od nich sú však viac tučné a majú maslovú chuť. Okrem samostatného jedenia nájdu uplatnenie aj v cukrárstve.
- Píniové orechy - jedlé semená borovice majú sladkú maslovú chuť a nájdu využitie najmä pri výrobe talianskeho pesta. Kvôli časovo náročnému zberu sa však radí medzi najdrahšie oriešky.
- Pistácie - pistáciové oriešky sú ľahko rozpoznateľné vďaka svojej zelenkastej farbe. Z hľadiska výživy sú cenené pre obsah antioxidantov a farbív, ktoré prispievajú k zdraviu očí.
- Vlašské orechy - jedny z najzdravších orechov sú bohaté na antioxidanty, omega 3 mastné kyseliny, alebo kyselinu listovú. Vlašské orechy patria k jedným z najbežnejších orechov u nás, vďaka čomu sú veľmi obľúbené v cukrárstve alebo pri výrobe orechovice.
Pokiaľ ti nestačia oriešky vo svojej prírodnej podobe, vyskúšaj ich v slanom či sladkom variante.