Palak Paneer je indické jedlo zložené z krémového koreneného špenátu a syra Paneer. My sme jedlo pripravili vo vegánskej verzii z tofu. Ako prílohu sme zvolili voňavú ryžu basmati a rýchly naan z dvoch ingrediencií. Na tanieri sme mali chutné, vyvážené a bezmäsité jedlo, ktoré si získa aj mäsožravcov.
1 porcia obsahuje
- 545 kcal
- 68 g sacharidov
- 19 g tukov
- 28 g bielkovín
Na 2 porcie
- 350 g tofu
- 300 g listového špenátu
- 250 ml kokosového mlieka
- 5 g olivového oleja v spreji
- 80 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 80 g špaldovej múky
- 1,5 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička karí korenia
- 1,5 čajové lyžičky garam masaly
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 4 cherry paradajky
Postup
-
Na panvičke s olejom si osmažíme nakrájané tofu dozlatista. V medzičase ho osolíme a poprášime kari korením. Ak používate hodvábne tofu, bude trvať dlhšie, než chytí farbu – približne 7 minút z každej strany.
-
Vo väčšej panvici si podusíme špenát, osolíme a dochutíme korením. Zalejeme kokosovým mliekom, pridáme prekrojené cherry paradajky (šupky neskôr odstránime) a krátko povaríme. Nakoniec zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Konzistencia nemusí byť úplne hladká, je to na vás.
-
K hotovému špenátu pridáme tofu a premiešame. Podávame s ryžou basmati a indickým chlebom (naan). Ten si pripravíme zmiešaním jogurtu (pre vegan verziu použijeme sójový), múky, trošky soli a štipky prášku do pečiva. Cesto rozdelíme a vytvarujeme dve tenké placky, ktoré opečieme na horúcej panvici bez oleja.