



Sušené ovocie bez cukru
Sušené ovocie je jednou zo základných potravín, ktoré v zdravej výžive nájdeme. Predstavuje dobrý zdroj vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a ďalších bioaktívnych látok, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Medzi najčastejšie spomínané možné benefity sa pri konzumácii primeraného množstva radí:
- lepšie zažívanie,
- regulácia krvného tlaku,
- zníženie oxidačného poškodenia, alebo
- zníženie rizika rozvoja obezity.
Problematickým faktorom sušeného ovocia je vysoká koncentrácia energie a vysoký výskyt prírodných cukrov, ktoré môžu predstavovať až 65% obsahu. Veľký pozor je preto potrebné dať na dosladzované sušené ovocie. Nadmerná konzumácia sušeného ovocia môže zapríčiniť priberanie na hmotnosti a ďalšie zdravotné problémy.
Sušené ovocie sa hodí pri príprave vločiek, instantných kaší, smoothie, jogurtov, pri pečení a varení, alebo napr. v kombinácii s orechmi a čokoládou ako zdravá desiata na cesty.
Medzi tradičné sušené ovocie, známe aj z domácich podmienok, sa radí jablká, hrušky, slivky, čerešne alebo hrozienka. Na obľube rastú aj “exotickejšie” druhy ovocia, ako je. mango, ananás, datle, alebo goji. Ak ti nestačí ovocie v „prírodnej“ podobe, vyskúšaj aj ovocie v čokoláde či inej poleve.
Ako sa ovocie suší?
Sušenie ovocia predstavuje jeden z najstarších spôsobov konzervácie, vďaka ktorému je možné si ovocie vychutnať aj mimo sezóny. Počas sušenia dochádza k úbytku vody (ktorá môže tvoriť až 90% hmotnosti čerstvého ovocia), vďaka čomu sa koncentruje podiel antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a tiež prírodných cukrov. Dochádza však tiež k úbytku vitamínu C. Pri sušení ovocia sa rozlišujú tieto spôsoby:
- sušenie na slnku/vzduchu je tradičný, avšak zdĺhavý proces, uchovanie ovocia. Ovocie možno takto sušiť za suchého počasia pri teplotách nad 30 °C. Pri vlhkom počasí je ovocie treba kontrolovať kvôli možnému rozvoju plesní;
- sušenie horúcim vzduchom predstavuje rýchlu a veľmi rozšírenú metódu sušenia. Pri teplotách v rozmedzí 40‑60 ° C je ovocie usušené v priebehu pár hodín Tento spôsob je obľúbený aj v domácich podmienkach;
- sušenie mrazom, tzv. lyofilizácia, je pomerne inovatívna metóda ako v ovocí zachovať čo najväčšie množstvo vitamínov, minerálnych a ďalších zdraviu prospešných látok. Mrazom sušené ovocie si navyše zachováva farbu aj chuť.
Sírené vs. nesírené sušené ovocie
Siričitany sú konzervačné činidlá, ktoré pri sušenom ovocí predlžujú trvanlivosť, zamedzuje hnednutiu ovocia či rozvoju plesní a baktérií. Na druhú stranu sa jedná o jeden zo základných alergénov, ktorý môže spôsobovať závažné zdravotné problémy.
Nesírené sušené ovocie sa vyznačuje plnšou a výraznejšou chuťou, obvykle nie je umelo dosladzované a neobsahuje ďalšie prídavné látky.