Výživa
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
Anabolické okno: čo je mýtus a čo fakt?
Vo svete cvičenia sa často stretnete s názorom, že po tréningu existuje akési „anabolické okno príležitostí“, ktoré je dôležité vo vzťahu k efektívnemu budovaniu svalovej hmoty. Je to ale skutočne tak? Čítajte ďalej!
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy sú vo výžive človeka základným zdrojom energie. Najmä pri redukčných diétach sú často v jedálničku obmedzované – je to však skutočne potrebné? A čo sa v tele deje, keď ich prestanete jesť úplne?
Zázračná čerešňa acerola: aké benefity v sebe ukrýva?
Poznáte acerolu? Aj keď sa to o tomto tropickom ovocí podobnom čerešni nemusí zdať, ide o plod prevyšujúci svojou koncentráciou vitamínu C väčšinu citrusových plodov. Aké benefity vám môže priniesť jej konzumácia a ďalšie zaujímavé informácie nájdete v tomto článku!
Polievky: prečo ich jesť a ktoré sú najvhodnejšie pri vašom cieli?
Neviete si (nielen) nedeľný obed predstaviť bez poctivej polievky? Jej zaradenie do jedálnička je rozhodne dobrý nápad – tento článok vám predstaví hneď 6 výhod konzumácie polievok a obohatí vás o recepty z domácej i zahraničnej kuchyne.
Perlivé nápoje: vhodné, alebo nevhodné?
Populárne perlivé nápoje majú svojich zástancov i odporcov. Ako to s nimi ale v skutočnosti je? Tento článok ponúka náhľad do benefitov i potenciálnych rizík vrátane zhrnutia štúdií a výskumov na túto tému!
Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov
Bielkoviny sú jednou zo základných makroživín – vedeli ste ale, aké funkcie v tele zastávajú? A koľko by ste ich mali denne prijať?
Čo sú protizápalové potraviny a aký majú vplyv na zdravie človeka?
Zelerová šťava, hromada ovocia, zeleniny či nespracovaných potravín. Všetky tieto prvky majú pomáhať „detoxikovať“ telo a pomáhať mu bojovať so zápalom. Čo je však na tom pravdy? Odpoveď a ďalšie zaujímavosti sa dozviete v tomto článku!
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Počuli ste už niekedy o metabolickom syndróme? Ide o súbor príznakov, ktoré síce nebolia, ale pre vaše telo predstavujú veľké riziko. Čo presne môže metabolický syndróm spôsobiť a týka sa aj vás?
Ako najrýchlejšie schudnúť? 7 otázok, ktoré vás zaujímajú
Chudnutie je v dnešnej dobe cieľom mnohých ľudí, nie všetkým sa však podarí ho skutočne dosiahnuť. Ako teda na to, aby ste naozaj dosiahli nižšiu hmotnosť, boli schopní si ju udržať a ešte si nepoškodili zdravie?
Comfort food: neškodná nostalgia, alebo zdroj zdravotných komplikácií?
Každý z nás má bezpochyby nejaké jedlo, ktoré ho v okamihu vráti do detských rokov, pohladí po duši a zdvihne náladu. Prečo sa vlastne po zjedení comfort food cítime dobre a môže nadmerná konzumácia takýchto jedál predstavovať riziko?
Alternatívy kapra na štedrovečerný stôl: ryby, rezne a vegetariánske pokrmy
Kapor je v dnešnej dobe stálicou klasickej štedrovečernej večere. Vedeli ste ale, že ešte v minulom storočí to bolo mnohokrát úplne inak? A čím môžete kapra nahradiť, ak vám „nevonia“?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Na čo v organizme slúži kyselina listová? Benefity, zdroje a riziká
Objavte kľúčový význam kyseliny listovej pre ľudské zdravie a vývoj! Tento článok sa zaoberá potenciálnymi benefitmi a rizikami hroziacimi pri jej nedostatku, obzvlášť počas tehotenstva.
Jesenná únava: 5 tipov, ako ju poraziť
Po roku opäť prichádza obdobie, keď sa skoro stmieva, ochladzuje sa a jesenné dažde priam nabádajú schúliť sa pod teplú deku a venovať sa iba sladkému ničnerobeniu. Únava a prokrastinácia však zďaleka nemusia byť jesenným pravidlom. Prinášame vám jednoduchých 5 tipov, ktoré vám pomôžu s nimi zatočiť.
Trápi vás častý hlad? Nerobíte jednu z týchto chýb?
Častý hlad je strašiakom mnohých – môže mať totiž kľúčový vplyv na ľudské zdravie a životný štýl. Tento článok sa zameriava na tipy, ako sa s ním vysporiadať vrátane rozoznania, či ide o hlad fyzický alebo emočný.
Horúce nápoje, ktoré nielen zahrejú
Chladné dni a večery sa dajú bezpochyby zlepšiť mnohým. Medzi jednu z týchto „vychytávok“ patrí aj hrejivý nápoj, najlepšie taký, ktorý sa bude rozplývať na jazyku, a k tomu bude naplnený zdravotnými benefitmi. V tomto článku sme si pre vás pripravili 7 receptov presne s takými kúzelnými drínkami, ktorých príprava navyše nezaberie dlhšie ako 15 minút.
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
S pojmom „zdravé stravovanie“ ste sa už iste niekedy stretli – čo si pod ním ale predstaviť a ako ho najlepšie previesť do praxe? Poradí vám dnešný článok.
Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?
Poznáte glutaman sodný? Ide o známu potravinársku prísadu, často využívanú na zvýraznenie chuti potravín. Tento článok sa zaoberá jeho históriou, vplyvom na ľudské telo i otázkou nadmerného využitia v rôznych jedlách.
Jablká a zdravie: podporia chudnutie aj mozgovú funkciu
Máloktorý druh ovocia obsahuje také množstvo zdraviu prospešných látok ako jablká. Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička?
Chuťové preferencie: Kedy vznikajú a čo môže ovplyvňovať vnímanie chutí?
Máte aj vy nejaké jedlo, ktoré ste v detstve neznášali, no teraz sa ho neviete nabažiť? Kedy sa vôbec začínajú chuťové preferencie formovať? To, a ešte oveľa viac, sa dozviete v novom článku.
Trápi vás zlá nálada a stres? Spoznajte potraviny, ktoré s nimi zatočia
Pocity smútku, splínu či stresu občas pociťuje každý z nás. Prekonávať ich môžeme rôznymi spôsobmi. Náladu si môžeme (jednoducho) zlepšiť aj pomocou niektorých potravín a doplnkov. Ktoré to sú, prečo a ako ovplyvňujú naše pocity?
Paleo diéta: zdraviu prospešné stravovanie alebo obyčajný trend?
Diéta inšpirovaná stravovaním človeka z obdobia paleolitu alebo paleo diéta je založená na konzumácii nespracovaných potravín, ako sú mäso, ryby, vajíčka, zelenina či ovocie. Tento článok sa okrem podrobnejších základov tohto štýlu stravovania zameriava na potenciálne zdravotné benefity a kontroverzie či príkladový jedálniček.