Výživa

Radenie
:
Najnovšie
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Pod pojmom „podvýživa“ si možno predstavíte vychudnutého človiečika, ktorý sa mnoho dní nedostal k jedlu. Realita však môže mať oveľa viac podôb – dokonca aj obézny človek môže v skutočnosti trpieť podvýživou. Ako sa to dá? Dozviete sa v článku.
10 min.
14 chutných a výživných veľkonočných receptov
14 chutných a výživných veľkonočných receptov
Veľká noc je za rohom, a vy neviete, čo dobré si na tieto sviatky pripraviť? Vyskúšajte niektorý z našich tradičných či menej tradičných receptov – všetky sú jednoduché, lahodné a navyše nutrične vyvážené.
9 min.
Ako rozhýbať črevá?
Ako rozhýbať črevá?
Hoci sú gastroenterologické problémy jedným z tých, ktoré postihujú značné množstvo obyvateľstva, nehovorí sa o nich príliš často. Naopak, môže ísť o tabuizovanú tému (aj medzi členmi blízkych priateľov či rodiny). Tento článok sa preto pokúsi odpovedať na čo najviac otázok týkajúcich sa práve zdravého trávenia!
7 min.
IIFYM diéta: aká je naozaj?
IIFYM diéta: aká je naozaj?
IIFYM je ďalším z mnohých druhov stravovacích možností, ktoré v posledných rokoch ovládli internet (a svet). Ako na tom ale skutočne je? Ide o inovatívny spôsob dosiahnutia svojej vysnívanej formy, alebo ďalšiu čiernu dieru narušujúcu zdravý vzťah k jedlu? To a viac sa dozviete v tomto článku!
6 min.
Tuky: Prečo ich potrebujeme, koľko ich jesť a aké druhy vyberať?
Tuky: Prečo ich potrebujeme, koľko ich jesť a aké druhy vyberať?
Tuky majú oproti bielkovinám a sacharidom viac ako dvojnásobnú energetickú hodnotu – napriek tomu by však v žiadnom prípade nemali byť z jedálnička vyraďované. Koľko ich jesť a aké zdroje vyberať, sa dozviete v novom článku.
8 min.
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Napriek tomu, že patria medzi zlúčeniny s početným množstvom benefitov, nie sú flavonoidy medzi populárnym čítaním príliš frekventovanou témou. Tento článok sa preto zameriava, v čom tkvie ich špeciálnosť, kde ich nájdete a na ďalšie zaujímavosti!
5 min.
Anabolické okno: čo je mýtus a čo fakt?
Anabolické okno: čo je mýtus a čo fakt?
Vo svete cvičenia sa často stretnete s názorom, že po tréningu existuje akési „anabolické okno príležitostí“, ktoré je dôležité vo vzťahu k efektívnemu budovaniu svalovej hmoty. Je to ale skutočne tak? Čítajte ďalej!
6 min.
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy sú vo výžive človeka základným zdrojom energie. Najmä pri redukčných diétach sú často v jedálničku obmedzované – je to však skutočne potrebné? A čo sa v tele deje, keď ich prestanete jesť úplne?
7 min.
Zázračná čerešňa acerola: aké benefity v sebe ukrýva?
Zázračná čerešňa acerola: aké benefity v sebe ukrýva?
Poznáte acerolu? Aj keď sa to o tomto tropickom ovocí podobnom čerešni nemusí zdať, ide o plod prevyšujúci svojou koncentráciou vitamínu C väčšinu citrusových plodov. Aké benefity vám môže priniesť jej konzumácia a ďalšie zaujímavé informácie nájdete v tomto článku!
7 min.
Polievky: prečo ich jesť a ktoré sú najvhodnejšie pri vašom cieli?
Polievky: prečo ich jesť a ktoré sú najvhodnejšie pri vašom cieli?
Neviete si (nielen) nedeľný obed predstaviť bez poctivej polievky? Jej zaradenie do jedálnička je rozhodne dobrý nápad – tento článok vám predstaví hneď 6 výhod konzumácie polievok a obohatí vás o recepty z domácej i zahraničnej kuchyne.
1
8 min.
Perlivé nápoje: vhodné, alebo nevhodné?
Perlivé nápoje: vhodné, alebo nevhodné?
Populárne perlivé nápoje majú svojich zástancov i odporcov. Ako to s nimi ale v skutočnosti je? Tento článok ponúka náhľad do benefitov i potenciálnych rizík vrátane zhrnutia štúdií a výskumov na túto tému!
6 min.
Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov
Bielkoviny: základná makroživina potrebná nielen pre rast svalov
Bielkoviny sú jednou zo základných makroživín – vedeli ste ale, aké funkcie v tele zastávajú? A koľko by ste ich mali denne prijať?
5
7 min.
Čo sú protizápalové potraviny a aký majú vplyv na zdravie človeka?
Čo sú protizápalové potraviny a aký majú vplyv na zdravie človeka?
Zelerová šťava, hromada ovocia, zeleniny či nespracovaných potravín. Všetky tieto prvky majú pomáhať „detoxikovať“ telo a pomáhať mu bojovať so zápalom. Čo je však na tom pravdy? Odpoveď a ďalšie zaujímavosti sa dozviete v tomto článku!
7 min.
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Počuli ste už niekedy o metabolickom syndróme? Ide o súbor príznakov, ktoré síce nebolia, ale pre vaše telo predstavujú veľké riziko. Čo presne môže metabolický syndróm spôsobiť a týka sa aj vás?
9 min.
Ako najrýchlejšie schudnúť? 7 otázok, ktoré vás zaujímajú
Ako najrýchlejšie schudnúť? 7 otázok, ktoré vás zaujímajú
Chudnutie je v dnešnej dobe cieľom mnohých ľudí, nie všetkým sa však podarí ho skutočne dosiahnuť. Ako teda na to, aby ste naozaj dosiahli nižšiu hmotnosť, boli schopní si ju udržať a ešte si nepoškodili zdravie?
9 min.
Comfort food: neškodná nostalgia, alebo zdroj zdravotných komplikácií?
Comfort food: neškodná nostalgia, alebo zdroj zdravotných komplikácií?
Každý z nás má bezpochyby nejaké jedlo, ktoré ho v okamihu vráti do detských rokov, pohladí po duši a zdvihne náladu. Prečo sa vlastne po zjedení comfort food cítime dobre a môže nadmerná konzumácia takýchto jedál predstavovať riziko?
1
7 min.
Alternatívy kapra na štedrovečerný stôl: ryby, rezne a vegetariánske pokrmy
Alternatívy kapra na štedrovečerný stôl: ryby, rezne a vegetariánske pokrmy
Kapor je v dnešnej dobe stálicou klasickej štedrovečernej večere. Vedeli ste ale, že ešte v minulom storočí to bolo mnohokrát úplne inak? A čím môžete kapra nahradiť, ak vám „nevonia“?
8 min.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
14
8 min.
Na čo v organizme slúži kyselina listová? Benefity, zdroje a riziká
Na čo v organizme slúži kyselina listová? Benefity, zdroje a riziká
Objavte kľúčový význam kyseliny listovej pre ľudské zdravie a vývoj! Tento článok sa zaoberá potenciálnymi benefitmi a rizikami hroziacimi pri jej nedostatku, obzvlášť počas tehotenstva.
6 min.
Jesenná únava: 5 tipov, ako ju poraziť
Jesenná únava: 5 tipov, ako ju poraziť
Po roku opäť prichádza obdobie, keď sa skoro stmieva, ochladzuje sa a jesenné dažde priam nabádajú schúliť sa pod teplú deku a venovať sa iba sladkému ničnerobeniu. Únava a prokrastinácia však zďaleka nemusia byť jesenným pravidlom. Prinášame vám jednoduchých 5 tipov, ktoré vám pomôžu s nimi zatočiť.
4 min.
Trápi vás častý hlad? Nerobíte jednu z týchto chýb?
Trápi vás častý hlad? Nerobíte jednu z týchto chýb?
Častý hlad je strašiakom mnohých – môže mať totiž kľúčový vplyv na ľudské zdravie a životný štýl. Tento článok sa zameriava na tipy, ako sa s ním vysporiadať vrátane rozoznania, či ide o hlad fyzický alebo emočný.
1
7 min.
Horúce nápoje, ktoré nielen zahrejú
Horúce nápoje, ktoré nielen zahrejú
Chladné dni a večery sa dajú bezpochyby zlepšiť mnohým. Medzi jednu z týchto „vychytávok“ patrí aj hrejivý nápoj, najlepšie taký, ktorý sa bude rozplývať na jazyku, a k tomu bude naplnený zdravotnými benefitmi. V tomto článku sme si pre vás pripravili 7 receptov presne s takými kúzelnými drínkami, ktorých príprava navyše nezaberie dlhšie ako 15 minút.
7 min.
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
S pojmom „zdravé stravovanie“ ste sa už iste niekedy stretli – čo si pod ním ale predstaviť a ako ho najlepšie previesť do praxe? Poradí vám dnešný článok.
5 min.
Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?
Glutaman sodný: nevinné korenie alebo skryté nebezpečenstvo?
Poznáte glutaman sodný? Ide o známu potravinársku prísadu, často využívanú na zvýraznenie chuti potravín. Tento článok sa zaoberá jeho históriou, vplyvom na ľudské telo i otázkou nadmerného využitia v rôznych jedlách.
5 min.