Srvátkové izoláty
Čo je srvátkový izolát?
Srvátkový izolát (WPI - Whey protein isolate) je srvátkový proteín vznikajúci procesom mikrofiltrácie s obsahom 85‑95% bielkovín. Vyznačuje sa nízkym obsahom tukov a sacharidov v porovnaní s koncentrátom. Pri hydrolyzáte záleží na vstupnom proteíne.
Prečo siahnuť po izoláte?
Vďaka svojmu zloženiu predstavuje izolát najčistejšiu formu srvátkového proteínu, napriek tomu nepatrí medzi príliš rozšírené proteíny. Medzi hlavné vlastnosti patrí:
- vysoký obsah bielkovín,
- rýchle a bezproblémové trávenie,
- ideálne ako do predsúťažnej diéty - nezvyšujú príjem tukov a sacharidov,
- vysoká biologická hodnota bielkovín,
- prirodzený obsah BCAA.
Srvátkové izoláty sú všeobecne vhodným proteínovým doplnkom aj pre jedincov s laktózovou intoleranciou, vždy však záleží na individuálnej citlivosti.
Spôsob výroby a zvyškový vysoký obsah bielkovín sú dôvodom pre vyššiu obstarávaciu cenu oproti koncentrátu. Nízky obsah sacharidov a tukov potom so sebou nesie menej atraktívnu chuť.