Čo je glukosamín?
Glukosamín je v tele sa prirodzene vyskytujúca látka, ktorá sa podieľa na stavbe kĺbovej chrupavky a zaisťuje jej pružnosť. S vekom sa schopnosť jeho tvorby znižuje, čo môže, v kombinácii s ďalšími faktormi, vyústiť do obmedzenia pohyblivosti, bolestivosti kĺbov či osteoartrózy.
Glukosamín je obľúbený doplnok stravy na kĺby, ktorý sa užíva samostatne alebo ako súčasť komplexnej kĺbovej výživy. Najčastejšie sa možno stretnúť s formou glukosamín sulfátu, ktorý je považovaný za najlepšie vstrebateľný. Glukosamín sa často predáva aj spoločne s chondroitínom sulfátom, tzv. glukosamín chondroitín, čo môže viesť k umocneniu účinnosti oboch látok.
Užívanie glukosamínu
Glukosamín možno užívať preventívne, alebo ako doplnok na liečbu osteoartrózy a ďalších kĺbových ochorení. Odporúčaná denná dávka je 1500 mg glukosamínu po dobu aspoň 2‑3 mesiacov. Po tejto dobe je možné pozorovať pozitívne účinky v podobe zníženej bolestivosti a zápalovosti. Vzhľadom na dlhotrvajúce účinky možno suplementáciu glukosamínu na niekoľko týždňov prerušiť.
Glukosamín by sa mal užívať v menších dávkach niekoľkokrát denne, ideálne spoločne s jedlom, vďaka čomu by sa malo predísť problémom so zažívaním.