Bielkovina vaječného bielka
Vaječné proteíny nie sú tak známym zdrojom bielkovín ako srvátkové či vegán proteíny, to však žiadnym spôsobom neznižuje ich kvalitu. Naopak, vaječné bielky sú všeobecne považované za jeden z najkvalitnejších zdrojov bielkovín.
Plusy vaječného proteínu
Vaječná bielkovina sa vďaka svojim vlastnostiam blíži ideálnemu zdroju bielkovín. Medzi hlavné plusy sa radí:
- vysoký obsah esenciálnych aminokyselín i slušný podiel BCAA,
- veľmi pomalé vstrebávanie (asi 3 g/h),
- vysoký obsah sodíka,
- zdroj draslíka a fosforu,
- prirodzený obsah vitamínov A, B12 a D,
- zanedbateľné množstvo tukov a sacharidov.
Sušené bielky sa navyše pýšia aspoň 80% obsahom bielkovín ( Vilgain Sušené vaječné bielky dokonca 84% bielkovín), u tekutých je to iba 10%, čo je dané vysokým obsahom vody.
Kedy a ako vaječný proteín užívať?
Vaječné proteíny je možné konzumovať kedykoľvek počas dňa, ale vzhľadom na ich dlhú dobu trávenia je lepšie, ak po ich užití nasleduje dlhší čas bez príjmu ďalších bielkovín. Ideálnym časom tak môže byť neskorý večer.
Vaječný proteín možno používať ako klasický proteínový nápoj, nevýhodou je však nie príliš príťažlivá chuť. Jednou z možností je tak doplniť vaječným proteínom „chutnejší“ (napr. srvátkový) proteín. V závislosti od druhu proteínu je potrebné počítať s odlišnou dobou trávenia. Tento princíp sa využíva aj pri viaczložkových proteínoch, do ktorých býva vaječný proteín pridávaný.
Ako „schodnejší“ variant sa tak môže javiť pridávanie bielka do jedál. Vyšľahaný bielok je ideálny do lievancov, muffinov alebo kaší. Tekutý bielok je možné používať na prípravu omeliet či koláčov, kde zdatne nahradí celé vajcia. A ak ste si niekedy lámali hlavu, čím v receptoch nahradiť proteínový prášok, odpoveď je jednoduchá. Vaječným bielkom.