Doplnky stravy na pečeň

Produktov: 12
Radenie
:
Predvolené

Doplnky stravy a vitamíny na pečeň

Pečeň predstavuje hlavné centrum metabolických procesov v ľudskom tele. Sú kľúčové pri premene makronutrientov, mikronutrientov a zaisťujú tiež odbúravanie niektorých škodlivých a odpadových látok. Napriek tomu, že pečeň má schopnosť značnej regenerácie, zvýšený a dlhodobý príjem cukrov, tukov, alkoholu či liekov však môže viesť k ich poškodeniu.

Hlavný faktor v správnej funkcii pečene predstavuje zdravý životný štýl, ktorý je možné podporiť užívaním vhodných doplnkov stravy, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť pečene :

  • pestrec mariánsky pôsobí, vďaka účinnej látke silymarínu, proti usadzovaniu kolagénu v pečeni a prispieva k normálnej činnosti pečene. Obvykle predstavuje doplnkovú liečbu pri pečeňových ochoreniach;
  • omega 3 mastné kyseliny prispievajú k regulácii cholesterolu, vďaka čomu bojujú proti stučneniu pečene (steatóza). Ryby sú preto podstatnou zložkou tzv. pečeňovej diéty;
  • kurkumín podporuje normálnu činnosť pečene a pôsobí preventívne proti rozvoju pečeňových ochorení.
  • vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály a môže pôsobiť aj proti hromadeniu tuku v pečeni;
  • zinok patrí medzi najviac deficitné minerálne látky pri pečeňových ochoreniach. Zinok hrá kľúčovú úlohu pri metabolizme živín;

Ako účinné doplnky stravy na pečeň sa javia aj extrakty z artičoku, koreňa púpavy alebo koreňa čakanky.

Ako na „detoxikáciu“ pečene?

Hlavnou funkciou zdravej a plne funkčnej pečene je odbúravanie odpadových a škodlivých látok, ktoré sa následne z tela vylučujú. K ich ukladaniu v pečeni, pri správnej funkcii metabolizmu, tak nedochádza a nie je preto nutné pečeň „detoxikovať“. Problémom s pečeňou je možné predchádzať dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu, najmä vďaka:

V prípade poškodenia funkcie či štruktúry pečene už žiadne "ozdravné kúry" nepomôžu, a je potrebné vyhľadať lekára.