Orechové maslá

Radenie

Orechové maslá a krémy

Orechové maslá a krémy sa radia medzi najobľúbenejšie potraviny z tzv. zdravej výživy. Vďaka tomu zažívajú veľký boom, ktorý so sebou prináša nepreberné množstvo príchutí orieškových masiel. Orechové maslá sú bohaté na zdraviu prospešné tuky, bielkoviny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerálne látky.

Orieškové maslá sa pridávajú do kaší, jogurtov, pudingov, na palacinky, toasty alebo ich môžeš jesť len tak. Často sa využívajú ako prímesi pri pečení alebo na prípravu omáčok v ázijskej kuchyni. Pri dlhodobom skladovaní môže dôjsť na oddelenie tuku od pevnej zložky. Nejedná sa však o závadu, maslo stačí riadne premiešať.

Aké orechové maslo si vybrať?

Orechové maslá sa vyrábajú pražením a následným mletím orechov do požadovanej konzistencie - obvykle si môžeš vybrať z jemného alebo chrumkavého orieškového masla. Na výber máš:

  • 100% orechové maslá sa vyrábajú iba z jedného druhu orechov bez pridaného cukru a ďalších prímesí, vďaka čomu je zachovaná ich jedinečná chuť. Ochutnaj 100% masla z kešu, pistácií, mandlí, lieskových orechov, pekanov, kokosu alebo arašidov.
  • proteínové nátierky sú obohatené o kvalitný proteín (obvykle srvátkový či mliečny). Tieto nátierky sú obľúbené najmä medzi jedincami, ktorí si strážia dostatočný príjem bielkovín. Vyskúšať môžeš napr. náš Cheat Spread. Ale pozor, dlho nevydrží!
  • sladké orechové krémy sa bez pridaných sladidiel už nezaobídu. Pozor si daj na umelé sladidlá, ktorými sú niektoré maslá doslova natlačené. Ak hľadáš kvalitu, ochutnaj maslo Sweet Nuts, ktoré máme vo viac ako 10 príchutiach – a jedna lepšia ako druhá.
  • slané orechové krémy nie sú príliš rozšírené, na chuti ale nič nestráca. Hodí sa pri príprave slaných pokrmov alebo ako dip.

U každého masla sa nezabudni presvedčiť, či sa naozaj jedná o orechové maslo či krém, alebo sa tak iba tvária. Kvalitné orieškové maslo by nemalo obsahovať palmový olej, vysoké množstvo cukru, umelé farbivá či konzervačné látky.