Probiotiká

Radenie

Čo sú probiotiká, prebiotiká a synbiotiká?

Probiotiká predstavujú zdraviu prospešné živé mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našom tele, najmä v črevách, kde sú súčasťou mikroflóry. Najznámejšími probiotickými kultúrami sú laktobacily, ktoré rozkladajú laktózu a ďalšie cukry, a bifidobaktérie, ktoré pozitívne ovplyvňujú našu prirodzenú obranyschopnosť.

Prebiotiká sú ťažko stráviteľnou časťou potravín, ktoré vo veľkej miere slúžia ako palivo pre probiotické kultúry. Príjem prebiotík je tak kľúčový pre správny rast a aktivitu probiotických kultúr.

Spojením probiotík a prebiotík vznikajú tzv. synbiotiká. Z hľadiska prospešnosti sa užívanie synbiotík javí ako účinnejšie v porovnaní so samostatnými probiotikami a prebiotikami. Do tejto skupiny patria aj naše Vilgain Probiotiká.

Kedy užívať probiotiká a synbiotiká?

Probiotiká či synbiotiká je možné používať preventívne aj ako doplnok pri liečbe. Najčastejšie sa ich užívanie odporúča počas:

  • užívanie antibiotík, ktoré narúšajú črevný mikróbiom,
  • zažívacích problémoch,
  • zápalových a autoimúnnych ochoreniach čriev (napr. Crohnova choroba),
  • oslabeného imunitného systému, alebo
  • tehotenstvo a dojčenie.

Preventívne možno probiotiká užívať aj pri zahraničných cestách, kedy často dochádza k obmene črevnej mikroflóry, čo môže mať za následok tzv. cestovateľskú hnačku. Probiotiká sa stávajú obľúbenými aj u vegánov, ktorí nekonzumujú potraviny bohaté na probiotiká aj prebiotiká, napr. mliečne výrobky.

Dlhodobé užívanie probiotík

Probiotikami sa neriešia iba akútne problémy. Dlhodobé užívanie probiotík stimuluje prirodzenú obranyschopnosť, znižuje riziko osídlenia tráviaceho traktu invazívnymi kmeňmi baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie postihujúce zažívací trakt, a prispieva k celkovej vnútornej pohode.

Probiotiká a prebiotiká v potravinách

Okrem užívania synbiotík či probiotických doplnkov sa dá o črevnú mikroflóru starať aj v rámci bežného stravovania. Stačí zaradiť potraviny, ktoré sú na probiotiká a prebiotiká bohaté.

Do najznámejšej, na probiotiká bohatú, skupiny potravín sa radí jogurty, kefíry, acidofilné mlieko či cmar. Ďalej sú to bryndza , ementál, plesňové a ďalšie zrejúce syry. Z "nemliečnych" zdrojov stojí za zmienku najmä fermentovaná zelenina (kyslá kapusta, kvasené uhorky, kórejské kimchi či japonské natto), jablkový ocot, alebo kombucha.

Za jedno z najlepších prebiotík sa považuje inulín, rozpustná vláknina rastlinného pôvodu. Prirodzene sa vyskytuje v čakanke (napr. vo forme čakankového sirupu), topinamburu, cesnaku, cibuli alebo špargle. Prebiotické látky možno získať aj z konzumácie ovocia, zeleniny alebo ovsených vločiek.

Mohlo by ťa tiež zaujímať