Semienka na jedenie
Semienka predstavujú nutrične bohaté potraviny, ktorých konzumácia sa spája s radom pozitívnych účinkov. Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných tukov, rastlinných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, vlákniny alebo antioxidantov, sú niektorými ľuďmi vnímaná ako superpotraviny. Sú vhodné pri redukcii hmotnosti, do raw alebo paleo diéty, pre vegánov aj športovcov. Najobľúbenejšími semienkami k jedlu sú:
- ľanové semienka sú skvelým zdrojom vlákniny a rastlinných omega 3 mastných kyselín. Ich konzumácia môže pomôcť s reguláciou cholesterolu alebo krvného tlaku;
- chia semienka platí za jeden z najlepších rastlinných zdrojov omega 3. Najčastejšie sa využívajú na prípravu pudingu, či vo forme gélu ako náhrada vajíčka;
- konopné semienka sa pýšia vysokým podielom bielkovín a obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny;
- sezamové semienka sa radia medzi najbohatšie zdroje lignanov, ktoré majú antioxidačné účinky. Sezam sa často využíva na výrobu oleja či sezamovej pasty tahini;
- tekvicové semienka sú obľúbené najmä v jesenných mesiacoch, kedy sa ich lúpanie radí k častým kratochvíľam. Semienka obsahujú zdraviu prospešné tuky, ale aj horčík alebo fosfor;
- slnečnicové semienka nie sú určené iba pre vtáctvo. Ich konzumáciou je možné zvýšiť príjem zdraviu prospešných tukov, vitamínu E alebo selénu.
Jedlé semienka ľahko zapadnú do každého stravovacieho plánu - je možné ich pridávať do kaší, jogurtov, smoothies, polievok, šalátov, múčnikov, pečiva, prípadne len tak uzobávať. Rozmixované semienka sa hodia aj pri výrobe pesta.
K dostaniu sú tiež semienka na klíčenie. Čerstvé klíčky a neskôr zelené výhonky (známe ako microgreens ) sú skvelými zdrojmi vitamínov, minerálnych látok a obzvlášť antioxidantov. Najčastejšie slúži na ozdobenie polievky či na pečivo.