
Účinky zinku
Zinok je zásadný pre normálnu funkciu všetkých buniek ľudského tela a priamo aj nepriamo sa zúčastňuje až 300 biochemických reakcií. Medzi hlavné funkcie zinku patria:
- zapojenie do funkcie imunitného systému,
- udržanie normálneho stavu kostí, nechtov, vlasov a pokožky,
- udržanie normálnej plodnosti a potencie,
- regenerácia pokožky a hojenie rán,
- zabezpečenie normálneho priebehu metabolizmu živín, a
- udržanie normálnej hladiny cukru v krvi.
Zinok sa radí medzi najdôležitejšie prvky, ktoré si ale naše telo nevie vytvoriť samo, ani si jeho zásoby uchovať. Je preto nutné ho pravidelne v dostatočnom množstve prijímať v potravinách, prípadne ako doplnok stravy.
Ako spoznať nedostatok zinku?
Nedostatok zinku hrozí najmä tehotným ženám, dospievajúcim alebo športovcom. Ohrozenou skupinou sú tiež ľudia s chronickým ochorením, vegáni alebo vegetariáni. Medzi najčastejšie prejavy sa radí:
- zvýšená tvorba akné,
- zhoršená kvalita pokožky, vlasov a nechtov,
- oslabená imunita,
- znížená výkonnosť a nedostatok energie, alebo
- zažívacie problémy.
Ako užívať zinok?
Za odporúčanú dennú dávku zinku je považované množstvo 10 mg. Vo výnimočných prípadoch (liečba akné, zranenia) možno užívať aj vyššie dávky zinku – obvykle v nadväznosti na konzultáciu s lekárom.
Z dlhodobého hľadiska si však treba dať pozor na možné predávkovanie zinkom. To sa najčastejšie prejavuje zažívacími problémami či zhoršenou imunitou. Nadbytok zinku v tele môže spôsobovať aj horšie vstrebávanie iných minerálnych látok, najmä medi a železa.
Zinok v potravinách
Zinok sa prirodzene vyskytuje ako v živočíšnych tak rastlinných zdrojoch. Za najbohatšie zdroje zinku všeobecne platia červené mäso, mäkkýše, ryby a mliečne výrobky. Z rastlinných zdrojov stoja za zmienku strukoviny, orechy, semienka alebo celozrnné obilniny.