Zinok

Zinok je jedným z najdôležitejších stopových prvkov. Pozitívne ovplyvňuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Podporuje imunitu, tvorbu bielkovín v organizme a podieľa sa na dostatočnej tvorbe testosterónu.

Radenie

Účinky zinku

Zinok je zásadný pre normálnu funkciu všetkých buniek ľudského tela a priamo aj nepriamo sa zúčastňuje až 300 biochemických reakcií. Medzi hlavné funkcie zinku patria:

  • zapojenie do funkcie imunitného systému,
  • udržanie normálneho stavu kostí, nechtov, vlasov a pokožky,
  • udržanie normálnej plodnosti a potencie,
  • regenerácia pokožky a hojenie rán,
  • zabezpečenie normálneho priebehu metabolizmu živín, a
  • udržanie normálnej hladiny cukru v krvi.

Zinok sa radí medzi najdôležitejšie prvky, ktoré si ale naše telo nevie vytvoriť samo, ani si jeho zásoby uchovať. Je preto nutné ho pravidelne v dostatočnom množstve prijímať v potravinách, prípadne ako doplnok stravy.

Ako spoznať nedostatok zinku?

Nedostatok zinku hrozí najmä tehotným ženám, dospievajúcim alebo športovcom. Ohrozenou skupinou sú tiež ľudia s chronickým ochorením, vegáni alebo vegetariáni. Medzi najčastejšie prejavy sa radí:

  • zvýšená tvorba akné,
  • zhoršená kvalita pokožky, vlasov a nechtov,
  • oslabená imunita,
  • znížená výkonnosť a nedostatok energie, alebo
  • zažívacie problémy.

Ako užívať zinok?

Za odporúčanú dennú dávku zinku je považované množstvo 10 mg. Vo výnimočných prípadoch (liečba akné, zranenia) možno užívať aj vyššie dávky zinku – obvykle v nadväznosti na konzultáciu s lekárom.

Z dlhodobého hľadiska si však treba dať pozor na možné predávkovanie zinkom. To sa najčastejšie prejavuje zažívacími problémami či zhoršenou imunitou. Nadbytok zinku v tele môže spôsobovať aj horšie vstrebávanie iných minerálnych látok, najmä medi a železa.

Zinok v potravinách

Zinok sa prirodzene vyskytuje ako v živočíšnych tak rastlinných zdrojoch. Za najbohatšie zdroje zinku všeobecne platia červené mäso, mäkkýše, ryby a mliečne výrobky. Z rastlinných zdrojov stoja za zmienku strukoviny, orechysemienka alebo celozrnné obilniny.