Rastlinné proteíny / vegan proteíny
Čo je vegán proteín?
Ako vegánske proteíny sa označujú proteínové doplnky, ktoré sú vyrobené výhradne z rastlinných zdrojov. Tieto proteíny sú vďaka svojmu zloženiu prirodzene bez laktózy, bielkoviny kravského mlieka av niektorých prípadoch aj bez lepku. Oproti mliečnym (napr. srvátkovým či kazeínovým ) proteínom však majú nižší obsah esenciálnych aminokyselín, horšiu a pomalšiu stráviteľnosť, horšiu rozpustnosť a horšie chuťové vlastnosti. U rastlinných proteínov je možné vyberať z jednozložkových alebo viaczložkových proteínov.
Druhy vegánskych proteínov
Medzi najpredávanejšie jednozložkové proteíny sa radí:
- sójový proteín - najpopulárnejší rastlinný proteín, ktorý sa pýši vysokým obsahom bielkovín. Skladnú esenciálnych aminokyselín sa podobá živočíšnym proteínom a jeho konzumácia je spojená so znížením cholesterolu. V menšej nemilosť upadá kvôli často sa vyskytujúcej alergii na sóju;
- hrachový proteín - pochádza zo žltého, nie zeleného, hrášku, čo spôsobuje jeho béžové sfarbenie. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, avšak s nízkym zastúpením metionínu. Mimo to je dobrým zdrojom arginínu, BCAA alebo železa;
- konopný proteín - kvôli nízkemu obsahu lyzínu ho nemožno radiť medzi kompletné proteíny. Predstavuje dobrý zdroj vlákniny, železa, zinku, horčíka a kyseliny alfa‑linolénovej (rastlinný zdroj omega 3 );
- ryžový proteín - sa obvykle vyrába z hnedej ryže, vďaka čomu je dobrým zdrojom vlákniny, vápnika alebo železa. Naopak obsahuje nízke množstvo esenciálnych aminokyselín.
Obvyklé zastúpenie jednotlivých makroživín spomínaných proteínov je možné porovnať v nasledujúcej tabuľke:
Druh proteínu | Obsah bielkovín | Obsah tukov | Obsah sacharidov |
Sójový | 88 g | 3 g | 0 g |
Hrachový | 75 g | 7,5 g | 5 g |
Konopný | 50 g | 10 g | 21 g |
Ryžový | 80 g | 10 g | 4,5 g |
Veľký boom zaznamenávajú tiež napr. tekvicové, sezamové, arašidové či mandľové proteíny, ktoré skôr než v proteínových nápojoch nájdu svoje uplatnenie v kuchyni pri varení či pečení.
Ako užívať rastlinné proteíny?
Rastlinné proteíny sú vhodné najmä pre vegánov, vegetariánov, osoby s intoleranciou laktózy či alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Vďaka nižšej záťaži na životné prostredie sú tiež vhodnou alternatívou pre ekologicky zmýšľajúcich jedincov.
Vegan proteíny sa užívajú rovnako ako tie živočíšne - na doplnenie bielkovín počas dňa, pri chudnutí či naberaní svalovej hmoty. Treba však pamätať na ich nižšiu využiteľnosť, teda aj nižšiu schopnosť budovať svaly. Využiteľnosť rastlinných proteínov je možné podporiť:
- zvýšeným množstvo rastlinných proteínov,
- spoločným užívaním s probiotikami alebo
- kombináciou viacerých rastlinných zdrojov bielkovín.
Práve kombinácia viacerých druhov rastlinných bielkovín sa u vegánskych proteínov využíva čoraz častejšie. Vyskúšať môžeš náš hrachovo‑ryžový Vilgain Plant Based Protein, ktorý je doplnený o metionín, vďaka čomu sa pýši komplexným aminokyselinovým spektrom.
Ďalší príjem rastlinných bielkovín
Pokiaľ patríš medzi vegánov alebo vegetariánov, ktorí sa stretávajú s nízkym príjmom bielkovín, vyskúšaj napr. tiež vegán proteínové tyčinky, sušienky, vegan jerky alebo proteínové chipsy. Do bežnej stravy potom môžeš zaradiť niektorý z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín.