Rastlinné proteíny / vegan proteíny

Radenie
:
Predvolené
Prečo rastlinný/vegan proteín a ako si ho vybrať

Čo je vegán proteín?

Ako vegánske proteíny sa označujú proteínové doplnky, ktoré sú vyrobené výhradne z rastlinných zdrojov. Tieto proteíny sú vďaka svojmu zloženiu prirodzene bez laktózy, bielkoviny kravského mlieka av niektorých prípadoch aj bez lepku. Oproti mliečnym (napr. srvátkovým či kazeínovým ) proteínom však majú nižší obsah esenciálnych aminokyselín, horšiu a pomalšiu stráviteľnosť, horšiu rozpustnosť a horšie chuťové vlastnosti. U rastlinných proteínov je možné vyberať z jednozložkových alebo viaczložkových proteínov.

Druhy vegánskych proteínov

Medzi najpredávanejšie jednozložkové proteíny sa radí:

  • sójový proteín - najpopulárnejší rastlinný proteín, ktorý sa pýši vysokým obsahom bielkovín. Skladnú esenciálnych aminokyselín sa podobá živočíšnym proteínom a jeho konzumácia je spojená so znížením cholesterolu. V menšej nemilosť upadá kvôli často sa vyskytujúcej alergii na sóju;
  • hrachový proteín - pochádza zo žltého, nie zeleného, hrášku, čo spôsobuje jeho béžové sfarbenie. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, avšak s nízkym zastúpením metionínu. Mimo to je dobrým zdrojom arginínu, BCAA alebo železa;
  • konopný proteín - kvôli nízkemu obsahu lyzínu ho nemožno radiť medzi kompletné proteíny. Predstavuje dobrý zdroj vlákniny, železa, zinku, horčíkakyseliny alfa‑linolénovej (rastlinný zdroj omega 3 );
  • ryžový proteín - sa obvykle vyrába z hnedej ryže, vďaka čomu je dobrým zdrojom vlákniny, vápnika alebo železa. Naopak obsahuje nízke množstvo esenciálnych aminokyselín.

Obvyklé zastúpenie jednotlivých makroživín spomínaných proteínov je možné porovnať v nasledujúcej tabuľke:

Druh proteínu Obsah bielkovín Obsah tukov Obsah sacharidov
Sójový 88 g 3 g 0 g
Hrachový 75 g 7,5 g 5 g
Konopný 50 g 10 g 21 g
Ryžový 80 g 10 g 4,5 g

Veľký boom zaznamenávajú tiež napr. tekvicové, sezamové, arašidové či mandľové proteíny, ktoré skôr než v proteínových nápojoch nájdu svoje uplatnenie v kuchyni pri varení či pečení.

Ako užívať rastlinné proteíny?

Rastlinné proteíny sú vhodné najmä pre vegánov, vegetariánov, osoby s intoleranciou laktózy či alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Vďaka nižšej záťaži na životné prostredie sú tiež vhodnou alternatívou pre ekologicky zmýšľajúcich jedincov.

Vegan proteíny sa užívajú rovnako ako tie živočíšne - na doplnenie bielkovín počas dňa, pri chudnutí či naberaní svalovej hmoty. Treba však pamätať na ich nižšiu využiteľnosť, teda aj nižšiu schopnosť budovať svaly. Využiteľnosť rastlinných proteínov je možné podporiť:

  • zvýšeným množstvo rastlinných proteínov,
  • spoločným užívaním s probiotikami alebo
  • kombináciou viacerých rastlinných zdrojov bielkovín.

Práve kombinácia viacerých druhov rastlinných bielkovín sa u vegánskych proteínov využíva čoraz častejšie. Vyskúšať môžeš náš hrachovo‑ryžový Vilgain Plant Based Protein, ktorý je doplnený o metionín, vďaka čomu sa pýši komplexným aminokyselinovým spektrom.

Ďalší príjem rastlinných bielkovín

Pokiaľ patríš medzi vegánov alebo vegetariánov, ktorí sa stretávajú s nízkym príjmom bielkovín, vyskúšaj napr. tiež vegán proteínové tyčinky, sušienky, jerky alebo proteínové chipsy. Do bežnej stravy potom môžeš zaradiť niektorý z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín.

Typy proteínu: sójový, hrachový, ryžový, konopný
Bez: lepku, laktózy, umelých sladidiel
Značky: PEScience, MyProtein, Extrifit...