Doplnky stravy s vlákninou
Vláknina patrí do skupiny komplexných sacharidov a predstavuje nestráviteľnú zložku potravy, ktorá je kľúčová pre správne zažívanie a podporu mnohých ďalších aspektov zdravia. Rozlišujú sa dva typy vlákniny:
- rozpustná vláknina vyniká svojou vlastnosťou viazať na seba vodu a vytvárať gélovitú hmotu. Jej príjem podporuje sýtosť (čo ocenia ľudia pri snahe o redukciu hmotnosti) a znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Slúži tiež ako potrava pre črevný mikróbiom. Medzi rozpustnú vlákninu sa radí psyllium, inulín alebo čakanková vláknina.
- nerozpustná vláknina prechádza tráviacim systémom nijako nezmenená, čo podporuje peristaltiku čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Nerozpustná vláknina na seba dokáže viazať aj niektoré škodlivé látky. Pôsobí tak ako „kefa čriev“.
Medzi najlepšie zdroje vlákniny sa radí celozrnné potraviny, strukoviny, ovocie a zelenina alebo orechy a semienka.
V prípade nedostatočného príjmu vlákniny či ako podpora trávenia pri akútnych zažívacích problémoch, je vhodné siahnuť po doplnkoch stravy s vlákninou. Tú je možné jednoducho pridať do obľúbených jedál alebo užívať samostatne. Spoločne s príjmom vlákniny je potrebné pamätať aj na dostatočný príjem tekutín.
Odporúčaná denná dávka vlákniny pre dospelého človeka je 25‑30 gramov. Odporúčaný príjem vlákniny sa môže líšiť v závislosti od špecifických stravovacích reštrikcií, napr. pri bezzvyškovej diéte.
Nadmerný príjem vlákniny môže viesť k niektorým zažívacím problémom (nadúvanie, plynatosť, kŕče, hnačka), zlému vstrebávaniu liekov, vitamínov a minerálnych látok.