- Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2019 trpí anémiou 29,9 % populácie.
- Najväčší podiel prípadov tvorí anémia z nedostatku železa, a to až 60 %.
- Zvýšené riziko rozvoja anémie je najmä u detí, žien v reprodukčnom veku a tehotných žien.
Čo je anémia?
Anémia, čiže chudokrvnosť, označuje stav, kedy je v krvi znížená koncentrácia hemoglobínu, čo spravidla vedie k narušeniu normálnej dodávky kyslíka tkanivám. Pri anémii môže (ale nemusí) byť znížený aj celkový počet červených krviniek. Podľa správy WHO z roku 2019 trpí anémiou celosvetovo až 40 % detí do veku 5 rokov, 37 % tehotných žien a 30 % žien vo veku 15 – 49 rokov.
Typy anémia
Najznámejším typom anémie je tá z nedostatku železa, čiže sideropenická. Zďaleka však nejde o jedinú možnú formu tohto ochorenia. Anémiu je možné deliť podľa dvoch hľadísk – príčiny vzniku a tzv. stredného objemu erytrocytov, čo je vlastne zhodnotenie veľkosti erytrocytov.
1. Delenie podľa príčiny vzniku
- anémia spôsobená nedostatočnou tvorbou erytrocytov (nedostatok látok kľúčových pre tvorbu erytrocytov, ochorenia kostnej drene, genetické ochorenia),
- anémia spôsobená zvýšenou stratou erytrocytov (rozpad červených krviniek, poruchy ich štruktúry),
- akútna posthemoragická anémia (po krvácaní).
2. Delenie podľa stredného objemu erytrocytov
- anémia mikrocytárna – malá veľkosť erytrocytov (pod 84 fl),
- anémia makrocytárna – nadmerná veľkosť erytrocytov (nad 95 fl),
- anémia normocytárna – normálna veľkosť erytrocytov (84 – 95 fl).
Najznámejšie typy anémie
Ako už bolo povedané, najčastejšie sa vyskytujúcimi druhmi anémie sú mikrocytárne formy, kam sa radí aj anémia z nedostatku železa, vitamínu B12 alebo kyseliny listovej.
1. Sideropenická anémia
Anémia z nedostatku železa pokrýva cca 60 % všetkých prípadov chudokrvnosti, radí sa medzi mikrocytárnu formu anémie. Atómy železa sú uložené v štruktúre hému a umožňujú nadviazanie dýchacích plynov, čo je kľúčové pre ich distribúciu v organizme. Ak je hladina železa v organizme nedostatočná, nemôže byť táto funkcia efektívne naplnená. Nedostatkom železa sú ohrozené najmä ženy v reprodukčnom veku (straty železa menštruáciou) a tehotné či dojčiace ženy (zvýšená potreba železa). Dôvodom môže byť aj nedostatok železa v strave (vegetariáni, vegáni) alebo znížená schopnosť vstrebávania železa (celiakia, chronické črevné zápaly, pacienti po resekcii čreva atď.).
2. Megaloblastové anémia
Pre megaloblastové anémie sú typické abnormálne veľké erytrocyty, ktoré sú nezrelé, a preto nemôžu správne plniť svoju funkciu. Rozvoj tohto typu anémie súvisí najčastejšie s nedostatkom vitamínu B12 a kyseliny listovej. Tieto mikroživiny sú kľúčové pre normálnu syntézu DNA a bunkové delenie, pri ich nedostatku sú teda narušené, okrem iného, aj samotné erytrocyty.
Nedostatok týchto vitamínov môže byť spôsobený nevyváženou stravou, užívaním niektorých liečiv alebo nadmernou konzumáciou alkoholu. Nedostatok vitamínu B12 je pomerne vzácny, pretože je obsiahnutý prakticky vo všetkých potravinách živočíšneho pôvodu. Výnimky tak môžu tvoriť najmä vegáni a ľudia dodržiavajúci iné striktné formy vegetariánstva.
Aké typy vegetariánstva existujú? To sa dozviete v článku Ako sa medzi sebou líšia jednotlivé typy vegetariánstva?
Zvláštnym typom je tzv. perniciózna anémia, ktorá má autoimunitný podklad. V žalúdku sa za normálnych okolností tvorí vnútorný faktor, ktorý je potrebný na vstrebávanie vitamínu B12 v čreve. Pri pernicióznej anémii však telo tvorí protilátky proti parietálnym bunkám, ktoré tento vnútorný faktor vylučujú. Dôsledkom toho je stav, pri ktorom sa nemôže vitamín B12 efektívne vstrebať, aj keď je v strave obsiahnutý v dostatočnom množstve.
3. Hemolytická anémia
V prípade hemolytickej anémie sú červené krvinky v tele zničené vyššou rýchlosťou, než môžu byť produkované. K tomuto stavu dochádza napr. pri autoimunitnom ochorení, pôsobení fyzikálnych vplyvov alebo chemických látok, po expozícii niektorým toxínom alebo pri užívaní niektorých liečiv.
Aké sú typické príznaky chudokrvnosti?
Príznaky anémie sa môžu u jednotlivých osôb značne líšiť a závisia napríklad aj od prítomnosti ďalších ochorení. Čo sa týka klinického obrazu, nedostatok kyslíka v tkanivách môže cez spätnú väzbu spustiť kompenzačné mechanizmy, ktoré dodávku krvi a kyslíka do tkanív navýšia, ale pre organizmus predstavujú záťaž – napr. tachykardia (zrýchlenie srdcového tepu), hyperventilácia (zrýchlenie).
U pacientov sa môže vyskytnúť aj bledosť, únava, celková slabosť, studené ruky a nohy alebo časté závraty a motanie hlavy.
Trápia vás studené ruky a nohy? Detailnejšie informácie o tomto stave sa dozviete v článku Studené ruky a nohy: Ako sa ich zbaviť a kedy môžu značiť problém?
Aké sú možnosti liečby anémie?
Terapia chudokrvnosti závisí od príčiny jej vzniku a ďalších pridružených ochorení. V prípade črevných zápalov, celiakie či iných chronických ochorení narúšajúcich vstrebávanie živín je nutné riešiť primárnu príčinu problému. Lekár tiež môže predpísať špeciálne „silnejšie“ suplementy s obsahom železa, ktoré nie sú voľnopredajné.
Vo vážnych prípadoch môžu byť podávané aj liečivá určené na stimuláciu produkcie červených krviniek v kostnej dreni alebo krvnej transfúzie. V prípade pernicióznej anémie je tiež nutné aplikovať vitamín B12 injekčne do svalov. Terapia hemolytickej anémie často zahŕňa krvnú transfúziu a prípadne podanie steroidov, ktoré pri autoimunitnom ochorení utlmia činnosti imunitného systému.
Pokiaľ je anémia spôsobená nedostatkom špecifických živín bez zjavnej vnútornej príčiny, je na mieste upraviť svoj jedálniček a zvážiť, aspoň prechodne, suplementáciu týchto nutrientov v podobe doplnkov stravy.
Aké potraviny zaradiť do jedálnička?
Železo
Železo sa v strave vyskytuje v dvoch formách – hémovej a nehémovej. Z hľadiska efektivity vstrebávania je na tom oveľa lepšie hémové železo, ktoré sa nachádza v živočíšnych potravinách. Najlepšími zdrojmi železa je hovädzie mäso, pečeň alebo vajcia. Z rastlinných zdrojov môžete siahnuť po celozrnných cestovinách, červenej šošovici alebo tmavej čokoláde. Vstrebávanie železa môžete podporiť aj súčasnou konzumáciou vitamínu C.
Podrobnejšie informácie o obsahu železa v potravinách a jeho zdrojoch nájdete v článku Nedostatok železa: čo spôsobuje a ako ho doplniť?
Kyselina listová
Kyselinu listovú nájdete najmä v listovej zelenine, orechoch, semenách alebo strukovinách. Ďalšie informácie o jej funkcii v organizme a potravinových zdrojoch nájdete v článku Na čo v organizme slúži kyselina listová? Benefity, zdroje a riziká
Vitamín B12
Ako už bolo povedané, vitamín B12 sa vyskytuje takmer vo všetkých potravinách živočíšneho pôvodu. Najbohatšími zdrojmi sú najmä mäso, vajcia alebo mliečne výrobky. Jeho nedostatok je pomerne vzácny, môže sa však rozvinúť u vegánov, tehotných žien, seniorov či osôb s poruchou vstrebávania tohto vitamínu. Podrobnejšie informácie o (ne)zmysle jeho suplementácie sa dozviete v článku Má zmysel suplementovať vitamín B12?
Čo si z toho odniesť?
Anémia je pomerne rozšírený stav, ktorý je častejší u žien a detí. Najbežnejším typom je tzv. sideropenická anémia, ktorá je spôsobená nedostatkom železa, existuje však mnoho typov anémie.
Liečba vždy závisí od príčiny vzniku anémie a môže zahŕňať úpravu jedálnička a suplementáciu niektorých živín. V prípade, že chudokrvnosť sprevádza iné ochorenie, je nutné vždy riešiť primárnu príčinu jej rozvoja.