Pikantné jedlá v lete: prečo sú pre teplejšie podnebie typické?

overil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáre
Pikantné jedlá v lete: prečo sú pre teplejšie podnebie typické?
Obrázok z Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Ostrosť v jedle je vnímaná podráždením piateho hlavového nervu.
  • Používanie pálivého korenia je podľa vedcov pevnou súčasťou kultúry mnohých národov v tropickej klíme.
  • Pálivé látky v jedle môžu vyvolať tzv. gustatorické potenie.

Kde sa v jedle berie „ostrosť“?

Korenie je všeobecne definované ako prísady prevažne rastlinného pôvodu, ktoré sa pridávajú do pokrmov za účelom zvýraznenia chuti a dodania arómy. Tieto prísady tiež spravidla nemajú veľký význam v podobe obohatenia pokrmu o makronutrienty, ale skôr o senzorické vlastnosti či prípadne bioaktívne látky.

Jednou z komponentov chuti je aj ostrosť (príp. štipľavosť, pikantnosť) – tento vnem je vyvolaný podráždením trojklaného nervu (nervus trigeminus) , ktorý inervuje, okrem iného, najmä oblasť ústnej a nosovej dutiny. V jedle existuje mnoho zlúčenín, ktoré môžu túto ostrosť vyvolať, krátky zoznam najznámejších uvádza nasledujúca tabuľka.

Iritant (dráždivá látka) Potravinový zdroj
Kapsaicín Čili
PiperínČierne korenie
Gingerol/Zingeron Zázvor
Allyl‑izotiokyanát Horčica, chren, reďkovky
Cinnamaldehyd Škorica
Kyselina octová/citrónová Ovocie, nápoje

Nervové zakončenia v oblasti tváre, a teda aj ústnej a nosnej dutiny, „zbierajú“ informácie o vnemoch chemickej i nechemickej povahy, ktoré putujú práve do piateho hlavového trojklaného nervu. Látky vyznačujúce sa ostrosťou z evolučného hľadiska vyvolávajú skôr negatívny efekt, a to najmä pri vyššej koncentrácii. Dostaviť sa môže nadmerné slinenie, potenie, nekomfort alebo dokonca bolesť. Tieto vnemy dávajú do vyšších poschodí nervového systému signál, že bolo pravdepodobne požité niečo potenciálne nebezpečné a organizmus by sa mal takej potravy zbaviť.

Od evolučného nebezpečenstva až po vyhľadávaný chuťový vnem

V priebehu storočí sa však u človeka vyvinul mechanizmus znášanlivosti pálivých vnemov a v niektorých prípadoch dokonca ich vyhľadávania. Mechanizmus tejto zmeny nie je úplne jasný, predpokladá sa však, že pravidelná konzumácia pokrmov, ktoré obsahujú iba malé množstvo dráždivých látok môže viesť k adaptácii. Druhá pravdepodobná teória počíta tiež s tým, že konzumácia pálivých jedál vytvára celostný pozitívny zážitok – napr. kombinácia s ďalšími chuťami pokrmu, spojenie štipľavosti s následným príjemným pocitom nasýtenia po jedle alebo aj podpora trávenia cez zvýšenú sekréciu slín a tráviacich štiav.

Znášanlivosť pálivých vnemov však nie je u všetkých ľudí rovnaká a vo veľkej miere sa tu prejavujú genetické aj individuálne faktory. Rovnako ako pri vnímaní základných chutí aj pre senzitivitu k pálivým látkam je kľúčový počet receptorov bolesti, od ktorého sa odvíja intenzita vnímanej chuti. Ďalšie rozdiely sa môžu vyskytnúť aj v rámci pohlavia, keď muži vo všeobecnosti vnímajú pálivosť čili menej intenzívne ako ženy. Úlohu môžu hrať aj ďalšie faktory, ako je vnímavosť daného človeka k fyzickému i psychickým javom vo svojom tele alebo aj sociálny aspekt. Pokiaľ je totiž človek od narodenia členom komunity, pre ktorú je používanie pálivého korenia typické, pravdepodobne bude k týmto vnemom znášanlivejší.

Pikantné jedlá v lete: prečo sú pre teplejšie podnebie typické?

Prečo je pre teplú klímu typické používanie pálivého korenia?

Mnoho nezávislých pozorovaní potvrdilo, že pre oblasti s teplou klímou je typická konzumácia silne korenených jedál, ktorých zložkou je spravidla aj minimálne jedna z vyššie uvedených látok spôsobujúca ostrosť pokrmu. Príkladom môže byť napr. Thajsko, Indonézia, India, Mexiko alebo Karibské štáty. Vysvetlenie už ale také jednoznačné nie je.

Vedci pracujú napr. s hypotézou, že mnohé korenia obsahujúce pálivé zlúčeniny majú antimikrobiálny účinok a ľudia sa týmto spôsobom môžu chrániť pred alimentárnymi nákazami, ktoré sú v oblastiach s vysokými teplotami veľmi časté. V skorších dobách to pravdepodobne bol jeden z hlavných dôvodov, avšak pri dnešnej technologickej vyspelosti by toto opatrenie už nebolo na mnohých miestach potrebné. Konzumácia tradičných korenených jedál však napriek tomu pretrváva aj v rozvinutých oblastiach, a výskumníci sa preto prikláňajú k teórii, že tento spôsob prípravy jedál je jednoducho hlboko zakorenený v kultúre danej komunity.

Ďalšia možná hypotéza znie, že ostré jedlá pomáhajú ľuďom viac sa potiť a v horúcom počasí sa teda aj efektívnejšie ochladzovať. Odborná literatúra skutočne poukazuje na tzv. gustatorické potenie, ktoré bolo pozorované, okrem iného, práve pri ostrých jedlách. Tento typ potenia je typický najmä pre oblasť hlavy a krku, často je sprevádzaný začervenaním kože a rozvíja sa pravdepodobne na základe aktivácie receptorov bolesti. Tento efekt je zreteľný najmä v teplej klíme – pri nižšej okolitej teplote jeho intenzita klesá. Miera schopnosti zapojenia gustatorického potenia do celkového procesu termoregulácie však nie je doposiaľ úplne objasnená, zdá sa ale, že mechanizmy stojace za spustením potenia spôsobené horúčavou a konzumáciou ostrých jedál, sa líšia.

6 jednoduchých pikantných receptov

Ak chcete podráždiť svoje chuťové poháriky a dopriať si ostrejšie jedlo, môžete sa inšpirovať našimi receptami:

Čo si z toho odniesť?

Ostrosť a štipľavosť má v jedle pôvod v špecifických zlúčeninách, ktoré cez receptory bolesti v ústnej a nosovej dutine dráždia tzv. trojklaný hlavový nerv. Napriek tomu, že tieto vlastnosti by v skorších dobách boli varovným signálom pre konzumáciu nebezpečnej potravy, ľudstvo si postupom času na ostré chuťové vnemy zvyklo a v mnohých prípadoch ich dokonca vyhľadáva.

Na základe genetického, osobnostného a kultúrneho pozadia však nie všetci ľudia znášajú štipľavé vnemy z jedla rovnako intenzívne.

Cestovateľská hnačka: Ako si nenechať pokaziť dovolenku?
Cestovateľská hnačka: Ako si nenechať pokaziť dovolenku?
Hnačka je najčastejšou zdravotnou komplikáciou cestovateľov – podľa štatistík postihuje viac ako 60 %. Čo je príčinou rozvoja cestovateľskej hnačky, kedy vyhľadať lekára a ako jej najlepšie predchádzať?
Výkyvy teplôt a ich vplyv na zdravie srdca: kto by si mal dať pozor?
Výkyvy teplôt a ich vplyv na zdravie srdca: kto by si mal dať pozor?
Jar je v rámci počasia a vonkajších teplôt typicky dynamickým obdobím. Vedeli ste však, že výrazné kolísanie teplôt znamená pre vaše telo záťaž? Na pozore by sa tak mali mať nielen ľudia s ochorením srdca a ciev.
Chuťové preferencie: Kedy vznikajú a čo môže ovplyvňovať vnímanie chutí?
Chuťové preferencie: Kedy vznikajú a čo môže ovplyvňovať vnímanie chutí?
Máte aj vy nejaké jedlo, ktoré ste v detstve neznášali, no teraz sa ho neviete nabažiť? Kedy sa vôbec začínajú chuťové preferencie formovať? To, a ešte oveľa viac, sa dozviete v novom článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Nie každý má to šťastie, že si môže všetky jedlá nachystať v priebehu dňa. Ak máte na obed len pár minút, a často ho tak riešite niekde v rýchlom občerstvení, máme pre vás riešenie v podobe krabičiek. Pomocou krabičkovania môžete aj pohodlne a jednoducho chudnúť.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Železa v tele moc nemáme, aj napriek tomu je pre fungovanie organizmu nepostrádateľné. Aké funkcie v tele železo plní az akých potravín ho najlepšie doplníme?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
Čo jesť pri zápche? 6 skupín potravín proti zápche
Čo jesť pri zápche? 6 skupín potravín proti zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.