- Sezónne potraviny označujú potraviny, ktoré dozrievajú (a sú následne zberané) v danom ročnom období.
- Tento druh stravovania vedie k lepšej chuti, vyššiemu percentu prospešných látok, ale aj hospodárnosti, pretože miestne sezónne produkty sú často lacnejšie.
- Zároveň ide o efektívny spôsob ochrany životného prostredia.
O čo ide a prečo by sme ich mali jesť?
Určite ste už niekedy počuli pojem sezónna potravina. Čo presne to však znamená? Ako názov vypovedá, rozumejú sa po ním čerstvé produkty, ktoré sa zberajú a sú pripravené na konzumáciu počas konkrétneho ročného obdobia. Tento koncept vychádza z prirodzeného cyklu rastu a dozrievania ovocia, zeleniny a ďalších plodín, ktoré sú ovplyvnené faktormi, ako sú klíma, počasie a pôdne podmienky. Sezónne stravovanie teda znamená konzumáciu potravín, ktoré sú v danej dobe a oblasti zrelé a pripravené na zber (namiesto dovážaných z iných častí sveta).
Čo na jar napriek intenzívnej propagácii rozhodne nerobiť, sa dozviete v článku Najpopulárnejšie jarné detoxy organizmu: prečo si na ne dať pozor?
Ďalšie dôvody, prečo sa zamerať na sezónne potraviny
- Lepšia chuť – sezónne potraviny sú často výživnejšie ako ich mimosezónne náprotivky, pretože môžu prirodzene dozrieť a nie sú vystavené preprave alebo skladovaniu počas časovo náročného transportu
- Ekonomická efektivita – miestne produkty sú často lacnejšie a je ich v sezóne viac
- Možnosť vyššej koncentrácie vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov
- Lepšia textúra
- Udržateľnejšie poľnohospodárstvo a komunitný rozvoj
- Zníženie uhlíkovej stopy
7 príkladov jarných sezónnych potravín
- Listová zelenina (špenát, jarná cibuľka, mladý šťaveľ, rebarbora): obsahujúci vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie kostí, kardiovaskulárny a imunitný systém.
- Bylinky (mäta, petržlen, koriander, bazalka): bohaté na antioxidanty a esenciálne oleje, ktoré podporujú správnu funkciu tráviacej sústavy a pridávajú do jedla lahodnú chuť a vôňu.
- Asparagus/špargľa: skvelý zdroj vitamínu K, vlákniny a antioxidantov, podporujúce zdravie srdca i kostí.
- Koreňová zelenina (mrkva, zemiaky, reďkovky): obsahuje vlákninu (napomáha udržaniu stabilnej hladiny cukru v krvi), vitamíny A a C, minerálne látky draslík a horčík.
- Jahody: bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, podporujúce zdravý kardiovaskulárny, imunitný a tráviaci systém. Hlavná sezóna ich zberu síce typicky začína júnom, pri pestovaní v skleníku sa však na šťavnaté plody môžete tešiť už skôr.
- Fenikel: obsahuje éterické oleje, pomáhajúce upokojiť tráviace problémy (nadúvanie a kŕče). Zároveň má diuretické vlastnosti, ktoré podporujú zdravý krvný tlak. Ďalšími benefitmi sú antioxidanty, ako sú vitamín C či flavonoidy.
- Artičoky: obsahujú látky cynarín a silymarín, ktoré podporujú produkciu žlče, a tým napomáhajú činnosť pečene. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty (kyselinu chlorogenovú a kvercetín).
Ako sa popasovať s jarnou únavou, poradí článok Trápi vás jarná únava? Týchto 8 tipov pomôže!
A čo z takýchto potravín vykúzliť?
Príklady raňajok
- Omeleta s mladým špenátom, jarnou cibuľkou, paradajkami a celozrnným pečivom
- Celozrnný toast s avokádom, údeným lososom a petržlenom
- Proteínové smoothie z jahôd, rebarbory a ovsených vločiek
Príklady desiat (alebo olovrantov)
- Plátok celozrnného chleba s domácim hummusom a reďkovkami
- Ovocný šalát (opäť môžete využiť jahody či čerešne)
Príklady obedov
- Šalát s grilovaným kuracím mäsom, avokádom a dresingom na báze olivového oleja a citrónovej šťavy
- Zemiaková kaša s kôprom, petržlenom a kuracími prsami
Príklady večerí
- Pečený losos s restovaným feniklom a mladými zemiakmi
- Quinoa šalát s artičokmi, paradajkami a bazalkovým pestom
Tipy na ďalšie jarné recepty (aj s návodmi) nájdete v našej sekcii Jarné recepty ð¸!
Čo si z toho odniesť?
Sezónne potraviny, teda tie, ktoré sa zberajú a sú pripravené na konzumáciu počas daného ročného obdobia (a oblasti), ponúkajú množstvo potenciálnych benefitov. Okrem vyššej kvality a skvelej chuti sem spadá ekonomická stránka veci (v sezóne je takýchto potravín vyššie množstvo), rovnako ako podpora miestneho hospodárstva, udržateľnejšie poľnohospodárstvo i zníženie ekologickej stopy.