- Perlivé nápoje sú známe svojim osviežujúcim a príjemným pôžitkom z pitia.
- Pojem „perlivé" sa používa na označenie sýtených nápojov, ktoré sú napustené oxidom uhličitým, a vytvárajú tak charakteristické bublinky a bublinkový efekt.
- Také drinky či nápoje zahŕňajú širokú škálu výrobkov od perlivej vody po limonády a sódovky, ktoré môžu mať rôzne dopady na ľudský organizmus.
Popularita perlivých nápojov a dôvody ich obľúbenosti
Perlivé nápoje, známe tiež ako sýtené, sa stali celosvetovo obľúbenými vďaka niekoľkým faktorom. Okrem toho, že ponúkajú osviežujúcu chuť a možno ich získať v širokej ponuke príchutí vrátane koly, limonád s ovocnou príchuťou a perlivých vôd, sú tiež široko dostupné, ľahko i cenovo dosiahnuteľné a hojne marketingovo propagované (taká Coca‑Cola dá za svoje reklamy ročne až 4,7 miliardy dolárov ).
Nejde však iba o nápoje plné cukru či umelých sladidiel – napríklad neochutená perlivá voda ponúka kvalitnú a osviežujúcu alternatívu „obyčajnej vody“. Minerálne vody navyše zaisťujú prísun minerálnych látok, ako horčík, vápnik, sodík či draslík.
Podrobnejšie informácie o frekventovanej konzumácii limonád nájdete v článku Pravidelné pitie limonád: Aké so sebou nesie riziká?
5 potenciálnych benefitov
- Zmiernenie nevoľnosti: hoci u niektorých osôb môžu bublinkové nápoje žalúdočné problémy vyvolávať, v niektorých prípadoch môžu zmierniť pocity nevoľnosti, nadúvanie alebo zažívacie ťažkosti.
- Zlepšenie pocitu sýtosti: perlivé nápoje majú údajne zvyšovať pocit sýtosti – v tokijskej štúdii z roku 2012 sa tento výsledok potvrdil (v porovnaní s neperlivou vodou). Na potvrdenie týchto výsledkov sú však potrebné rozsiahlejšie štúdie.
- Pomoc pri zápche: opäť ide skôr o zmiernenie príznakov. Potvrdzuje to napríklad dvojtýždňový výskum na 40 starších dospelých, ktorí prekonali mozgovú príhodu. Priemerná frekvencia vyprázdňovania sa v skupine pijúcej sýtenú vodu takmer zdvojnásobila (v porovnaní so skupinou, ktorá pila vodu z vodovodu). Navyše existujú ďalšie dôkazy, že perlivá voda môže redukovať príznaky zažívacích ťažkostí, vrátane bolesti žalúdka.
- Môže zvýšiť mieru hydratácie a osvieženia: perlivé nápoje sú mnohými považované za príjemné spestrenie, a môže sa tak stať, že ich budú piť ochotnejšie ako bežnú vodu. Ako základ pitného režimu je ale kľúčové piť predovšetkým tie nesladené a aj bez ďalších prídavných potravinárskych látok.
- Zjednodušuje prehĺtanie: niektoré menšie štúdie preukázali, že sýtená voda môže pomôcť zlepšiť schopnosť prehĺtania u osôb s dysfágiou alebo problémami s prehĺtaním. V štúdii z roku 2016 mala najväčšiu schopnosť stimulovať nervy zodpovedné za prehĺtanie práve sýtená voda. V inej štúdií, zaoberajúcej sa jedincami s potrebou odstránenia „guče“ v hrdle – pocit „niečoho“ v zadnej časti orofaryngu alebo nosohltana je častým dôvodom pre odporúčanie návštevy na otorinolaryngológii – bolo preukázané, že práve sýtené nápoje, konkrétne sýtená voda, najlepšie pomohla s prebiehajúcimi príznakmi.
Informácie o atraktívnych iontových nápojoch poskytne článok Iónové nápoje: Kedy má zmysel ich piť, a kedy sú naopak zbytočné?
3 riziká perlivých nápojov
- Žalúdočné problémy: najmä u jedincov citlivejších na gastrointestinálne problémy môže sýtenie perlivej vody, kofeín a vysoký obsah cukru v niektorých nápojoch spôsobiť krátke, ale nepríjemné vedľajšie účinky, ako je grganie, nadúvanie, plynatosť a bolesť žalúdka. V takých prípadoch je teda na mieste konzumáciu znížiť alebo prejsť na neperlivú vodu.
- Zubné problémy: v prípade sladených minerálok či sódoviek môže pri dlhodobom a nadmernom užívaní dôjsť k narušeniu zubnej skloviny. Na minimalizáciu týchto vplyvov je dôležité vyberať bežné vody a minerálne vody bez pridaného cukru, alebo obsahu niektorých kyselín (napríklad Coca‑Cola obsahuje kyselinu fosforečnú).
- Skryté cukry: ako sme naznačili vyššie, niektoré sladené perlivé vody môžu do vášho jedálnička dodávať nežiaduci cukor, čo môže viesť k priberaniu na hmotnosti či vzniku zubného kazu. Alternatíva so sladidlami je v takom prípade lepším variantom, nadmerná konzumácia však aj tak spôsobuje vedľajšie účinky spojené s tráviacimi ťažkosťami (hnačka a pod.).
Sú niektoré sladidlá lepšie ako cukor? To a ďalšie informácie sa dozviete v článku Pravda o umelých sladidlách! Priberá sa po nich a zvyšujú chuť do jedla?
A čo na to veda?
Minerálne vody: štúdia z roku 2021 zaoberajúca sa nefrologickým a urologickým zdravím zdôrazňuje význam povedomia o pomere a funkcii minerálnych látok v balenej minerálnej vode a ich možného vplyvu na zdravie. Hoci uznáva všeobecné benefity, je dôležité mať na pamäti potenciálne riziká a v prípade, že máte problémy s obličkami či močovými cestami, sa vždy poradiť so svojím lekárom či iným odborníkom o primeranom príjme minerálnych látok v rámci stravy a pitného režimu.
Ako je to teda s minerálkami? Podrobnejšiu odpoveď nájdete v článku Sú minerálky zdravé?
Ochutené perlivé nápoje: birminghamský výskum s názvom „Erozívny potenciál ochutených perlivých nápojov“ sa zameriava na možnú degradáciu kvality zubnej skloviny v prípade pravidelnej konzumácie ochutených perlivých nápojov. Výsledky sa odvíjajú predovšetkým podľa úrovne pH – štúdia naznačuje, že zatiaľ čo neochutená perlivá voda má minimálny vplyv na zdravie zubov, prídavok látok znižujúcich pH môže erozívny potenciál zvýšiť.
Perlivá voda: štúdia z roku 2017 skúmala vplyv perlivej vody na správanie intraluminálnej formulácie a systémovú účinnosť liečiva. V ľudskej reči – akým spôsobom bublinková voda reaguje na rôzne typy liečiv. Napríklad pri paracetamole, ktorý je bežne používaným liekom proti bolesti a nájdete ho v Paralene, Coldrexe či Valetole, viedlo požitie s perlivou vodou k rýchlejšej a stabilnejšej absorpcii. Štúdia však naznačuje, že pri niektorých liekoch to môže byť naopak a je potrebný ďalší výskum.
Ako vyhrať nad migrénami či opicou (a prírodne) poradí článok Ako sa zbaviť bolesti hlavy bez práškov!
Čo si z toho odniesť?
Perlivé nápoje sú veľmi populárnym prvkom jedálnych lístkov mnohých jedincov – treba vziať do úvahy ich benefity rovnako ako možné riziká. Iste stojí za zmienku ich priaznivý vplyv na žalúdočné problémy, zvýšenie pocitu sýtosti a pomoc pri zápche. No pre niekoho s citlivejším zažívaním môže ich konzumácia zahŕňať žalúdočné problémy, pre iných zase možné poškodenie zubov a v prípade limonád či iných sladkých nápojov nadbytočný príjem cukru a skrytých sladidiel. Vedecké štúdie tak odporúčajú uvážlivý prístup k ich konzumácii s ohľadom na individuálne zdravotné podmienky a potenciálne interakcie s liekmi.