Chcete schudnúť a hľadáte ideálny návod či spôsob, ako chudnutie čo najrýchlejšie docieliť? Poznáme to – čoraz krajšie a slnečnejšie počasie nás láka, aby sme konečne začali tráviť viac času vonku a naladili sa na letnú náladu. Lenže leto znamená menej oblečenia, plavky, dovolenku a náhlu túžbu žiť v kúzelníckom svete, kde by sa forma dala jednoducho pričarovať alebo nechcený tuk odčarovať.
Namiesto googlenia „najúčinnejších diét“, kvôli ktorým budete akurát prepadať zúfalstvu, sme sa rozhodli dať vám bezpečný návod, ako v rozumných medziach čo najrýchlejšie schudnúť aj z toho dôvodu, že spojenie „ako čo najrýchlejšie schudnúť“ je jedným z najvyhľadávanejších otázok na Google.
Čo sa v dnešnom článku dozvieme?
Prečo nie je dobrý nápad nasledovať rady od hviezd nielen zo sociálnych sietí
Ako schudnúť čo najrýchlejšie - krok za krokom
Či sú nutričné aplikácie kľúčom k úspešnému chudnutiu
Prečo by sme si mali zostaviť vlastný jedálniček
Ako môžeme chudnutiu pomôcť a prečo chudnúť rýchlo nemusí byť vždy zle
Ako najrýchlejšie schudnúť?
Nesnažte sa napodobňovať Beyoncé, ktorá pri chudnutí nejedla sacharidy, cukor, mliečne výrobky, mäso, ryby a nepila alkohol. A vlastne nenapodobňujte ani nikoho iného ...
Najväčším faktorom úspechu je správne poskladaná a minimálne spracovaná strava, kde sú všetky makroživiny aj mikroživiny. Aby sme schudli, nepotrebujeme vyraďovať mliečne výrobky alebo sacharidy, pokiaľ k tomu nemáme opodstatnené zdravotné dôvody.
Chudnúť môžeme aj spontánne, stačí si osvojiť zopár praktických rád. Pokiaľ ale chceme výsledky naozaj čo najrýchlejšie, na všeobecné rady a odporúčania nie je čas. Viac o tom, ako môžete začať spontánne chudnúť, sa dočítate v článku s názvom 10 jednoduchých rád, ako začať zdravo jesť a cvičiť
S čím začať? Čo najpresnejšie si určíme energetický príjem!
Zo všetkých súhrnných štúdií jasne vyplýva, že je to práve príjem energie so správne rozloženými makroživinami, ktorý určuje, či budeme chudnúť, priberať alebo si hmotnosť držať. Energetický príjem si ľahko vypočítame jedným z týchto 3 overených spôsobov:
1. Zapisovanie si jedla do nutričných aplikácií
Najefektívnejšou metódou, ako zistiť svoj energetický príjem, je týždenný zápis všetkého, čo zjeme a vypijeme do nutričných tabuliek, ako je myfitnesspal alebo kalorické tabuľky. V nedeľu ráno sa zvážime a za rovnakých podmienok situáciu opakujeme za týždeň. Váha zostala rovnaká? Potom príjem energie zo zapísaného týždňa sčítame, vydelíme ho číslom 7 a máme svoj optimálny priemerný kalorický príjem.
Keď sa budeme sledovať, uvidíme, že jeme oveľa viac, než si myslíme. Musíme byť sami k sebe naozaj poctiví, pretože väčšina ľudí má tendenciu skutočný príjem energie podhodnocovať, a tak jedia viac, než si myslia.
Zoberme si modelový príklad Peťa, ktorý má 88 kg, 175 cm a má 25 rokov. Peťo za týždeň vážil za rovnakých podmienok rovnako, a keď sa pozrel do nutričnej aplikácie (ktorú si poctivo vyplňoval), spočítal si príjem v jednotlivé dni (3 000 + 4 000 + 3 500 + 2 500 + 2 500 + 2 500 + 2 500 = 20 500) a následne tento príjem vydelil počtom dní (7), dostal číslo 2 929 kcal.
Teraz si teoreticky stanovíme hodnotu bazálneho metabolizmu, ktorú odhadneme pomocou unisex vzorca vychádzajúceho z nasledujúcej priemernej avšak jednoduché rovnice:
Optimálny energetický príjem = váha (kg) x 22 x faktor aktivity (1,2 – 2,4)
Priemerný faktor aktivity je pre bežného človeka v rozmedzí 1,3 – 1,6.
Peťo (88 kg, 175 cm a 25 rokov) má sedavé zamestnanie a väčšinu dňa sedí pri počítači, ale po zvyšok dňa je celkom aktívny. Zhruba trikrát týždenne ide do fitka, chodí na prechádzky, občas sa prejde aj na bicykli, ale žiadnemu športu sa bližšie nevenuje. Jeho priemerný faktor aktivity bude zhruba 1,5.
Peťov energetický príjem = 88 x 22 x 1,5 = 2 900 kcal
Ešte presnejšou metódou stanovenia energetického výdaja bude určenie presného množstva energie vynaloženého na šport a ďalšie fyzické aktivity, ktoré pripočítate k bazálnemu metabolizmu.
Tabuľka pre odhad náročnosti životného štýlu a faktora aktivity
Náročnosť životného štýlu
Typ aktivity
Faktor aktivity
Energetický výdaj (kcal/kg/deň)
Veľmi ľahká
Sedenie a státie, šoférovanie, študent, kancelárske práce, písanie, varenie, maľovanie
1,3 muži 1,2 ženy
31 30
Ľahká
Chôdza (4 – 5 km/h), stolár, elektrikár, práca v reštaurácii, domáce práce, golf, stolný tenis
1,6 muži 1,5 ženy
38 35
Stredná
Chôdza (5,6 – 6,4 km/h), práca na záhradke, cyklistika, lyžovanie, tenis
1,7 muži 1,6 ženy
41 37
Ťažká
Chôdza do kopca, ťažká manuálna práca, basketbal, futbal, horolezectvo
2,1 muži 1,9 ženy
50 44
Mimoriadna
Profesionálni športovci
2,4 muži 2,2 ženy
58 51
Tabuľka aktivít pre hrubý odhad energetického výdaja (Bernacikova, et al. 2013; Wildman & Miller, 2004).
Teraz poznáme energetický príjem, na ktorom si držíme váhu. Peťo zistil, že jeho optimálny príjem je zhruba priemerných 2 900 kcal. Keď chceme chudnúť, je fajn sa udržiavať v kalorickom deficite v rozmedzí 15 – 20 % energetického príjmu. Najrýchlejšia cesta, ktorá je zároveň aj na hranici udržateľnosti, je zníženie energie o 30 %.
Energetický príjem v deficite = optimálny energetický príjem x 0,7
Bielkoviny prijímajte v rozmedzí okolo 2 g/kg telesnej hmotnosti. Niektoré práce však ukazujú, že pre čo najefektívnejšie udržanie svalov počas chudnutia môžeme ísť až k hodnotám 2,4 g/kg telesnej hmotnosti. Samozrejmosťou je aj silový tréning, ktorý sám o sebe dokáže stimulovať svaly k rastu a príjem bielkovín by mal byť rozdelený zhruba do 5‑6 porcií počas dňa so zastúpením 20‑40 gramami bielkovín. S príjmom bielkovín nám v pohode môže pomôcť srvátkový alebo rastlinný vegan proteín. Vzhľadom k tomu, že bielkoviny majú aj najväčšiu zasycovaciu schopnosť, ich zvýšeným príjmom minimalizujeme aj pocit hladu počas chudnutia.
Peťo by tak mal za deň prijať zhruba 160 (192) gramov bielkovín, čo je 640 (776) kcal.
Tuky
Príjem tukov by mal spadať do rozmedzia 20 – 30 % energetického príjmu (EP) a naozaj by sme nemali ísť pod 20 % z celkového energetického príjmu. Tiež svoju úlohu hrá preferencia príjmu tukov alebo sacharidov, to je už čisto na vás. Opäť by sme mali voliť kvalitné zdroje tukov ako orechy, avokádo, ryby (tuniak ...), vajcia a chudé mäso.
Peťo sa rozhodol mať v strave viac tukov a bude tak mať v strave 30 % EP z tukov. U Peťa vypočítame príjem tukov nasledovne: 2 030 x 0,3 = 609 kcal, 67 gramov tukov.
Sacharidy
Všeobecne platí, že by sacharidy mali tvoriť zhruba 40 – 50 % nášho denného energetického príjmu. Príjem sacharidov si jednoducho dopočítame po zahrnutí príjmu bielkovín a tukov. Dôležité je vyberať si kvalitné zdroje sacharidov, ako sú celozrnné obilniny, kvalitné pečivo, strukoviny, pseudoobilniny, ovocie a zelenina.
Peťo si zvolil prijímať 30 % energie z tukov. Jeho denný príjem sacharidov vypočítame nasledovne: 2 030 - (640‑776 - bielkoviny) - (609 - tuky) = 645‑781 kcal, 161‑196 gramov sacharidov
Vláknina
Uprednostňovaním kvalitných zdrojov sacharidov si tiež zaistíme dostatočný príjem vlákniny, ktorý by mal byť na úrovni 30 – 35 gramov za deň. Vláknina nielenže prospieva zdravému zažívaniu, ale tiež nám pomáha cítiť sa viac sýto, takže budeme pociťovať menší hlad, než by sme pociťovali bez vlákniny.
Ako si poskladať jedálniček na chudnutie na mieru?
Raňajky:Proteínové palacinky (50 g) na ghee (5 g) s Milko Grécky jogurt (50 g), s banánom (60 g), malinami (30 g) a čučoriedkami (30 g) Občerstvenie I: Kaiserka (60 g), Almette (10 g), šunka najvyššej akosti (40 g), plátok eidamu (17 g), paradajky (100 g) a ľadový šalát (50 g) Obed:Červená šošovica (50 g - syrová), Cícer (scedený z plechovky 100 g alebo surový cca 50 g) olej (10 ml) + indické korenie, zeleninový šalát‑mix (200 g) Občerstvenie II: Cottage (150 g) s reďkovkami (50 g), uhorkou (100 g) a celozrnným žitným chlebom (42 g) Občerstvenie III:Proteínový nápoj po tréningu (30 g) Večera: Zeleninový šalát s mixom zeleniny (250 g), vajcom natvrdo (50 g), Mozzarella Light (62,5 g — polovica balenia), olivový olej (5 ml), kuracie prsia (50 g – surové), celozrnná bageta (60 g)
Energia sa + - bude líšiť v závislosti od kulinárskej úpravy a druhoch zvolenej zeleniny a pod.
A čo doplnky stravy?
Strava je základ a pri chudnutí tvorí spoločne so športom väčšinu úspechu. Jazýčkom na váhach úspechu môžu byť doplnky stravy. Každý spaľovač tuku má vo vašom dobre nastavenom pláne svoje opodstatnenie a je pomyselnou čerešničkou na torte kalorického deficitu. Pomáha spáliť viac kalórií v pokoji aj pri tréningu. Vďaka funkčnému zloženiu budete na tréningu aj viac motivovaní a nabudení podať intenzívnejší, koncentrovanejší a sústredenejší výkon.
Čo ďalej? Sledujte progres a na základe toho robte zmeny v strave alebo v pohybe
Teraz máme priemerne nastavený kalorický príjem vzhľadom k doterajšiemu priemernému životnému štýlu, ktorý môžeme naďalej podporiť väčšou športovou aktivitou.
Zápisom jedla do nutričných tabuliek uvidíme, koľko energie ešte zostáva a vďaka tomu sa toho o potravinách veľa naučíme.
Chudnutie podporíme čo najväčšiu možnú mierou bežného pohybu počas dňa.
Ak pridáme športovú aktivitu, je čas dať si pokojne menšiu desiatu navyše. Telo energiu zo desiaty využije prednostne pre regeneráciu.
Ako budeme chudnúť, bude sa tiež zmenšovať potreba energie, čo je dané menšou telesnou hmotnosťou a adaptáciou metabolizmu na nižší príjem. Preto by sme mali na túto skutočnosť pružne reagovať, keď sa chudnutie zastaví a znovu sa dostať do energetického deficitu.
Vážime sa zakaždým za rovnakých podmienok a to isté platí aj o meraní telesných parametrov (obvody pása, brucha, bokov, stehien a ďalších partií, ktoré chcete sledovať).
Progresová fotka ukáže, ako sa v čase meníme. Buďte konzistentní a vytrvalí.
Zastavilo sa chudnutie? Je čas skontrolovať kalorický príjem a prípadne ho upraviť.
Raz za 14 dní je fajn dať si refeed day, kedy cielene budeme jesť približne o 10 – 20 % viac energie ako potrebujeme na aktuálne udržanie hmotnosti, aby si telo oddýchlo a metabolizmus sa „nakopol“ vďaka zvýšeniu hormónov štítnej žľazy a leptínu (menší pocit hladu).
Ako zmierniť hlad a chute na nezdravé potraviny?
Rýchla redukcia telesnej hmotnosti sa nepáči hormónom hladu a sýtosti leptínu a ghrelinu, a tak nás môžu nabádať k vyššiemu kalorickému príjmu pre stimuláciu centra odmien v podobe príjmu potravín bohatých na tuk, cukor a soľ (Klok, 2007; Myers, 2010; Neseliler et al ., 2019).
Zdá sa, že fyzická aktivita na čele s cvičením pomáha udržať na uzde a pod kontrolou ghrelin („hormón hladu“). Máme tu tak ďalší dôvod, prečo je cvičenie v otázke chudnutie otázkou úspechu (Broom, 2007).
Môže sa rýchlosť chudnutia podpísať na udržaní hmotnosti po skončení chudnúceho programu?
Purcell zistil, že trikrát rýchlejšie chudnutie (15 % úbytok hmotnosti za 12 týždňov) sa negatívne nepodpíše na znovunabraní váhy za 144 týždňov v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá chudla konvenčným a pomalším spôsobom (15 % úbytok hmotnosti za 36 týždňov). Štúdie boli vykonávané na obéznych ľuďoch. U športovcov a u ľudí s nízkym % telesného tuku môže byť situácia odlišná, ale po schudnutí je kľúčové dostať sa na svoje kalorické optimum.
To podporuje myšlienku, že každý by si mal vybrať taký prístup k chudnutiu v rámci rozumných medzí, ktorý mu vyhovuje. Celkovo sa pravdepodobne budete musieť vysporiadať s väčším hladom, s čím vám môžu pomôcť potraviny, ktorých môžete zjesť celkom dosť, pretože obsahujú málo energie.
Schudnúť rýchlo nie je pre väčšinu z nás umenie, ale udržať si telesnú hmotnosť, to už chce trochu väčšie zručnosti a chápanie súvislostí. Točiť sa v kruhu diét k ničomu nie je, oveľa efektívnejšie je naučiť sa o jedle a životnom štýle premýšľať a správať sa takým spôsobom, aby sme sa neustále Netočili v kruhu, ale konečne sa z okov nezdravého životného štýlu dostali. Úspechu docielime poznaním potrebného množstva jedla konkrétne pre nás. Keď sa budeme sledovať, uvidíme, že jeme oveľa viac, než si myslíme.
Ako chudnúť? Zapamätajme si kľúčové body
Musíme zistiť svoju aktuálnu energetickú potrebu pomocou sebapozorovania a zápisom do nutričných tabuliek alebo výpočtom z rovnice = váha (kg) x 22 x faktor aktivity (1,2 – 2,4)
Výsledné číslo vynásobíme číslom 0,7. Takto si určíme 30 % energetický deficit, ktorý je považovaný za „agresívny“ tzv. na hrane s väčším rizikom straty svalovej hmoty pre fyzicky aktívnych ľudí.
Dodržiavaním niekoľkých pravidiel môžete zároveň postupne a natrvalo chudnúť. Zistite, aké kroky treba dodržiavať!
Príjem bielkovín si stanovíme v rozmedzí 2 – 2,4 g/kg telesnej hmotnosti
Príjem tukov by mal byť v rozmedzí 20 – 30 % celkovej energetickej potreby organizmu
Sacharidy by mali tvoriť zvyšok do vypočítaného energetického príjmu
Pomocou kalorických tabuliek alebo iných nutričných nástrojov si vytvoríme jedálniček s vypočítaným energetickým príjmom pre chudnutie
Sledujeme sa v čase, raz za 14 dní sa zvážime, premeriame a na základe toho potom stravu alebo pohyb upravíme (lepšie je vždy viac športovať než menej jesť).
Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., & Peacock, C. (2016). The effects of a high protein diet on indices of health and body composition – a crossover trial in resistance‑trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 13(1), 3. https://doi.org/10.1186/s12970‑016‑0114‑2
Bernacikova, M., Masarykova univerzita, & Fakulta sportovních studií. (2013). Regenerace a výživa ve sportu (1. vyd.). Brno: Masarykova univerzita.
Broom, D. R., Stensel, D. J., Bishop, N. C., Burns, S. F., & Miyashita, M. (2007). Exercise‑induced suppression of acylated ghrelin in humans. Journal of Applied Physiology, 102(6), 2165–2171. https://doi.org/10.1152…
Coutinho, S. R., With, E., Rehfeld, J. F., Kulseng, B., Truby, H., & Martins, C. (2018). The impact of rate of weight loss on body composition and compensatory mechanisms during weight reduction: A randomized control trial. Clinical Nutrition, 37(4), 1154–1162. https://doi.org/10.1016/j…
Garthe, I., Raastad, T., Refsnes, P. E., Koivisto, A., & Sundgot‑Borgen, J. (2011). Effect of two different weight‑loss rates on body composition and strength and power‑related performance in elite athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 21(2), 97–104.
Howarth, N. C., Saltzman, E., & Roberts, S. B. (2001). Dietary Fiber and Weight Regulation. Nutrition Reviews, 59(5), 129–139. https://doi.org/10.1111/j.1753‑4887.2001.tb07001.x
Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 20. https://doi.org/10.1186/s12970‑017‑0177‑8
Klok, M. D., Jakobsdottir, S., & Drent, M. L. (2007). The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review. Obesity Reviews: An Official Journal of the International Association for the Study of Obesity, 8(1), 21–34. https://doi.org/10.1111/j.1467...
Longland, T. M., Oikawa, S. Y., Mitchell, C. J., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2016). Higher compared with lower dietary protein during an energy deficit combined with intense exercise promotes greater lean mass gain and fat mass loss: a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 103(3), 738–746. https://doi.org/10.3945/ajcn…
Myers, M. G., Leibel, R. L., Seeley, R. J., & Schwartz, M. W. (2010). Obesity and Leptin Resistance: Distinguishing Cause from Effect. Trends in endocrinology and metabolism: TEM, 21(11), 643–651. https://doi.org/10.1016/j.tem…
Neseliler, S., Hu, W., Larcher, K., Zacchia, M., Dadar, M., Scala, S. G., … Dagher, A. (2019). Neurocognitive and Hormonal Correlates of Voluntary Weight Loss in Humans. Cell Metabolism, 29(1), 39‑49.e4. https://doi.org/10.1016/j…
Purcell, K., Sumithran, P., Prendergast, L. A., Bouniu, C. J., Delbridge, E., & Proietto, J. (2014). The effect of rate of weight loss on long‑term weight management: a randomised controlled trial. The Lancet. Diabetes & Endocrinology, 2(12), 954–962. https://doi.org/10.1016/S2213‑8587(14)70200‑1
Vink, R. G., Roumans, N. J. T., Arkenbosch, L. A. J., Mariman, E. C. M., & Baak, M. A. van. (2016). The effect of rate of weight loss on long‑term weight regain in adults with overweight and obesity. Obesity, 24(2), 321–327. https://doi.org/10.1002/oby…
Wildman, R. E., & Miller, B. S. (2004). Sports and fitness nutrition. Brooks/Cole Publishing Company.
Sledujem moderné trendy, vedecké práce a popredných odborníkov zo sveta výživy, zdravia a športu. Snažím sa prinášať často zložité témy zábavnou a ľahko stráviteľnou formou.
Sledujem moderné trendy, vedecké práce a popredných odborníkov zo sveta výživy, zdravia a športu. Snažím sa prinášať často zložité témy zábavnou a ľahko stráviteľnou formou.
10 zdravých potravín, ktoré majú až smiešne málo kalórií
Pustili ste sa do chudnutia, ale škvŕkajúci žalúdok vám signalizuje, že s vašimi plánmi nesúhlasí? Inšpirujte sa našimi 10 tipmi na nízkokalorické potraviny, ktorými ho zaručene oklamete. Krásne si naplníte brucho bez toho, aby ste zničili svoje úsilie.
Nejdůležitější změna stravy, kterou musí při proměně postavy udělat každý! Proč?
Co kdybych vám řekl, že jediným nutričním opatřením můžete zlepšit složení těla? Že ho chcete vědět? Já vám ho rád prozradím!
Co vás brzdí v úspěšném hubnutí? 9 nejčastějších chyb, které možná děláte i vy
Nedaří se vám zhubnout? Začínáte pořád od začátku? Víte, že hubnutí začíná v hlavě, ale nejenom myšlení ovlivní úspěšnost našeho snažení. Pojďme se podívat na nejčastější chyby, které při snaze shodit přebytečná kila děláme.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Čo jesť pre zdravie aj vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
Čo jesť pre zdravé telo, silnú myseľ a vysnívanú postavu? Máme pre vás moderného sprievodcu svetom stravovania.
15 tipov ako schudnúť chôdzou: Za hodinu spálite až 680 kcal
Kto by to bol povedal, že takou nenáročnou chôdzou sa dá schudnúť. A predsa je to možné! Ako na to a na čo ďalšie si dať pozor?
12 tipov, vďaka ktorým schudnete natrvalo a bez jojo efektu
Ako prerušiť bludný kruh jojo efektu a natrvalo schudnúť? Pozrite sa spoločne s nami na hlavné zásady chudnutia a udržania štíhlej postavy za akýchkoľvek okolností.
Ako začať zdravo jesť a cvičiť? Máme 10 jednoduchých rád
Začať žiť zdravšie je naozaj jednoduché, stačí len chcieť! Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám vaše začiatky uľahčia.
Ako schudnúť tuk? 3 jednoduché tipy, ako sa ho zbaviť a zabrániť strate svalovej hmoty
Chudnutie tukov je v súčasnosti horúcou témou. Aké množstvo tukového tkaniva je teda optimálne, prečo je v primeranom množstve potrebné a ako zabrániť strate svalovej hmoty počas chudnutia?
15 tipov, ako schudnúť pri sedavom zamestnaní
Keď máte sedavé zamestnanie, môže byť chudnutie poriadny oriešok. Keď sa zameriate na tieto jednoduché rady a tipy, všetko pôjde hneď ľahšie.
10 krokov, ako rýchlo schudnúť bez počítania kalórií
Schudnúť bez nutnosti zapisovania hodnôt do kalorických tabuliek a počítania energetického príjmu? Áno, je to možné! Stačí urobiť pár zmien, byť trpezlivý/á a výsledky sa dostavia. V dnešnom článku si povieme, ako na to v desiatich jednoduchých krokoch.
6 spôsobov, ako vám prerušované hladovanie zlepší zdravie a pomôže schudnúť
Prerušované hladovanie je populárny výživový štýl, ktorý dopomohol k chudnutiu už mnohým osobám – od začiatočníkov až po pokročilých. Môže nám pomôcť aj so zlepšením zdravotného stavu organizmu?
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
Jak fungují spalovače tuku a které jsou nejlepší?
Mají spalovače tuku doopravdy smysl, nebo na nás jejich výrobci jen zkouší vydělat? Za které jen vyhazujeme peníze z okna?
Jak rychle zhubnout? 6 jednoduchých kroků, díky kterým to dokážete i vy
Léto se blíží a my všichni se chceme ukázat ve své životní formě. Co ale dělat, pokud máme ještě pár kilo navíc? V dnešním článku si krok za krokem ukážeme, jak si nastavit kalorický deficit pro efektivní hubnutí.