Ako a prečo piecť s proteínom?

10. 11. 2022
Komentáre
1
Ako a prečo piecť s proteínom?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Ak už nejaký čas čítate naše články a varíte podľa našich receptov, proteínový prášok vám nemusíme dlho predstavovať. Taktiež určite viete, že jeho využitie v kuchyni sa ani zďaleka nekončí len pri popíjaní proteínového nápoja po náročnom tréningu.

Prečo vôbec používať proteín v kuchyni? Ako si ho vybrať a má pečenie s ním nejaké špecifiká? Zistite to v článku.

Prečo skúsiť pečenie s proteínom?

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela a podieľajú sa na mnohých životne dôležitých funkciách. Bez ich dostatočného množstva sa nemôžeme zotaviť po športe, udržať alebo zväčšiť svalovú hmotu, schudnúť a formovať telo. Hoci je táto makroživina dôležitá, v jedálničku často chýba.

  • Kedy vaše telo potrebuje viac bielkovín? Dozviete sa tu.

Ako do svojho jedálnička ľahko dostať viac bielkovín?

Jedným zo spôsobov, ako do svojho jedálnička dostať viac bielkovín, je kreatívne využitie proteínu. V tomto bode článku považujem za dôležité zdôrazniť, že bielkoviny sú doplnok, na ktorom by sme nemali zakladať celý svoj jedálniček. Ide však o elegantné riešenie, ako pridať bielkoviny do receptov, ktoré by inak neboli bohaté na bielkoviny. Príkladom sú rôzne sladké chlebíčky, koláče alebo koláčiky. V závislosti od príchute, ktorú si vyberiete, proteín cesto aj osladí, takže môžete použiť menej cukru. A to je výhra.

Zároveň sa držte zdravého rozumu a jedzte pestro: netreba miešať bielkoviny do tvarohu, ktorý je už zdrojom bielkovín. Podobne nemusíte používať bielkoviny vo všetkých receptoch, ktoré pečiete. Do muffinov môžete použiť Skyr alebo grécky jogurt, aby ste do jedla dostali dostatok bielkovín.

  • Aké menej tradičné zdroje bielkovín zaradiť? Inšpirujte sa tu

Ako a prečo piecť s proteínom?

Ako si vybrať proteín na pečenie?

Predpokladám, že si chcete v prvom rade pochutnať na výsledku svojho pečenia, však? Vyberte si preto proteín, ktorý vám chutí sám o sebe. Výber príchute závisí od pripravovaného receptu. Čokoláda sa hodí na čokoládové muffiny, ktoré môžete vylepšiť kakaom, nasekanou čokoládou alebo čokopecičkami. Banánovému chlebíku sa bude hodiť vanilková príchuť a punc receptu dodáte troškou pravej vanilky.

Ak netrpíte alergiami, intoleranciou alebo nie ste vegán, dobrou voľbou bude „základný“ srvátkový koncentrát. Má všetky plusy: dobrý pomer ceny a kvality, skvelú vstrebateľnosť a širokú paletu chutí. Nebojte sa experimentovať a hľadať varianty, ktoré budú korešpondovať s vašimi chuťami a nápadmi.

Vilgain 87 % Proteín na pečenie

protein na pečení

Zničím proteín, ak ho počas pečenia vystavím vysokým teplotám?

Možno ste počuli, že proteín nie sa vlastne na tepelnú úpravu nehodí. Na túto problematiku sa môžeme pozrieť z viacerých uhlov pohľadu. Proteínový prášok totiž nie je kus mäsa. Pokiaľ ide o samotné bielkoviny, o tie neprídete. Naopak: aby boli stráviteľné, musia prejsť procesom denaturácie. Čo to je? Jednoducho povedané, ide o zmenu štruktúry molekúl bielkovín. V našom prípade je to zmena teploty a pH.

Až 80 % srvátkových bielkovín tvoria frakcie ako alfa‑laktalbumín, beta‑laktalbumín, laktoferín, imunoglobulíny a ďalšie, ktoré nám pomáhajú pri posilňovaní imunity. Tu prichádza menej pozitívna správa: o niektoré pozitívne účinky tepelnou úpravou, bohužiaľ, prídeme. Ak chcete využiť aj tieto výhody, vychutnajte si proteín vo forme potréningového kokteilu alebo si ho na záver primiešajte do ovsenej kaše.

Možno ste sa už zaujímali aj o teplotnú stabilitu použitých farbív a sladidiel. Väčšina týchto látok, ktoré sa pridávajú najmä kvôli atraktívnej farbe alebo lepšej chuti, je tepelne stabilná. Výnimkou je sladidlo aspartám, ktoré stráca svoju sladivosť pri teplotách okolo 200 stupňov. Zároveň je jeho používanie zahalené nejasnosťami, a preto od neho výrobcovia v súčasnosti upúšťajú. Preto je bezpečné vybrať si produkt, ktorý sa môže pochváliť zložením bez týchto látok.

  • Téme pečenia s proteínom sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku
  • Ako je to vlastne s tými „anabolikami a nebezpečnými éčkami“ v proteínoch? Zistite totu

Praktické tipy

  1. Vybrali ste si proteín? Je najvyšší čas pustiť sa do nejakého receptu. Na našej webovej stránke si môžete vybrať z nepreberného množstva: máte chuť na šťavnaté tekvicové rezy, jednoduchý nepečený koláč alebo možno na ultračokoládový mugcake na raňajky?
  2. Pri receptoch, ktoré už obsahujú bielkoviny, nemusíte príliš premýšľať. Stačí si pripraviť ingrediencie a pustiť sa do pečenia. Láka vás experimentovať a chceli by ste pridať bielkoviny do receptu, ktorý máte už roky odskúšaný? Skúste začať tým, že nahradíte tretinu múky proteínom a rovnako o tretinu znížite aj množstvo cukru, ktoré bežne pridávate. Za žiadnu cenu nepridávajte príliš veľa proetínu. Ak budete pracovať so srvátkovým variantom a pridáte viac ako polovicu bielkovín v suchej zmesi, pravdepodobne dostanete výsledok, ktorý bude pripomínať gumu.
  3. Ak chcete čo najviac zachovať kvalitu a benefity proteínu, pečte v kvalitnom riade. Cesto má tendenciu vysychať a lepiť sa na povrch, preto nádobu vždy vymastite. Pečte pri nižšej teplote do 160 stupňov: to zaručí vláčny výsledok.
  4. Nezabudnite na tuk, ak nechcete, aby boli vaše cookiesky tvrdé ako skala. Tuk dodá vašim výtvorom vláčnosť a mäkkosť.
  5. Použite prísady, ktoré cesto zvláčnia. Ako som už spomínala vyššie, proteín má tendenciu skôr vysušovať. Na druhej strane, výsledky pečenia s vegánskym proteínom bývajú veľmi hutné. Preto je dobré do receptu zakomponovať roztlačené banány, grécky jogurt, tvaroh, psyllium, tekvicové alebo jablkové pyré, cuketu alebo červenú repu.
  6. Srvátkový proteín nezamieňajte za vegánsky proteín. Diametrálne sa líšia konzistenciou, chuťou aj textúrou výsledku. Ak ste zvyknutí na vyladenú chuť srvátkového proteínu, rastlinný vás môže mierne sklamať. Dosiahnuť lahodnú chuť je pre výrobcov ťažšie. Dokonca aj štruktúra svedčí o rastlinnom pôvode, proteín je viac „piesčitý“, pri pečení nasáva viac tekutiny. So zámenami vám pomôže naša tabuľka
Srvátkový proteínVaječný proteínRyžový proteínKazeínKonopný proteínHrachový proteínHovädzí proteín
Srvátkový proteín🌟👍👎👎👎👎👍
Vaječný proteín👍🌟👎👎👎👎👍
Ryžový proteín👎👎🌟👍👎👍👎
Kazeín👎👎👍🌟👎👍👎
Konopný proteín👎👎👎👎🌟👎👎
Hrachový proteín👎👎👍👍👎🌟👎
Hovädzí proteín👍👍👎👎👎👎🌟

👍 nahraďte bez obáv

👎 nebude fungovať

Čo si z toho odniesť?

Používanie proteínového prášku nie je len výsadou nadšených návštevníkov fitka. Jeho použitie v kuchyni môže byť zaujímavým spestrením vášho jedálnička a spôsobom, ako do seba dostať potrebné bielkoviny. Najmä ak bojujete s ich nedostatkom, ste vegetarián alebo vegán. Pestrá strava je však vždy prvoradá.

Jedálny lístok športovca: Ako vybrať správny proteín?
Jedálny lístok športovca: Ako vybrať správny proteín?
Stále ešte máte zmätok v tom, aký proteín je pre vás vhodný? Vyznať sa v tejto džungli je ale celkom jednoduché a v tomto článku sa dozviete všetko podstatné! Po tejto informačnej náloži už pri výbere toho správneho proteínu nesiahnete vedľa!
Srvátkový vs. sójový proteín: v čom sa líšia a ktorý je lepší?
Srvátkový vs. sójový proteín: v čom sa líšia a ktorý je lepší?
Srvátkový proteín sa považuje za najkvalitnejší zdroj bielkovín medzi živočíšnymi proteínmi, o tom sójovom môžeme povedať to isté pre kategóriu rastlinných proteínov. Ktorý z nich je ten lepší?
10 netradičných zdrojov bielkovín pre pestrý jedálniček. Poznáš ich všetky?
10 netradičných zdrojov bielkovín pre pestrý jedálniček. Poznáš ich všetky?
Zabudnite na nudu, na tanieri je dôležitá pestrosť! Kuracie na tisíc spôsobov je minulosťou, zoznámte sa s 10 lahodnými zdrojmi bielkovín, ktoré osviežia váš jedálniček a uspokoja vaše po bielkovinách lačniace svaly.
9 jednoduchých trikov, ako dostať do jedálnička viac bielkovín
9 jednoduchých trikov, ako dostať do jedálnička viac bielkovín
Bielkoviny sú veľmi dôležitú MAKROŽIVINY, ktorá je však v jedálničku často nedostatková. Ako ich teda jesť viac a pomôcť tak nielen chudnutie, ale aj svojmu zdraviu?
Zničím bielkoviny v proteíne, keď s ním pečiem a varím?
Zničím bielkoviny v proteíne, keď s ním pečiem a varím?
Veľa fitness receptov používa proteín do varenia a pečenia zdravších tortičiek ako náhradu sladidla a samozrejme pre vyšší výsledný obsah bielkovín v produkte. Ako je to s mýtmi okolo tepelnej úpravy proteínu?
6 prípadov, keď potrebujete jesť viac bielkovín
6 prípadov, keď potrebujete jesť viac bielkovín
Bielkoviny sú jednou zo základných živín, ktorú naše telo potrebuje pre správnu funkciu. Aký je ich odporúčaný príjem a kedy je nutné ich konzumáciu navýšiť? Dozviete sa v novom článku.
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o nějaký ten protein, ale máte strach, že by vám mohl ublížit? Informace o bezpečnosti proteinů a ještě mnohem více najdete v tomto článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!