Ak už nejaký čas čítate naše články a varíte podľa našich receptov, proteínový prášok vám nemusíme dlho predstavovať. Taktiež určite viete, že jeho využitie v kuchyni sa ani zďaleka nekončí len pri popíjaní proteínového nápoja po náročnom tréningu.
Prečo vôbec používať proteín v kuchyni? Ako si ho vybrať a má pečenie s ním nejaké špecifiká? Zistite to v článku.
Prečo skúsiť pečenie s proteínom?
Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela a podieľajú sa na mnohých životne dôležitých funkciách. Bez ich dostatočného množstva sa nemôžeme zotaviť po športe, udržať alebo zväčšiť svalovú hmotu, schudnúť a formovať telo. Hoci je táto makroživina dôležitá, v jedálničku často chýba.
- Kedy vaše telo potrebuje viac bielkovín? Dozviete sa tu.
Ako do svojho jedálnička ľahko dostať viac bielkovín?
Jedným zo spôsobov, ako do svojho jedálnička dostať viac bielkovín, je kreatívne využitie proteínu. V tomto bode článku považujem za dôležité zdôrazniť, že bielkoviny sú doplnok, na ktorom by sme nemali zakladať celý svoj jedálniček. Ide však o elegantné riešenie, ako pridať bielkoviny do receptov, ktoré by inak neboli bohaté na bielkoviny. Príkladom sú rôzne sladké chlebíčky, koláče alebo koláčiky. V závislosti od príchute, ktorú si vyberiete, proteín cesto aj osladí, takže môžete použiť menej cukru. A to je výhra.
Zároveň sa držte zdravého rozumu a jedzte pestro: netreba miešať bielkoviny do tvarohu, ktorý je už zdrojom bielkovín. Podobne nemusíte používať bielkoviny vo všetkých receptoch, ktoré pečiete. Do muffinov môžete použiť Skyr alebo grécky jogurt, aby ste do jedla dostali dostatok bielkovín.
- Aké menej tradičné zdroje bielkovín zaradiť? Inšpirujte sa tu
Ako si vybrať proteín na pečenie?
Predpokladám, že si chcete v prvom rade pochutnať na výsledku svojho pečenia, však? Vyberte si preto proteín, ktorý vám chutí sám o sebe. Výber príchute závisí od pripravovaného receptu. Čokoláda sa hodí na čokoládové muffiny, ktoré môžete vylepšiť kakaom, nasekanou čokoládou alebo čokopecičkami. Banánovému chlebíku sa bude hodiť vanilková príchuť a punc receptu dodáte troškou pravej vanilky.
Ak netrpíte alergiami, intoleranciou alebo nie ste vegán, dobrou voľbou bude „základný“ srvátkový koncentrát. Má všetky plusy: dobrý pomer ceny a kvality, skvelú vstrebateľnosť a širokú paletu chutí. Nebojte sa experimentovať a hľadať varianty, ktoré budú korešpondovať s vašimi chuťami a nápadmi.
Vilgain 87 % Proteín na pečenie
Zničím proteín, ak ho počas pečenia vystavím vysokým teplotám?
Možno ste počuli, že proteín nie sa vlastne na tepelnú úpravu nehodí. Na túto problematiku sa môžeme pozrieť z viacerých uhlov pohľadu. Proteínový prášok totiž nie je kus mäsa. Pokiaľ ide o samotné bielkoviny, o tie neprídete. Naopak: aby boli stráviteľné, musia prejsť procesom denaturácie. Čo to je? Jednoducho povedané, ide o zmenu štruktúry molekúl bielkovín. V našom prípade je to zmena teploty a pH.
Až 80 % srvátkových bielkovín tvoria frakcie ako alfa‑laktalbumín, beta‑laktalbumín, laktoferín, imunoglobulíny a ďalšie, ktoré nám pomáhajú pri posilňovaní imunity. Tu prichádza menej pozitívna správa: o niektoré pozitívne účinky tepelnou úpravou, bohužiaľ, prídeme. Ak chcete využiť aj tieto výhody, vychutnajte si proteín vo forme potréningového kokteilu alebo si ho na záver primiešajte do ovsenej kaše.
Možno ste sa už zaujímali aj o teplotnú stabilitu použitých farbív a sladidiel. Väčšina týchto látok, ktoré sa pridávajú najmä kvôli atraktívnej farbe alebo lepšej chuti, je tepelne stabilná. Výnimkou je sladidlo aspartám, ktoré stráca svoju sladivosť pri teplotách okolo 200 stupňov. Zároveň je jeho používanie zahalené nejasnosťami, a preto od neho výrobcovia v súčasnosti upúšťajú. Preto je bezpečné vybrať si produkt, ktorý sa môže pochváliť zložením bez týchto látok.
- Téme pečenia s proteínom sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku
- Ako je to vlastne s tými „anabolikami a nebezpečnými éčkami“ v proteínoch? Zistite totu
Praktické tipy
- Vybrali ste si proteín? Je najvyšší čas pustiť sa do nejakého receptu. Na našej webovej stránke si môžete vybrať z nepreberného množstva: máte chuť na šťavnaté tekvicové rezy, jednoduchý nepečený koláč alebo možno na ultračokoládový mugcake na raňajky?
- Pri receptoch, ktoré už obsahujú bielkoviny, nemusíte príliš premýšľať. Stačí si pripraviť ingrediencie a pustiť sa do pečenia. Láka vás experimentovať a chceli by ste pridať bielkoviny do receptu, ktorý máte už roky odskúšaný? Skúste začať tým, že nahradíte tretinu múky proteínom a rovnako o tretinu znížite aj množstvo cukru, ktoré bežne pridávate. Za žiadnu cenu nepridávajte príliš veľa proetínu. Ak budete pracovať so srvátkovým variantom a pridáte viac ako polovicu bielkovín v suchej zmesi, pravdepodobne dostanete výsledok, ktorý bude pripomínať gumu.
- Ak chcete čo najviac zachovať kvalitu a benefity proteínu, pečte v kvalitnom riade. Cesto má tendenciu vysychať a lepiť sa na povrch, preto nádobu vždy vymastite. Pečte pri nižšej teplote do 160 stupňov: to zaručí vláčny výsledok.
- Nezabudnite na tuk, ak nechcete, aby boli vaše cookiesky tvrdé ako skala. Tuk dodá vašim výtvorom vláčnosť a mäkkosť.
- Použite prísady, ktoré cesto zvláčnia. Ako som už spomínala vyššie, proteín má tendenciu skôr vysušovať. Na druhej strane, výsledky pečenia s vegánskym proteínom bývajú veľmi hutné. Preto je dobré do receptu zakomponovať roztlačené banány, grécky jogurt, tvaroh, psyllium, tekvicové alebo jablkové pyré, cuketu alebo červenú repu.
- Srvátkový proteín nezamieňajte za vegánsky proteín. Diametrálne sa líšia konzistenciou, chuťou aj textúrou výsledku. Ak ste zvyknutí na vyladenú chuť srvátkového proteínu, rastlinný vás môže mierne sklamať. Dosiahnuť lahodnú chuť je pre výrobcov ťažšie. Dokonca aj štruktúra svedčí o rastlinnom pôvode, proteín je viac „piesčitý“, pri pečení nasáva viac tekutiny. So zámenami vám pomôže naša tabuľka
Srvátkový proteín | Vaječný proteín | Ryžový proteín | Kazeín | Konopný proteín | Hrachový proteín | Hovädzí proteín | |
Srvátkový proteín | 🌟 | 👍 | 👎 | 👎 | 👎 | 👎 | 👍 |
Vaječný proteín | 👍 | 🌟 | 👎 | 👎 | 👎 | 👎 | 👍 |
Ryžový proteín | 👎 | 👎 | 🌟 | 👍 | 👎 | 👍 | 👎 |
Kazeín | 👎 | 👎 | 👍 | 🌟 | 👎 | 👍 | 👎 |
Konopný proteín | 👎 | 👎 | 👎 | 👎 | 🌟 | 👎 | 👎 |
Hrachový proteín | 👎 | 👎 | 👍 | 👍 | 👎 | 🌟 | 👎 |
Hovädzí proteín | 👍 | 👍 | 👎 | 👎 | 👎 | 👎 | 🌟 |
👍 nahraďte bez obáv
👎 nebude fungovať
Čo si z toho odniesť?
Používanie proteínového prášku nie je len výsadou nadšených návštevníkov fitka. Jeho použitie v kuchyni môže byť zaujímavým spestrením vášho jedálnička a spôsobom, ako do seba dostať potrebné bielkoviny. Najmä ak bojujete s ich nedostatkom, ste vegetarián alebo vegán. Pestrá strava je však vždy prvoradá.