Možno vám taký pripravovala maminka v detstve, možno si vďaka jeho zdravšiemu variantu vytvoríte láskyplné spomienky až dnes. Táto bleskurýchla nepečená torta príde na chuť ako fit desiata, ale tiež ako parádna narodeninová torta.
Tak hor sa cez plot k susedovi pre jablká!
1 porcia obsahuje
- 180 kcal
- 24 g sacharidov
- 4 g tukov
- 12 g bielkovín
Na 8 porcií
- 50 g špaldovej múky
- 30 g erythritolu
- 2 vajcia
- piškóty z predchádzajúceho kroku
- 5 jabĺk
- 300 ml mlieka
- 150 ml vody
- 2 balenia vanilkového pudingu
- 30 g vanilkového proteínu
- 30 g erythritolu
- citrónová kôra
- citrónová šťava
- 1 lyžica škorice
- 250 g tvarohu
- 150 g ricotty
- 1/2 citrónovej šťavy
- vanilkový extrakt
Postup
-
Najskôr si pripravíme domáce piškóty. Jasné, že môžete použiť aj kupované, ale stavte sa, že väčšiu radosť vám urobia tie vlastnoručne pripravené. ;) -
Rúru si predhrejeme na 180 °C.
-
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne začneme zašľahávať aj erytritol. Nakoniec opatrne vmiešame aj múku a žĺtky.
-
Pomocou čajovej lyžičky dávkujeme cesto na plech vyložený papierom na pečenie. Tvoríme okrúhle kôpky s priemerom cca 3 cm pripomínajúce tvar piškót.
Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút dozlatista. Po upečení piškóty zložíme z plechu a necháme vychladnúť.
-
A teraz hor sa na prípravu torty!
Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a dáme do hlbokého hrnca.
-
Mlieko zmiešame s vodou. Zhruba 200 ml tejto zmesi odlejeme k pripraveným jablkám v hrnci a dáme variť na platňu.
-
Vo zvyšku vody a mlieka rozmiešame oba pudingy. Akonáhle začnú jablká vrieť, prilejeme k nim pudingovú zmes a za občasného premiešania varíme do zhustnutia. Jablkový puding odstavíme z platne a necháme zľahka vychladnúť.
-
Na dno tortovej formy s priemerom 20 cm poukladáme piškóty, na ktoré vylejeme a rovnomerne rozotrieme 1/2 jablčného pudingu. Nasleduje druhá vrstva piškót a zvyšný jablkový puding.
-
Ďalej si pripravíme krém – stačí zmiešať všetky potrebné ingrediencie a je to. Hotový krém potom rovnomerne rozotrieme na vychladnutú tortu a dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín.
Pred podávaním tortu poprášime škoricou (alebo čokoládou).
-
Predtým, než sa do jablkovej torty pustíte, nezabudnite ju odfotiť na Instagram.
Dobrú chuť!