Tie naozajstné maslové si pod Eiffelovkou možno hneď len tak nevychutnáme. Načo ale čakať, že? Francúzsku pohodu si môžeme vychutnať aj doma. Navyše v o dosť menej kalorickej podobe.
1 porcia obsahuje
- 70 kcal
- 10 g sacharidov
- 2 g tukov
- 3 g bielkovín
Na 16 porcií
- 1/2 droždia
- 110 ml mlieka
- 15 g ghee
- 1 lyžica špaldovej múky
- 1 lyžica erythritolu
- 220 g špaldovej múky
- 50 g erythritolu
- 1 vajce
- Vilgain extra jam – jahoda
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup
-
Najprv založíme kvások – mlieko zľahka zahrejeme (nesmie začať vrieť, inak cesto nevykysne) a roztopíme v ňom ghíčko. Do zmesi rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu múky, erytritolu a zamiešame. Odložíme nabok asi na 10 minút, aby sa kvások mohol aktivovať.
-
Vo veľkej mise zmiešame múku, erytritol, vajcia a nakoniec pridáme kvások. Vymiesime cesto, ktoré spracujeme do bochníka. Misu prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Objem cesta by sa mal približne zdvojnásobiť.
-
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý diel vyvaľkáme do tenkej okrúhlej placky.
-
Dve z placiek potrieme marmeládou a položíme na ne zvyšné dve placky. Tie potom znova potrieme.
Dohromady teda vzniknú dve placky, každá z dvoch vrstiev. Každú z nich rozkrojíme ako pizzu na osem rovnakých dielov, ktoré zrolujeme od širokého konca až po špičku a zľahka ohneme do tvaru croissantov.
-
Croissanty naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
-
Medzitým si predhrejeme rúru na 180 °C.
-
Vykysnuté croissanty potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a pečieme zhruba 30 minút dozlatista.
-
Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje croissanty na Instagrame. Označ nás @aktinrecepty :).