Pokiaľ aj vy patríte k ľuďom, ktorí vždy nakúpia viac jabĺk, než zvládnu zjesť, potom tu pre váš máme super recept! Jablká samozrejme môžete použiť aj čerstvé, ale v koláči sa stratia aj tie, ktoré už majú to najlepšie za sebou. Tentokrát sa bavíme o šťavnatom koláči s ganache polevou, ktorá mu dodá luxusný nádych a šmrnc.
1 porcia obsahuje
- 197 kcal
- 21 g sacharidov
- 11 g tukov
- 3,7 g bielkovín
Na 12 porcií
- 250 g jabĺk
- 1 vajce
- 55 g erythritolu
- 55 g trstinového cukru
- 60 ml kokosového oleja
- 20 g kakaa
- 150 g špaldovej múky
- 7 g kypriaceho prášku
- 35 ml mlieka
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml 30 % smotany na šľahanie
Postup
-
Jablká ošúpeme a nastrúhame. Šťavu nie je potrebné zlievať.
-
V mise si vyšľaháme vajcia so sladidlom do peny. Pomaly prilievame kokosový olej. Pridáme nastrúhané jablká, škoricu, zázvor a kakao. Všetko premiešame.
-
Prisypeme múku premiešanú s práškom do pečiva a podľa hustoty prilejeme mlieko. Záleží na tom, aké šťavnaté boli jablká. Výsledné cesto by malo byť skôr hustejšie.
-
Cesto vylejeme na menší plech (20 cm x 30 cm) a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 25 minút na 160‑170 °C.
-
Upečený koláč potrieme džemom (my sme mali šípkový) a prilejeme aj čokoládovú ganache. Tú si pripravíme tak, že dáme zahriať smotanu na šľahanie (nevaríme) a tou zalejeme nasekanú čokoládu. Necháme stáť pár minút a potom premiešame, aby nám vznikla hladká čokoládová poleva. Koláč necháme vychladnúť a môžeme sa doň pustiť.