Nadýchané sladké žemličky s krásnou škoricovou vôňou vás jednoducho dostanú. Úplne ideálne sú na raňajky alebo na desiatu. Výborne chutia s maslom a džemom, ale fantázii pri servírovaní sa medze nekladú.
1 porcia obsahuje
- 193 kcal
- 23,3 g sacharidov
- 7,6 g tukov
- 7,4 g bielkovín
Na 10 porcií
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica trstinového cukru
- 3,5 g sušeného droždia
- 80 g celozrnnej špaldovej múky
- 180 g špaldovej múky
- 30 g vanilkového proteínu
- 30 g práškového sladidla
- 1 vajce
- 1/2 čajové lyžičky škorice
- 1 štipka muškátového orieška
- 70 g masla
- 30 g goji
- 15 g práškového cukru
- 15 g hladkej múky
- 3 g oleja
- 10 g mlieka
Postup
-
Pripravíme si kvások. Ohrejeme mlieko, rozmiešame v ňom lyžicu cukru a prisypeme pol balíčka sušeného droždia. Necháme vzísť kvások.Vo väčšej miske si zmiešame sypké ingrediencie. Uprostred urobíme jamku, pridáme vajíčko, ktoré musí mať izbovú teplotu, a vzídený kvások. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo a goji (ktoré sme dopredu zaliali na pár minút vriacou vodou, tú sme potom zliali) a vypracujeme pružné cesto.
-
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Rozdelíme ho na 10 rovnakých bochníkov, ktoré poukladáme s rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníčky jemne potrieme olejom, aby cesto nevyschlo. Necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
-
Vykysnuté bochníčky potrieme vajíčkom, počkáme 10 minút, aby jemne zaschlo, a zopakujeme to. Nakoniec si zmiešame ingrediencie na vrchné X‑ko, zmesou naplníme vrecúško s odstrihnutým špicom a na každý bochník nakreslíme dve čiary, ktoré nám vytvoria krížik.
-
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C. Teplotu ihneď znížime na 180 °Ca pečieme 15‑20 minút, kým povrch žemličiek nezhnedne.
-
Najlepšie chutia s maslom a džemom, ale môžete na ne dať čokoľvek. Druhý deň odporúčame žemličky opiecť v sendvičovači.