Už ako malí sme v tom mali jasno. Dopriať si dezert ako hlavné jedlo je jednoducho slasť! Možno aj preto sú dukátové buchtičky s krémom jedným z tých mála jedál, ktoré nám ani školská jedáleň nedokázala znechutiť.
Pripravte si ich doma v o dosť viac fit verzii podľa nášho receptu.
1 porcia obsahuje približne 7 buchtičiek s krémom
- 543 kcal
- 77 g sacharidov
- 11 g tukov
- 34 g bielkovín
Na 4 porcie
- 270 g špaldovej múky
- 150 ml mlieka
- 15 g Vilgain sušeného droždí
- 20 g erythritolu
- 10 g ghee
- 1 vajce
- 2 balenia vanilkového pudingu
- 1 l mlieka
- 60 g vanilkového proteínu
- 20 g erythritolu
Postup
-
Najskôr si pripravíme kvások — z mlieka odlejeme 80 ml a trochu ho zohrejeme. Primiešame rozdrobené droždie a jednu lyžicu erythritolu. Pripravenú zmes presunieme na teplé miesto a necháme vzísť kvások. Zaberie to približne 15 minút. -
Vo väčšej mise zmiešame múku, zvyšok mlieka, erythritolu, rozpustené ghíčko, vajcia a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré presunieme do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
-
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Odoberáme z neho rovnako veľké kúsky, z ktorých tvarujeme guľky a ukladáme ich do vymasteného pekáča. Tie potom znovu prikryjeme utierkou a necháme ešte zhruba 15 minút kysnúť.
-
Rúru predhrejeme na 180 °C.
-
Vykysnuté buchtičky v predhriatej rúre pečieme 25‑30 minút, kým povrch nezíska peknú zlatistú farbu.
-
Medzitým si pripravíme krém — z mlieka odlejeme zhruba 1/4 a rozmiešame v ňom obidva pudingové prášky a sladidlo. Zvyšok mlieka privedieme k varu. Do vriaceho mlieka pomaly prilievame zmes pudingov a miešame do zhustnutia. Hotový puding stiahneme zo sporáka a vmiešame doň proteín.