Vzduch je už tak trochu jesenný a slnko už tiež nehreje tak, ako pár týždňov dozadu. S letným ovocím sa pomaly lúčime a tentokrát sme si z trhu priniesli slivky. Doplnili sme ich škoricou, poukladali na kysnuté cesto a výsledkom bol voňavý, nadýchaný koláč, ktorý zmizol za pár hodín. Najlepší je totiž ešte teplý.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 120 ml mandlového mlieka (alebo akékoľvek iné)
- lyžička cukru
- 7 g sušeného droždia
- 125 g celozrnnej špaldovej múky
- 165 g špaldovej múky
- štipka soli
- 50 g práškového sladidla
- vajíčko
Mrvenička:
- 25 g masla
- 30 g trstinového cukru
- 30 g polohrubej múky
Ovocie:
- približne 300 g sliviek, nakrájaných
- 2 g škorice
- 10 g cukru
Doba prípravy: 70 minút (vrátane kysnutia)
Doba pečenia: 15 minút
Použili sme menšiu formu na pečenie: rozmer približne 25 x 17 cm.
Postup:
- Pripravíme si kvások. Mlieko jemne zohrejeme, rozmiešame v ňom lyžičku cukru a nasypeme droždie. Necháme chvíľku postáť.
- Vo väčšej mise si zmiešame celozrnnú a bielu špaldovú múku, štipku soli, sladidlo, pridáme vajíčko a vzídený kvások. Vypracujeme lepivé pružné cesto, jemne zasypeme múkou, misu prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Zatiaľ si pripravíme mrveničku. Zmiešame všetky 3 ingrediencie, kým sa poriadne nespoja.
- Ak máte menší plech ako my, cesto rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu v rukách jemne roztiahneme a natlačíme do formy s papierom na pečenie. Pomôžu nám jemne naolejované ruky. Na cesto poukladáme nakrájané slivky, ktoré posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a s mrveničkou. Druhú polovicu cesta zatiaľ necháme v mise.
- Pečieme pri 180 stupňoch so zapnutým ventilátorom približne 17 minút. To isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Koláč je krásne nadýchaný, menej sladší a šťavnatý. Najlepšie chutí čerstvý a je dosť možné, že na druhý deň už ani neostane.
Tip: Ak nemáte dosť sliviek, nebojte sa použiť iné ovocie. My sme kúsok upiekli s lesnými čučoriedkami. Bolo to skvelé rozhodnutie :)
Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory na Instagrame! Radi si ich pozrieme pod #aktinrecepty.
Jeden plech sme rozkrájali na 12 kusov, z toho jeden (približne 35 g) kus má:
- 138 kcal
- 2,8g tuku
- 24,7 g sacharidov
- 4,3 g bielkovín
- Ďalšie skvelé námety, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťovo vyladené dobroty nájdete pod odkazom na vyladené recepty z Aktin kuchyne.