Kysnutá slivková buchta s posýpkou

Kristína Močková
Kristína Močková
52 min. 70 min prípravy (vrátane kysnutia), 15 min pečenia
21 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Kysnutá slivková buchta s posýpkou

Vzduch je už jesenný a slnko nehreje tak ako pred pár týždňami. S letným ovocím sa už pomaly lúčime a tentoraz sme si z trhu priniesli slivky. Doplnili sme ich škoricou, zamiesili sme kysnuté cesto a výsledkom bola voňavá, nadýchaná buchta, ktorá zmizla do druhého dňa. Najlepšia je totiž teplá.

1 porcia obsahuje 1 kus buchty, cca 35 g

  • 138 kcal
  • 24,7 g sacharidov
  • 2,8 g tukov
  • 4,3 g bielkovín

Na 12 porcií

Na cesto:
Na posýpku:
Ovocie:

Postup

  1. Kysnutá slivková buchta s posýpkou Pripravíme si kvások. Mlieko jemne zahrejeme, rozmiešame v ňom lyžičku cukru a pridáme droždie. Necháme chvíľu odležať.

  2. Vo väčšej mise si zmiešame celozrnnú a bielu špaldovú múku, štipku soli, sladidlo, pridáme vajcia a kvások. Vypracujeme lepivé pružné cesto, jemne zasypeme múkou, misku prekryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

  3. Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešame všetky 3 ingrediencie, kým sa úplne nespoja.

  4. Pokiaľ máte plech ako my, cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu v rukách jemne roztiahneme a natlačíme do formy s papierom na pečenie. Pomôžu nám trochu naolejované ruky. Na cesto naukladáme nakrájané slivky, ktoré posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a posýpkou. Druhú polovicu cesta si zatiaľ necháme v mise. Kysnutá slivková buchta s posýpkou

  5. Pečieme pri 180 °C v teplovzdušnej rúre približne 17 minút. To isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Buchta je krásne nadýchaná, menej sladká a šťavnatá. Najlepšie chutí čerstvá a je dosť možné, že do druhého dňa už nezostane.

  6. Tip: Ak nemáte dosť sliviek, nebojte sa použiť iné ovocie. My sme kúsok upiekli s lesnými čučoriedkami a bolo to skvelé rozhodnutie :) Kysnutá slivková buchta s posýpkou

  7. Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory na Instagrame! Radi si ich prezrieme pod #aktinrecepty.

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
21 Páči sa mi Uložiť recept