Vzduch je už jesenný a slnko nehreje tak ako pred pár týždňami. S letným ovocím sa už pomaly lúčime a tentoraz sme si z trhu priniesli slivky. Doplnili sme ich škoricou, zamiesili sme kysnuté cesto a výsledkom bola voňavá, nadýchaná buchta, ktorá zmizla do druhého dňa. Najlepšia je totiž teplá.
1 porcia obsahuje
- 138 kcal
- 24,7 g sacharidov
- 2,8 g tukov
- 4,3 g bielkovín
Na 12 porcií
- 200 ml mlieka
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 165 g špaldovej múky
- 125 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 štipka soli
- 50 g práškového sladidla
- 1 vajce
- 25 g masla
- 30 g trstinového cukru
- 30 g polohrubej múky
- 300 g sliviek
- 1/2 čajové lyžičky škorice
- 10 g trstinového cukru
Postup
-
Pripravíme si kvások. Mlieko jemne zahrejeme, rozmiešame v ňom lyžičku cukru a pridáme droždie. Necháme chvíľu odležať. -
Vo väčšej mise si zmiešame celozrnnú a bielu špaldovú múku, štipku soli, sladidlo, pridáme vajcia a kvások. Vypracujeme lepivé pružné cesto, jemne zasypeme múkou, misku prekryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
-
Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešame všetky 3 ingrediencie, kým sa úplne nespoja.
-
Pokiaľ máte plech ako my, cesto si rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu v rukách jemne roztiahneme a natlačíme do formy s papierom na pečenie. Pomôžu nám trochu naolejované ruky. Na cesto naukladáme nakrájané slivky, ktoré posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a posýpkou. Druhú polovicu cesta si zatiaľ necháme v mise.
-
Pečieme pri 180 °C v teplovzdušnej rúre približne 17 minút. To isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. Buchta je krásne nadýchaná, menej sladká a šťavnatá. Najlepšie chutí čerstvá a je dosť možné, že do druhého dňa už nezostane.
-
Tip: Ak nemáte dosť sliviek, nebojte sa použiť iné ovocie. My sme kúsok upiekli s lesnými čučoriedkami a bolo to skvelé rozhodnutie.
-
Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory na Instagrame!